News

Cum au încercat PSD şi PNL suspendarea preşedintelui! Nouă ani de la atacul USL împotriva lui Traian Băsescu

Cum au încercat PSD şi PNL suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în 2012, cele două partide fiind atunci într-o alianţă politică
06.07.2021 | 12:22
Cum au incercat PSD si PNL suspendarea presedintelui Noua ani de la atacul USL impotriva lui Traian Basescu
Traian Băsescu a fost suspendat pe 6 iulie 2012 din funcția de președinte al țării. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au trecut nouă ani de la momentul în care PSD și PNL și-au dat mâna și au forțat suspendarea șefului de stat. Mai exact, la 6 iulie 2012, Parlamentul a votat în favoarea îndepărtării lui Traian Băsescu cu 256 de voturi pentru și s-a decis organizarea unui referendum care să decidă sau nu demiterea din funcție a acestuia.

De remarcat că gestul nu reprezenta o premieră pentru politica românească. Era chiar pentru a doua oară când Traian Băsescu trecea printr-o asemenea acțiune, precedenta suspendare din 2007 încheindu-se cu un succes răsunător pentru acesta. Nu mai puțin de 74% dintre voturile exprimate atunci au fost împotriva demiterii. A doua tentativă a USL-ului, alianța care guverna țara era însă considerată cu șanse mult mai mari.

ADVERTISEMENT

Cum au încercat PSD şi PNL suspendarea preşedintelui Băsescu!

Întreaga acțiune a pornit încă de 3 iulie 2012, atunci când Parlamentul reunit în sesiune extraordinară l-a revocat din funcția de Avocatul Poporului pe Gheorghe Iancu. Aceasta a fost preluată în variantă de interimat de către Valer Dorneanu. S-au opus cei din PDL care n-au stat o clipă pe gânduri și au transmis că vor ataca decizia la Curtea Constituțională, for care avea să decidă că demiterea Avocatului Poporului a fost una constituțională.

În aceeași zi, Vasile Blaga, președinte al Senatului, a fost înlocuit prin votul plenului cu Crin Antonescu, adică cel care conducea la acel moment Partidul Național Liberal. Şi această decizie a fost una aspru criticată.

ADVERTISEMENT

Iniţiatorii au spus că prevederile regulamentului Senatului arată că președintele poate fi revocat din funcție la propunerea a 1/3 din senatori dacă încalcă grav sau în mod repetat prevederile regulamentului.

Pentru a se ajunge la suspendarea preşedintelui era nevoie de încă o mutare pe tabla de şah. Astfel, Roberta Anastase a fost şi ea revocată din funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru modul în care a condus, în anul 2011, o ședință de plen. În locul ei era numit prin vot Valeriu Zgonea.

ADVERTISEMENT

De remarcat că înlocuiţii Vasile Blaga și Roberta Anastase au atacat decizia la Curtea Constituțională. N-au avut însă prea mult succes, instituţia precizând că solicitărilor lor sunt inadmisibile. Motivaţia a ţinut de faptul că guvernul emisese cu câteva zile înainte o OUG ce revoca dreptul Curții să judece hotărârile parlamentului. Această OUG a fost declarată neconstituțională câteva zile mai târziu, însă cei doi foști președinti nu au mai înaintat alte plângeri.

Ce mişcări politice a făcut Traian Băsescu după a doua suspendare

Trecut deja printr-o experienţă similară, Traian Băsescu a luat decizia de a susţine o conferință de presă în care nu a ezitat să-şi atace în termeni duri adversarii politici. Şeful statului a transmis că scopul acțiunilor USL, UDMR, UNPR ar fi punerea sub control a justiției, suspendarea șefului statului fiind doar o etapă în acest plan. Totodată, Băsescu a făcut un apel la liderii majorității să oprească imediat atacurile la adresa instituțiilor statului.

ADVERTISEMENT

O zi mai târziu, mai exact pe 4 iulie, USL a depus în Parlament documentul de suspendare al președintelui. În text se susţinea că Traian Băsescu „a instigat la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale”, ar fi făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC, a inițiat un proiect neconstituțional de revizuire a Constituției și s-a substituit funcțional Guvernului.

De asemenea, preşedintelui Băsescu i s-a reproșat declarația conform căreia nu va numi un premier USL, chiar dacă această coaliție va obține majoritatea absolută în Parlament. Drept pentru care, la doar câteva ore distanţă, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care s-au eliminat hotărârile Parlamentului dintre actele asupra cărora se poate pronunța Curtea Constituțională.

Ordonanța de Urgență este publicată în Monitorul Oficial înainte de a fi publicate hotărârile referitoare la revocarea lui Blaga și Anastase, ceea îi pune pe aceștia în imposibilitatea de a le contesta la Curtea Constituțională.

Mai mult decât atât, la 5 iulie, Guvernul a adoptat și publicat o OUG care a modificat Legea referendumului stabilind că președintele poate fi demis cu jumătate plus 1 din voturile valabil exprimate ale cetățenilor participanți la referendum și nu cu jumătate plus 1 din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale și că vor putea vota și cetățenii români aflați în străinătate.

Cum s-a ajuns la suspendarea lui Băsescu

A fost scandal mare chiar în ziua suspendarii. Astfel, pe 6 iulie, Curtea Constituțională a emis un comunicat de presă în care a anunțat că judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost amenințată cu privire la votul pe care urmează să-l dea. De remarcat că instituția nu a emis un aviz ferm cu privire la suspendarea din funcție a lui Traian Băsescu, ci s-a mulțumit să replice la acuzațiile punctuale ale USL, pronunțându-se uneori în favoarea președintelui, iar alteori însușindu-și criticile PNL și PSD.

Avizul Curții fiind doar consultativ, în Parlament s-a votat suspendarea președintelui Traian Băsescu cu 256 de voturi pentru și 114 voturi împotivă. La 10 iulie, Curtea Constituțională a decis în unanimitate că referendumul de demitere este valid „în măsura în care se asigură participarea la vot a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente”.

Băsescu a solicitat boicotarea referendumului

Cu doar câteva zile înaintea referendumului, Traian Băsescu a ieșit în fața oamenilor și le-a solicitat acestora să boicoteze referendumul. Unul care a ne-a costat serios. 95.000.000 de lei, da, citiți bine, atât a cheltuit statul român în joaca „uite președintele, nu e președintele”.

A fost mișcarea câștigătoare a lui Băsescu pentru că din numărul total al cetățenilor cu drept de vot, adică 18.292.464, la urne s-au prezentat 46,24% din români. 87,52%, însemnând 7.403.836 au votat DA, fiind în favoarea suspendării președintelui Traian Băsescu. 11,15%, adică 943.375 persoane au votat NU, fiind contra demiterii președintelui.

Vă readucem aminte că în 2009 , Traian Băsescu fusese reales președinte cu 5.277.068 voturi, adică cu 2.236.768 mai puține voturi decât cele valide pentru demitere. În cele din urmă, Curtea Constituțională s-a pronunțat pe 21 august 2012 în privința invalidării referendumului

Un alt detaliu interesant este acela că după suspendare, până la referendum, președintele Senatului, Crin Antonescu a devenit, conform Constituției, președinte interimar al României.

ADVERTISEMENT