News

Cum au împiedicat castorii un incendiu devastator și au salvat bugetul Californiei de la o cheltuială de 1 milion de dolari

Castorii au evoluat, în esență, pentru a fi inginerii naturii, transformând peisajul în funcție de nevoile lor.
06.07.2021 | 18:23
Cum au impiedicat castorii un incendiu devastator si au salvat bugetul Californiei de la o cheltuiala de 1 milion de dolari
ADVERTISEMENT

O câmpie inundabilă uscată din districtul Place situat la nord de Sacramento, California era în stare perfectă pentru a alimenta incendii. Era anul 2014, iar California se confrunta cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii.

Castorii au împiedicat un incendiu de vegetație și au salvat bugetul Californiei de la o cheltuială de 1 milion de dolari

Câmpia era plină de vegetație uscată și lipsită de umiditate. Specialiștii în prevenirea incendiilor și lucrătorii ecologici din stat acționau cu disperare pentru a atenua sursele potențiale de combustibil pentru incendii oriunde puteau.

ADVERTISEMENT

Ecologiștii, care se confruntau cu o câmpie inundabilă periculoasă și cu un preț cuprins între 1 și 2 milioane de dolari pentru un proiect de construcție major pentru amenajarea amplasamentului, au făcut ceva surprinzător. Au adus în ajutor castorii.

Datorită introducerii harnicelor mamiferelor harnice, cu coadă plată, zona a fost restaurată într-o câmpie inundabilă vibrantă și mlăștinoasă cu patru ani mai devreme decât a anticipat oricine și la un preț semnificativ mai mic.

ADVERTISEMENT

Lynnette Batt, directorul de conservare al Placer Land Trust, care deține și întreține terenul în care se află câmpia inundabilă, a declarat că a fost uimită de succesul proiectului.

“A trecut de la pajiști uscate până la revegetare totală, apărând salcii, plante de toate tipurile, diferite canale șerpuitoare pe aproximativ 60 de acri de câmpie inundabilă”, a spus ea, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, proiectul Doty Ravine a costat doar 58.000 de dolari, care a fost folosit pentru a pregăti terenul pentru ca castorii să intre și să facă ceea ce fac.

Damon Ciotti, biolog la US Fish and Wildlife Service, care a condus proiectul, a estimat că va dura aproximativ un deceniu până când castorii vor readuce apa pâraiele din regiune pe pământul uscat, dar creaturile i-au depășits așteptările. Până în anul trei, apa era din nou prezentă în câmpia inundabilă.

ADVERTISEMENT

Succesul proiectului a dus la demararea unei serii de alte proiecte care folosesc castori pentru revitalizarea terenurilor în toată California.

Lynnette Batt a spus că programele federale încep să ofere cursuri de instruire cu privire la modul de utilizare a castorilor pentru atenuarea riscului de incendii de vegetație și a precizat că universitățile și programele nonprofit sunt, de asemenea, interesate.

Castorii au evoluat, în esență, pentru a fi inginerii naturii, transformându-și peisajul în funcție de nevoi și pentru a se proteja de prădători.

Emily Fairfax, profesor asistent de științe ale mediului și gestionarea resurselor de la California State University Channel Island, a declarat aceste animale sunt ca „un chicken nugget care se plimbă prin peisaj pentru prădători”.

Castorii, în ciuda faptului că sunt animale grase, care sunt în general lente pe uscat, sunt repezi în apă și folosesc baraje pentru a devia cursurile de apă pentru a crea iazuri și zone umede unde pot supraviețui mai bine, a explicat ea.

Castorii erau răspândiți în toată America de Nord, însă populația lor a fost decimată până la începutul anilor 1900, deoarece erau vânați puternic pentru blănurile lor.

Odată ce cererea de pălării și paltoane de castor a scăzut, populația a început să revină. Astăzi există între 15 și 25 de milioane de castori în America de Nord.

California trebuie să interzică construcția de locuințe în zonele cu risc ridicat de incendiu, arată un studiu

California riscă o creștere a catastrofelor produse de incendii și a costurilor locuințelor dacă nu reface complet modul în care se reconstruiește după incendii și dacă nu găsește modalități de descurajare a construirii în zone cu risc ridicat de incendiu, arată un studiu publicat luna trecută.

Studiul realizat de Centrul Berkeley pentru Inovare Comunitară al Universității din California și institutul de cercetare Next 10 a avertizat, de asemenea, despre o criză iminentă a asigurărilor, cu excepția cazului în care legislația este modificată.

Construirea în comunități deja înființate, care sunt în mare parte protejate împotriva incendiilor forestiere, este mai scumpă, astfel încât dezvoltatorii continuă să intervină pe teren uscat, deluros, care este mai accesibil. Între timp, comunitățile care au fost arse în incendiile trecute tind să se reconstruiască pe vechile amplasamente.

Aceasta evită cheltuielile pe termen scurt de retragere din zonele periculoase sau reproiectarea locuințelor în clustere înconjurate de un teritoriu mai ușor de apărat, dar pe termen lung costurile sunt mult mai mari, se spune în studiu.

Plățile asiguratorilor pentru daunele cauzate de incendii au crescut în medie cu 100 de milioane de dolari pe an în perioada 1964-1990, dar au crescut la un total de aproximativ 26 de miliarde de dolari doar pentru 2017 și 2018, au descoperit cercetătorii.

Printre reglementările recomandate se numără adăugarea unei taxe suplimentare pentru proprietățile din zonele periculoase și reglementarea asigurărilor care ar permite prețurilor să descurajeze construirea în zonele periculoase, a spus Olshansky.

În prezent, una din 12 case din California este situată într-o zonă cu risc ridicat de incendii, iar politicile statului restricționează capacitatea asigurătorilor de a ajusta tarifele în funcție de risc sau de a renunța la clienții cu locuințe în zonele predispuse la incendiu, se arată în studiu.

De asemenea, legea impozitului pe proprietăți împiedică statul să perceapă o suprataxă în zonele cu risc ridicat care ar putea plăti pentru politici proactive. O evaluare de 0,25% a proprietăților din zonele cu risc ridicat ar putea genera mai mult de 1,8 miliarde de dolari, se arată în studiu.

ADVERTISEMENT