News

Cum au îngropat partidele clasarea dosarului 10 august! Tăcere totală în mediul online

03.03.2021 | 11:52
Cum au ingropat partidele clasarea dosarului 10 august Tacere totala in mediul online
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum au îngropat partidele clasarea dosarului 10 august în mediul online. Astfel, formațiunile politice s-au pus la punct încă din timpul campaniilor electorale și au înțeles că internetul reprezintă un factor puternic în prezent pentru câștigarea bătăliilor și apropierea alegătorilor. 

Drept pentru care, toate marile partide pompează bani serioși în paginile create pe rețelele de socializare și încearcă să strângă în jurul fiecărui subiect fierbinte care atinge corzile sensibile ale celor cu drept de vot.

ADVERTISEMENT

Și 10 august a reprezentat mereu genul de abordare pe care alegătorii vor să o vadă. Încă din momentul evenimentelor și până de curând, partidele politice s-au bătut cu pumnii în piept și au cerut dreptate.

Cum au îngropat partidele politice clasarea dosarului 10 august!

Doar că trecerea timpului a făcut ca lumea să-și mai piardă din interes și ancorați în acest dosar să rămână doar câțiva oameni care așteptau răspunsul magistraților.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Când cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, decizia fiind una definitivă, puține voci politice au ținut să mai transmită câte ceva. De altfel, paginile partidelor au preferat nici să nu mai aducă aminte.

Dacă altădată dosarul Revoluției sau al mineriadelor era prezentat cu tam tam în mediul online, acum a fost o liniște aproape totală. O singură formațiune politică a adus aminte de decizia Tribunalului și a cerut socoteală.

ADVERTISEMENT

Cine a scris despre decizia Tribunalului București

Alianța USR/Plus a fost singura care a notat pe Facebook despre cele petrecute. A precizat că data de 2 martie devine una tristă pentru democrație și a continuat să solicite lumină.

Mai mult de atât, reprezentanții partidului consideră că dosarul a fost închis fără să fi fost instrumentate toate probele și fără să fi fost audiați toți suspecții, martorii și victimele.

ADVERTISEMENT

„Înțelegem și respectăm faptul că decizia aparține în exclusivitate magistraților și sistemului de Justiție, dar nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, să ignorăm suferința victimelor, excesul de putere și alte numeroase întrebări legate de toate acele lucruri întâmplate în Piața Victoriei pe 10 august 2018”, au scris cei de la USR/Plus.

Aceștia nu s-au oprit aici și au transmis că este posibil ca România să fie chiar condamnată la CEDO pentru că nu reușește să respecte drepturile cetățenilor ei.

Tăcere totală pe axa PSD –  PNL – AUR

Dacă ne raportăm la Partidul Național Liberal lucrurile au stat diametral opus. Fără amenințarea lui Liviu Dragnea, între timp condamnat la închisoare, liberalii n-au mai găsit oportun dosarul 10 august.

Aceștia n-au scris un cuvânt despre decizia Tribunalului București și au preferat să-și continue eternele războaie cu social democrații pe tema bugetului.

Sursa foto – colaj Fanatik

În cazul PSD, nu o dată acuzați pentru cele întâmplate atunci, partidul a preferat să tacă și să scoată în evidență greșelile făcute de liberali la guvernare sau deciziile eronate pe care aceștia le-ar lua.

Intrați în Parlament bazându-se pe o apropiere de oameni, reprezentanții AUR nu au băgat nici ei prea mult în seamă clasarea dosarului 10 august.

Dacian Cioloș și Rareș Bogdan, singurii politicieni care au punctat momentul

Abia pe seară, când lucrurile s-au mai așezat, Dacian Cioloş a afirmat că decizia ca dosarul 10 august să nu fie redeschis este un lucru la care nu se aştepta şi consideră că Parlamentul poate ancheta acele evenimente.

Astfel, liderul PLUS a transmis că „o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”.

Sursa foto – colaj Fanatik

La rîndul său, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, a declarat că a avut ”imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă cu capul spart”.

Acesta a adăugat că, ”faptul ca după trei ani de zile nu se întâmplă nimic şi tot ce a fost acolo a fost şters cu buretele ne arată că Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor pentru libertate, pentru civism, dar şi pentru o Justiţie complet liberă”.

”Noi ne vom adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului, ne vom duce la Strasbourg cu ajutorul oamenilor care au fost, îi rog să facem front comun, pentru ca să atacăm decizia de clasare la CEDO pentru a veni Instanţa Europeană să redeschidă aceste dosar, nu se poate aşa ceva”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Cum a fost plimbat dosarul 10 august până la închiderea definitivă

Vă readucem aminte că Tribunalul Bucureşti urma să judece încă de anul trecut, în luna octombrie, cererea de redeschidere a urmăririi penale în acest dosar în care sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin.

Sursa foto – facebook

Instanţa a amânat atunci judecata pentru data de 27 noiembrie. Ulterior, au mai fost amânări, pentru 22 ianuarie, apoi pentru 16 februarie.

În cele din urmă s-a fixat un termen final pe 2 martie. De asemenea, un detaliu interesant ține de Curtea de Apel Bucureşti care şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind redeschiderea urmăririi penale în Dosarul 10 august către Tribunalul Bucureşti.

ADVERTISEMENT