O anchetă vastă a fost declanșată pe piața de artă din România, după ce sute de tablouri false au fost vândute cu ajutorul unui expert acreditat de Ministerul Culturii.
Potrivit polițiștilor, peste 200 de persoane din diverse medii, cu precădere colecționari, au fost înșelate. Anchetatorii au explicat vineri modul în care aceștia au fost convinși să cumpere lucrările falsificate.
Tabourile erau promovate pe site-ul galeriei de artă, cu mențiunea că sunt autentice și vândute cu un certificat de expertiză.
Potențialii clienți aveau posibilitatea să se prezinte la galeria de artă, unde le puteau vedea, iar în cazul în care se hotărau să le cumpere li se prezenta un certificat de expertiză, fiind astfel convinși că sunt autentice.
„În acest fel, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, galeria a reușit să valorifice către diverși cumpărători din țară aproximativ 200 de tablouri purtând în fals semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ștefan Luchian. În cadrul cercetărilor s-a remarcat faptul că lucrările aparțin unor artiști plastici contemporani cu pictorii de renume menționați, cărora li s-au atribuit, însă, semnăturile acestora prin ștergerea semnăturilor inițiale și aplicarea peste acestea a semnăturilor reproduse în fals“, au arătat anchetatorii.
„În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite intrumentele tehnice folosite pentru efectuarea acestor operațiuni“, au precizat polițiștii.
Un alt factor important care a permis înșelarea clienților a fost faptul că expertul implicat nu a informat Ministerul Culturii despre autentificarea lucrărilor.
La percheziții au mai fost descoperite peste 400 de tablouri ce vor fi experizate.
Prejudiciul estimat până în acest moment este de aproximativ 100.000 de euro.
Potrivit polițiștilor, autorii înșelăciunii vor fi cercetați și pentru evaziune fiscală, indiciile și probele dovedind că veniturile obținute din vânzarea picturilor falsificate nu au fost declarate fiscal.
În acest caz au avut loc zece percheziții, inclusiv la domiciliul unor persoane fizice, în București și în județele Iași și Botoșani, pentru identificarea tuturor lucrărilor falsificate, precum și ridicarea unor documente financiar contabile și medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională.
Două persoane au fost aduse cu mandat la audieri. În cadrul anchetei vor fi citați la audieri 40 din cei 200 de cumpărători.