News

Cum au devenit testele de salivă din școli și grădinițe o telenovelă! Când vor ajunge în unitățile de învățământ

Cum au devenit testele de salivă din școli și grădinițe o adevărată telenovelă pe final de an
02.11.2021 | 11:50
Cum au devenit testele de saliva din scoli si gradinite o telenovela Cand vor ajunge in unitatile de invatamant
Testele de salivă vor ajunge în curând în unitățile de învățământ. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a scos în evidență de-a lungul timpului mai multe lipsuri ale sistemului de educație, în timp ce autoritățile au propus prea puține rezolvări. Intrarea în online a fost una cu cântec în România. Dacă în alte țări trecerea s-a făcut fără prea mare bătaie de cap, situația noastră s-a apropiat mai degrabă de un haos general.

Concret, Ministerul s-a trezit cu o mulțime de probleme pe care le-a evitat ani de zile și pe care a fost forțat să le rezolve pe repede înainte. Online-ul a funcționat pe cât posibil în mediul urban, în timp ce la rural nu o dată a fost semnalat un adevărat dezastru.

ADVERTISEMENT

Cum au devenit testele de salivă din școli și grădinițe o telenovelă adevărată!

FANATIK a scris în debutul pandemiei despre copiii care nu aveau nici măcar curent electric, dar care au fost trimiși acasă să învețe la laptop și să se conecteze la internet. Și vorbim de sute de cazuri aflate în această situație. Mii de elevi nu au avut aparatura necesară și nici cadrele didactice nu au părut să stăpânească prea bine fenomenul.

Cu dificultăți majore anul școlar a fost încheiat și autoritățile au sperat la un 2021 mai blând din punct de vedere al cazurilor noi de coronavirus. Campania de vaccinare a bătut pasul pe loc, profesorii nu s-au arătat prea interesați de subiect și valul patru a lovit din plin în școli și grădinițe.

ADVERTISEMENT

Mai ales că Ministerul a insistat ca anul școlar să înceapă pe 13 septembrie, deși unitățile de învățământ nu au fost dotate cu teste de salivă pentru a preîntâmpina anumite situații. Cadrele didactice nu au ezitat o clipă și s-au plâns că sunt aruncate din nou în fața virusului, la fel cum s-a petrecut și cu doar câteva luni în urmă. Atunci, profesorii au transmis că sunt carne de tun și sacrificați pentru că nu aveau cum să se imunizeze până la reluarea orelor cu prezență fizică.

De data aceasta, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, atenție, la începutul lunii octombrie folosirea acestor teste de salivă în școli, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Culmea, discuții erau încă din luna februarie atunci când Sorin Cîmpeanu recunoștea că ele ar fi o soluție pentru împiedicarea răspândiri coronavirusului în școli și grădinițe.

Când a început roman foiletonul testelor de salivă în școli

Fără să fie prea bine pus la curent, ministrul Educației transmitea atunci că acestea ar reprezenta o diferență majoră și în mod categoric ar fi mai ușor de acceptat de elevi. Cîmpeanu spunea că n-ar fi nevoie de personal medical calificat pentru ele, ceea ce ar simplifica întreaga situație.

ADVERTISEMENT

Doar că, de la vorbă până la faptă, în România drumul este unul aproape imposibil. La jumătatea lunii martie, adică în cursul anului școlar trecut, Ministerul Educației arunca totul în curtea Sănătății și Sorin Cîmpeanu spunea că așteaptă o decizie cât mai rapidă de la această instituție pentru achiziția testelor non invazive.

Răspunsurile primite n-au fost pozitive și ministrul Educației a revenit asupra anunțului inițial. Astfel, Cîmpeanu a precizat că a primit mai multe argumente contra din partea INSP-ului.

Institutul Național de Sănătate Publică spunea atunci că testarea noninvazivă trebuie reconfirmată printr-o testare invazivă și ulterior cu una PCR. Ceea ce aproape că a șters cu buretele posibilitatea ca elevii să fie testați la intrarea în unitățile de învățământ.

An nou școlar, aceleași metehne

13 septembrie a rămas data bătută în cuie pentru debutul anului școlar, în ciuda faptului că valul patru se anunța unul aproape imposibil de oprit. Și după o vară în care autoritățile au lăsat-o mai moale și campania de vaccinare sau conștientizare a pericolului s-a cam stins, în rol și-au intrat părinții.

Culmea, de departe cei împotrivă s-au dovedit adulții nevaccinați. Sorin Cîmpeanu le-a explicat că testarea reprezintă o măsură de screening, una care nu este un act medical, dar pentru care e nevoie însă de o formulare acord din partea părinților.

„Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, spunea ministrul Educației.

Când vor fi disponibile testele de salivă

În octombrie, când profesorii și elevii se îmbolnăveau pe capete și primele decese au fost bifate, Sorin Cîmpeanu a ținut să precizeze că testele de salivă sunt încă departe pentru că e vorba de o achiziție foarte mare.

„Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă”, a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Cu toate acestea, în vacanța prelungită a elevilor, ministrul Educației a transmis că testele vor fi disponibile în cursul săptămânii viitoare în școlile din România, adică prima de la reluarea activităților. 

Cum funcționează testele de salivă care vor fi făcute în școli și grădinițe

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a explicat că testele de salivă vor fi auto-administrabile. Mai exact, acestea ar putea fi realizate de părinți, învățători, profesori și chiar de către copii fără să fie nevoie de personal medical specializat.

În situația în care un test de saliva recoltat este pozitiv, atunci acesta nu va fi trecut în platforma corona forms. Concret, el nu va fi încă înregistrat la DSP până când rezultatul nu va fi confirmat și de un test RT-PCR sau un test rapid antigen

Conform hotărârii CNSU adoptate la începutul lunii octombrie, 70 de milioane de teste vor fi achiziționate într-o primă tranșă, practic câte două teste de copil și profesor pe săptămână

Câți elevi s-au vaccinat în România

Peste 300.000 de elevi sunt vaccinaţi la ora actuală, ceea ce reprezintă peste 25% din numărul celor eligibili pentru acest proces. Ministrul Educației s-a declarat nemulțumit de numărul celor care au optat pentru vaccin.

“Un element foarte important, este progresul ratei de vaccinare în rândul elevilor. Ultimele date ne arătau că avem 303.000 elevi vaccinaţi. Asta înseamnă peste 25% din numărul elevilor eligibili pentru vaccinare, în vârstă de peste 12 ani.

Este un progres important, chiar dacă mai mic decât cel pe care ni-l dorim cu toţii, dar este un element care contribuie la siguranţa sanitară în şcoli. Dacă vreţi defalcat pe categorii de vârstă, vă spun că am ajuns la 80.000 elevi din categoria de vârstă 12-15 ani şi la 223.000 elevi de peste 16 ani”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

De remarcat că, în prezent, din totalul pacienților internați în spitalele din România ca urmare a infectării cu COVID-19, 460 sunt minori, 431 dintre ei fiind internați în secții și 29 la Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT