News

Cum au fost ultimele clipe din viața pasagerilor de pe submarinul Titan: “Groază, frică și agonie”

Coborârea tragică la adâncimi înspăimântătoare. Un expert spaniol a dezvăluit detalii cutremurătoare despre dezastrul submersibilului Titan.
12.07.2023 | 16:34
Cum au fost ultimele clipe din viata pasagerilor de pe submarinul Titan Groaza frica si agonie
Pasagerii submersibilului Titan au trăit momente de groază înainte de implozie. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Pasagerii care au murit pe submersibilul Titan ar fi fost conștienți de iminența catastrofei cu un minut înainte de implozie, a susținut un expert spaniol. José Luis Martín a sugerat că submersibilul și-ar fi putut pierde stabilitatea din cauza unei defecțiuni electrice care l-a lăsat fără propulsie, făcându-l să cadă spre fundul mării “ca o săgeată pe verticală”, cu hubloul orientat în jos.

Ultimele clipe din viața pasagerilor de pe submarinul Titan

El a estimat că submarinul a început să cadă liber la o adâncime de aproximativ 5.600 de metri și a căzut “ca o piatră și fără niciun control” timp de aproximativ 3.000 de metri, până când, la aproximativ 8.600 de metri, “a explodat ca un balon” din cauza schimbării rapide a presiunii. Martin a sugerat că pasagerii ar fi fost îngrămădiți unul peste altul, în întunericul terifiant și total, pe toată durata căderii, care ar fi durat între 48 și 71 de secunde.

ADVERTISEMENT

Submersibilul Titan a pierdut legătura cu nava sa de sprijin duminică, 18 iunie, în timpul coborârii spre epava Titanicului la 12.500 de metri sub suprafață. Câteva zile mai târziu, resturile sale au fost recuperate. S-a spus că a suferit o “implozie catastrofală”.

Turiștii Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, și fiul său Sulaiman Dawood, în vârstă de 19 ani, pilotul Marinei franceze Paul-Henry (PH) Nargeolet și directorul executiv al OceanGate, Stockton Rush, au murit la bordul submersibilului. Martin a oferit teoria sa cu privire la modul în care a eșuat submersibilul în timpul unui interviu acordat ziarului spaniol Nius.

ADVERTISEMENT

“Submarinul coboară fără incidente și în plan orizontal până când a ajuns la aproximativ 1.700 de metri. În acel moment, a avut loc o defecțiune electrică. A rămas fără motor și fără propulsie. Atunci a pierdut comunicarea cu Prințul Polar. Imaginați-vă groaza, frica și agonia.

Trebuie să fi fost ca într-un film de groază. Din cauza adâncimii și a lipsei atât a luminii naturale, cât și a electricității, grupul s-ar fi aflat în întuneric total în timp ce se scufunda spre fundul Atlanticului”, a precizat el pentru ziar.

ADVERTISEMENT

Titan a explodat ca un balon

Martin a comparat implozia cu “perforarea unui balon” și a spus că nu a fost cauzată doar de adâncime, ci de creșterea bruscă a presiunii în timp ce submarinul cobora ca o săgeată.

Submersibilul a pierdut contactul cu nava-mamă după aproximativ 105 minute de scufundare și la aproximativ 400 de mile în largul coastei Newfoundland din Canada. Paza de coastă americană a confirmat moartea victimelor patru zile mai târziu, iar o anchetă privind implozia este în curs de desfășurare.

ADVERTISEMENT

Pe 18 iunie, submarinul OceanGate a fost lansat în jurul orei 8.00 în Oceanul Atlantic, deasupra locului unde a naufragiat Titanic. Cei cinci pasageri au început să coboare în timp ce Rush pilota nava. La ora 9:45, acesta a pierdut contactul cu nava-mamă, Polar Prince. OceanGate Expeditions a avut nevoie de opt ore pentru a raporta submarinul dispărut la Paza de Coastă a SUA după ce a pierdut contactul.

Acest lucru a dus la o mobilizare internațională masivă pentru salvarea celor cinci pasageri. Nave de pe tot globul au început să se deplaseze pentru a ajuta la căutarea submarinului dispărut, în timp ce orele și oxigenul estimat se scurgeau. Câteva zile mai târziu, s-a anunțat că cele cinci persoane aflate la bordul submarinului ar fi murit în urma unei probabile implozii.

De asemenea, s-a dezvăluit că un sistem de monitorizare al Marinei SUA a detectat un posibil sunet de implozie în timpul coborârii – dar eforturile de căutare au continuat. După ce s-a anunțat moartea celor cinci pasageri, s-a dezvăluit ulterior că resturile submarinului care a făcut implozie au fost găsite în apropierea locului unde se afla Titanicul.

Mai multe legi, încălcate de Ocean Gate

Poliția canadiană analizează dacă au fost încălcate “legi penale, federale sau provinciale” în perioada premergătoare dezastrului submersibilului Titan. Poliția regală canadiană montată examinează “circumstanțele care au dus la moartea” celor cinci membri ai echipajului de la bordul submarinului și decide “dacă se justifică sau nu o anchetă completă”.

Ancheta lor a început la sfârșitul lunii iunie, la o zi după ce s-a aflat că au fost găsite rămășițe umane în timpul misiunii de recuperare și că au fost aduse la țărm segmente ale navei. Supraveghetorul Kent Osmond, de la Poliția Regală Montată din Canada, a declarat că a fost înființată o echipă de investigatori cu ‘unicul scop’ de a determina dacă se justifică o anchetă penală.

“O astfel de anchetă va continua doar dacă examinarea noastră a circumstanțelor indică faptul că este posibil să fi fost încălcate legi penale, federale sau provinciale”, a spus el.

Familiile victimelor submarinului Titan ar putea da în judecată operatorul OceanGate, producătorul navei și companiile care au furnizat piese, au declarat experții în drept. Avocații au declarat că rudele ar putea cere despăgubiri de la orice parte externă implicată în construcția Titanului, dacă se va constata că acestea au fost neglijente și au fost o cauză a imploziei.

Experții spun că familiile victimelor ar putea intenta procese pentru moarte ilicită și neglijență. Se crede că celor cinci pasageri care au murit li s-a cerut să semneze o declarație de renunțare la răspundere înainte de a se urca la bordul navei.

Recompensa de 100 de milioane de dolari

Expertul juridic american Dr. Nick Oberheiden, de la Federal-lawyer.com, a declarat că familiile ar putea câștiga mai mult de 100 de milioane de dolari dacă dau în judecată OceanGate – și ar putea alege să o facă în grup, ceea ce le-ar putea îmbunătăți șansele de câștig prin împărțirea resurselor.

Experții juridici au declarat că ceea ce descoperă ancheta privind dezastrul va determina multe despre orice caz juridic din partea familiilor, inclusiv ce a cauzat implozia navei.

Matthew Shaffer, avocat de litigii la firma de avocatură Schechter, Shaffer and Harris, specializată în daune corporale în domeniul maritim, a declarat că aceste formulare sunt ceva obișnuit înainte de a face orice fel de “activitate recreativă ultrapericuloasă”.

Cel puțin 46 de persoane au călătorit cu succes cu submersibilul OceanGate până la locul epavei Titanicului în 2021 și 2022, potrivit scrisorilor depuse de companie la un tribunal districtual american din Norfolk, Virginia, care supraveghează problemele legate de naufragiul Titanicului.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită