La două zile după ce sute de dispozitive walkie-talkie folosite de Hezbollah au explodat, lumea se întreabă cum a fost posibil acest lucru. Au apărut între timp o serie de scenarii care explică modul de acțiune al inamicilor teroriștilor.
Panica a pus stăpânire pe teroriștii care fac parte din gruparea Hezbollah, în această săptămână. Două zile la rând, marți și miercuri, exploziile a mii de pagere și dispozitive walkie-talkie au dus la aproape 40 de morți și circa 4000 de răniți.
Numărul decedaților ar putea crește în următoarele zile, întrucât sute de luptătorii ai Miliției pro-iraniene sunt internați în stare gravă în spitalele din statul din Orientul Mijlociu.
În ultimele ore se conturează un scenariu probabil al modului în care a fost plănuit atacul din Liban. Cine a realizat acest atac fără precedent? Ei bine, toți ochii se îndreaptă spre Israel.
Deocamdată, libanezii prezintă modul în care ar fi acționat inamicii lor. Se pare că bateriile stațiilor walkie-talkie utilizate de gruparea armată libaneză Hezbollah conțineau un compus extrem de exploziv.
E vorba de tetranitrat de pentaeritritol (PETN), a declarat pentru agenția Reuters o sursă libaneză familiarizată cu componentele dispozitivului. Modul în care această substanță chimică a fost inserată în pachetul de baterii a făcut ca aceasta să fie extrem de dificil de detectat, a declarat sursa citată.
Nici măcar cu scannere nu a putut fi detectat acest compus chimic, a explicat sursa implicată în investigarea exploziilor. Ar fi existat și explozii ale bateriilor separate de aparate.
Un reprezentant al companiei japoneze Icom, care a produs tipul de stații de emisie-recepție explodate, IC-V82, afirmă că cel mai probabil mecanismul exploziv a fost inserat în aparate prin înlocuirea bateriei cu totul. Niponii spun că firma lor nu mai produce de zece ani astfel de staţii. Majoritatea celor încă existente pe piaţa internațională sunt contrafăcute.
Reprezentantul Icom a mai spus că, cel mai probabil, explozibilul a fost amplasat în acumulatorul detașabil. Ar fi fost dificil să se introducă un dispozitiv exploziv în compartimentul principal al walkie-talkie-ului. Aici, componentele electronice sunt îngrămădite și nu este spațiu liber.
Sursa libaneză a mai declarat pentru Reuters că exploziile au avut loc chiar și în cazurile în care bateria a fost separată de restul dispozitivului.