News

Cum au explodat costurile medicamentelor și serviciilor medicale în spitalele din România în ultimii doi ani

În doar doi ani, costurile serviciilor medicale în ambulatoriu decontate de către CNAS s-au dublat, ajungând la aproape un miliard de lei în ultimele luni din 2023
08.01.2024 | 08:33
Cum au explodat costurile medicamentelor si serviciilor medicale in spitalele din Romania in ultimii doi ani
Cum au crescut costurile în sistemul de sănătate din România. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care reprezintă doar o parte a cheltuielilor cu sănătatea, este unul dintre cele mai mari bugete din sistemul public. Pentru anul 2024 au fost alocate 62,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă circa jumătate din suma alocată pentru pensii și mai mult decât dublu pentru apărare (dacă excludem programele de înarmare pe mai mulți ani).

Cum au crescut costurile medicamentelor în ultimii ani

La finalul lunii octombrie a anului trecut, ultima lună pentru care există date privind plățile efectuate din Fondul Național al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNASS) administrat de către CNAS, pentru produse farmaceutice și materiale sanitare fuseseră cheltuite 2,76 miliarde lei. Per total, în cele zece luni ale anului precedent, costurile cu medicamente și materiale sanitare se ridicaseră la 16,74 miliarde lei.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare parte a acestei sume, 14,78 miliarde lei, a reprezentat costul medicamentelor: 6 miliarde medicamentele cu sau fără contribuția personală și alte 8,7 miliarde, medicamentele pentru boli cronice utilizate în programele naționale. Bugetul inițial aprobat la începutul anului doar pentru aceste medicamente a fost de 15,12 miliarde.

Cu un an înainte, pentru 2022, bugetul inițial aprobat pentru decontarea acestor medicamente a fost de circa 13,26 miliarde, sumă care avea și să fie cheltuită până la finalul anului (5,8 miliarde pentru medicamente și alte 7,4 pentru medicamentele pentru boli cronice). În anul 2019, înaintea pandemiei, același buget era de circa 11 miliarde, ceea ce înseamnă că în patru ani a existat o creștere a acestor cheltuieli cu aproape 50%. Dacă mergem și mai în trecut, vedem că în anul 2013, deci cu zece ani în urmă, bugetul pentru medicamente era similar cu cel din 2019, de aproape 10 miliarde, însă medicamentele pentru boli cronice nu însemnau decât 2,8 miliarde.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, practic, costurile cu medicamentele au început să crească vertiginos odată cu anul 2021, atunci când țara noastră a fost afectată de criza inflaționistă. Dacă în acel an România înregistra o inflație de 4,1 %, această cifră avea să se tripleze anul următor, când depășea pragul de 12%. Creștea prețului medicamentelor se vede în costurile lunare suportate din bugetul Casei. Astfel, în luna ianuarie a anului 2018, aceste costuri s-au ridicat la 257 milioane (medicamente cu sau fără contribuție personală). În luna octombrie a anului trecut, aceeași sumă a ajuns la 919 milioane.

Costuri medicamente decontate de CNAS
Costuri medicamente decontate de CNAS

Cum au crescut costurile cu tratamentele din ambulatoriu

În luna septembrie a anului trecut, ministrul de finanțe Marcel Boloș se plângea de costurile ridicate din sănătate, și spunea că efectiv nu înțelege unde se duc toți acești bani. „Bugetul pe care îl alocăm CNAS este unul consistent, 55 de miliarde de lei la nivelul unui an, şi bugetul acesta creşte de la an la an. Încă nu ştim care sunt cauzele, probabil că şi creşterea preţului la utilităţi şi tot ce înseamnă costul medicamentelor”, spunea acesta, precizând că suma nu include alte 24 de miliar de la Ministerul Sănătății, pentru propriile spitale. „Socotiţi şi dvs.: sunt peste 75 de miliarde de lei alocaţi pentru domeniul de sănătate”.

ADVERTISEMENT

Pe lângă costul medicamentelor, o altă mare parte din bugetul CNAS se duce pentru decontarea serviciilor medicale din ambulatoriu, practic serviciile medicale care nu necesită internarea, acordate în mai puțin de 24 de ore. Anul trecut, din bugetul Casei de 54 de miliarde, au fost bugetate pentru serviciile în ambulatoriu 8,07 miliarde, din care marea parte a costurilor s-au dus către serviciile de asistență medicală primară (3,4 miliarde) și asistență medicală de specialitate (2,57 miliarde). Până la finalul lunii octombrie, din această sumă fuseseră cheltuite 7,1 miliarde. Doar în luna octombrie, costurile serviciilor medicale în ambulatoriu s-au ridicat la 961 milioane lei.

În anul 2022, pentru asistența medicală din ambulatoriu fuseseră alocate 7,2 miliarde lei, în creștere de la 6,07 miliarde în anul precedent. În anul 2020, suma alocată pentru aceleași servicii fusese de 5,33 miliarde. Asta înseamnă că, la fel ca în cazul medicamentelor, vedem o creștere cu circa 50% a cheltuielilor pentru asistența medicală din ambulatoriu în doar ultimii trei ani.

ADVERTISEMENT

Această creștere poate fi observată și pe cheltuielile efectuate luna. Dacă ne uităm doar la serviciile de asistență medicală primară, vedem că în anul 2018 fuseseră alocate 2 miliarde lei. În luna ianuarie a acelui an, au fost decontate servicii în valoare de 124 milioane, iar în luna decembrie aceste costuri aveau să ajungă la 190 de milioane. În luna ianuarie a anului 2021, asistența medicală primară din ambulatoriu avea să coste Casa suma de 202 milioane, iar în luna decembrie a aceluiași an, suma avea să ajungă la 290 de milioane. În ianuarie 2022, aceleași costuri avea să crească la 227 milioane, pentru ca să ajungă la 267 milioane în ianuarie 2023. În luna octombrie a anului trecut, suma ajungea la 414 milioane.

Per total, față de anul 2018, bugetul destinat acestor servicii de asistență medicală primară a crescut de la 2 miliarde la 3,4, adică o creștere cu aproape 75%. În aceeași perioadă de timp, suma destinată pentru decontarea serviciilor medicale în spitalele generale au crescut cu circa 20%, de la 10,2 miliarde în 2018, la 12,07 miliarde în 2023.

În anul 2018, CNAS a avut un buget total de aproape 35 de miliarde lei, ceea ce înseamnă că față de bugetul din 2024 asistăm la o creștere cu aproape 85%.

Cât au costat tratamentele medicale din UE

În ceea ce privește decontarea tratamentelor medicale acordate în Uniunea Europeană pacienților români, începând cu anul 2018, Casa a alocat în fiecare an până în 2021 suma de 443 milioane lei. În anul următor, în 2022, suma a fost majorată cu aproape 50%, ajungând până la 643 milioane. Anul trecut, în primele zece luni, suma cheltuită la aces capitol a fost de 219 milioane, asta deși inițial fuseseră alocate 496 de milioane. Asta înseamnă că, în ultimii șase ani, statul român a cheltuit circa 2,5 miliarde lei pentru decontarea serviciilor medicale oferite în cadrul UE.

Costuri decontare tratamente in UE
Costuri decontare tratamente în UE

Principalele afecțiuni pentru care pacienții români au beneficiat de decontarea tratamentelor în cadrul UE a fost, potrivit rapoartelor anuale ale CNAS, afecțiuni ale sistemului circulator și afecțiuni oncologice.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună...
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună de la transferul la Tottenham
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru...
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru „plăceri sexuale”. Acum lucrează în România
Un activist rus susține că Alexei Navalny a fost ucis cu o tehnică...
Un activist rus susține că Alexei Navalny a fost ucis cu o tehnică KGB: „Se întâmplă în câteva secunde, dacă agentul e unul experimentat”
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
Bătrâna de 85 de ani care a provocat un accident cu 3 morţi...
Bătrâna de 85 de ani care a provocat un accident cu 3 morţi în 2019, condamnată
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple....
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple. Ce ar trebui să faceți dacă se udă telefonul, de fapt?
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre...
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre victime este în sală. Reacția imeediată a tatălui
Ultimele informații despre Ioana Băsescu. Ce se întâmplă, de fapt, cu fiica fostului...
Ultimele informații despre Ioana Băsescu. Ce se întâmplă, de fapt, cu fiica fostului președinte
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât...
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât să stau să sufăr? Trebuia să-mi văd de viață”
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă...
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă e prezent și studentul ucis în accidentul de la 2 Mai
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care...
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care nimeni nu se aștepta