News

Cum au fost văzuți președinții României la Casa Albă! Întâlniri de grad zero cu americanii

10.05.2021 | 12:24
Cum au fost vazuti presedintii Romaniei la Casa Alba Intalniri de grad zero cu americanii
Au existat de-a lungul timpului mai multe vizite pe axa București - Casa Albă! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum au fost văzuți președinții României la Casa Albă de-a lungul timpului! Vorbim despre cei care au ajuns la putere după momentul decembrie 1989. Site-ul nostru a scris AICI despre vizitele și întâlnirile pe care le-a avut Nicolae Ceaușescu cu președinții Statelor Unite.  

De altfel, cel mai iubit fiu al poporului, așa cum era numit fostul lider PCR, a fost primul lider român care a vizitat această țară. A făcut-o de trei ori și a stat de vorbă cu doi șefi de stat.

ADVERTISEMENT

De două ori l-a vizitat pe Nixon și o dată pe Jimmy Carter. Ceaușescu nu s-a arătat prea impresionat de traiul americanilor și nici de primirea de care a avut parte la Washington.

Cum au fost văzuți președinții României la Casa Albă, SUA!

După ce soarta României s-a schimbat în decembrie 1989, românii au părut că își apropie prietenia americanilor. Drumul a fost însă unul cât se poate de lung.

ADVERTISEMENT

După Revoluție, mai exact pe 11 iulie 1997, a avut loc vizita la Bucureşti a preşedintelui SUA, Bill Clinton. A fost una mai degrabă de curtoazie și în urmă căreia românii au rămas cu un mesaj și cam atât.

Americanul a venit în România la doar câteva zile după summit-ul NATO de la Madrid, de la care țara noastră nu a rămas cu amintiri tocmai plăcute. România nu a fost invitată atunci, spre deosebire de alte țări est-europene, să adere la Alianță.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, Bill Clinton a scos lumea în stradă, a făcut o adevărată baie de mulțime, dar de promis s-a făcut că uită. A transmis românilor un mesaj care avea să scrie istorie, unul care ne arăta și cât de departe eram de lumea bună. “Rămâneți pe acest drum și viitorul este al vostru”, ne-a spus Clinton după care a plecat în Statele Unite.

S-a întâlnit atunci cu Emil Constantinescu, președintele în funcție, unul care a mers și el în SUA, anul următor, în 1998. Acesta a vorbit Congresului fiind singurul președinte român care a făcut asta. „România a fost prima țară care s-a alăturat Americii în Parteneriatul pentru Pace”, spunea Emil Constantinescu în 1998.

ADVERTISEMENT

Cum a intrat România în NATO cu ajutor american

Pe 23 noiembrie 2002 a avut loc vizita la Bucureşti a preşedintelui George W. Bush. Și republicanul a făcut o baie de mulțime, dar acesta a fost însoțit de social democrați. Ion Iliescu, tot un zâmbet, a mers în Piața Revoluției alături de cel mai puternic om de pe planetă.

Totul se întâmpla la două zile după ce Romania a fost invitată, oficial, să înceapă convorbirile de aderare la NATO. “Urăm bun venit României în NATO!”, a transmis Bush după care a avut loc un alt moment aparte.

Sursa foto – hepta.ro

Un curcubeu a apărut pe cerul Capitalei și republicanul nu a stat o clipă pe gânduri. „Cu mândrie vă invităm să aderaţi la NATO, această măreaţă alianţă a libertăţii”, a mai explicat americanul.

La un an distanță, în perioada 26 – 29 octombrie 2003 a fost rândul lui Ion Iliescu să meargă în Statele Unite. Şeful statului a avut întâlniri cu preşedintele George W. Bush, dar și cu alți oameni importanți.

Ce gafă au făcut americanii la vizita lui Iliescu în SUA

Vizita lui Ion Iliescu nu a fost lipsită însă de urmări. A curs cerneală multă în acea perioadă după ce Pentagonul a făcut o gafă de proporţii.

Americanii au plasat steagul Rusiei în dreptul preşedintelui Ion Iliescu, la dejunul de lucru cu secretarul Apărării, Donald Rumsfeld. A durat ceva timp până când cineva s-a sesizat și confuzia a fost îndepărtată.

Sursa foto – hepta.ro

Au avut ocazia să-și ia revanșa în 2004, atunci când Iliescu a mers din nou peste ocean. Doar că, liderul PSD s-a văzut cu un senator de origine română și cam atât.

Cei de la Casa Albă nu au părut tocmai entuziasmați de o altă vizită a liderului român și nu l-au inclus în program. Iliescu s-a întors în țară fără să fie primit de președinte sau de un nume important.

Traian Băsescu, trei vizite pe tărâmul făgăduinței

În 2005, la începutul primăverii, Traian Băsescu a făcut și el prima vizită în Statele Unite ale Americii. A fost primit atunci chiar de George W. Bush, dar și de secretarul apărării, Donald Rumsfeld, directorul general al FMI, Rodrigo Rato, preşedintele Băncii Mondiale, James Wolfensohn, și numeroși congresmani republicani şi democraţi.

Nu mai puțin de o oră și jumătate au discutat Băsescu și Bush, la final, cei doi susținând și o conferință de presă în Biroul Oval. S-a vorbit atunci despre strategia din Marea Neagră, bazele NATO din țara noastră şi consolidarea prezenţei româneşti în Irak şi Afganistan.

În septembrie 2005, Băsescu a revenit în Statele Unite, dar fără să fie invitat de Casa Albă. A discutat cu comunitatea românească de pe Coasta de Vest şi din Midwest după care a revenit în țară.

În iulie 2006, Traian Băsescu a mers la Washington și a vorbit din nou cu George W. Bush și alte nume grele din administrația americană. Românul l-a asigurat pe republican că România rămâne aliatul SUA în Irak şi Afganistan.

Întâlniri de grad zero ale președinților români cu șefii americani

În aprilie 2008 a avut loc vizita oficială în România a preşedintelui George W. Bush, în marja Summit-ului NATO. A fost primit de Traian Băsescu, președintele cel mai activ în relația cu americanii.

S-a discutat atunci despre extinderea NATO, Afganistan, scutul anti-rachetă, Irak, Marea Neagră,  dar și despre Rusia și regimul vizelor SUA pentru români.

Interesant este că în 2009, în România, a venit și Joe Biden, actualul lider de la Casa Albă. Era atunci doar vicepreședinte, însă a fost primit de Traian Băsescu.

Klaus Iohannis a ajuns prima oară la Casa Albă pe vremea când președinte în Statele Unite era Barack Obama. Cei doi au vorbit despre probleme legate de securitate.

Actualul lider al României a mai mers de două ori în SUA, dar a fost primit de republicanul Donald Trump. Mai mult de atât, președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au avut și o convorbire telefonică, la solicitarea părții americane.

Sursa foto – presidency.ro

Cei doi șefi de stat au vorbit despre criza sanitară generată de pandemia de coronavirus, iar președintele SUA și-a manifestat intenția de a trimite României ventilatoare pentru dotarea spitalelor. Totul se întâmpla în luna aprilie a anului trecut.

ADVERTISEMENT