News

Cum au luat Bacalaureatul Nicolae și Elena Ceaușescu! Nicolae Ceaușescu a devenit peste noapte și licențiat

22.06.2019 | 10:31
Cum au luat Bacalaureatul Nicolae si Elena Ceausescu Nicolae Ceausescu a devenit peste noapte si licentiat
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, Nicolae și Elena Ceaușescu s-au aflat sub lupa curioșilor, dornici să le descopere chiar și cele mai ascunse secrete. Mai mult decât atât, la vremea respectivă au circulat numeroase glume, în special pe seama studiilor celor doi dictatori care au condus țara noastră în ultima parte a perioadei comuniste.

Cum a devenit Nicolae Ceaușescu „intelectual” peste noapte

Potrivit informațiilor care erau date publicității în anii Epocii de Aur, Nicolae Ceaușescu avea diplomă de bacalaureat și era licențiat în științe economice. Nu puțini au fost însă cei care susțineau că toate aceste studii ar fi fost obținute în urma unor favoruri ale liderilor comuniști din acele timpuri, nicidecum pe baza vreunor merite deosebite în ceea ce privește educația sa.

ADVERTISEMENT

Nici Elena Ceaușescu nu s-a lăsat mai prejos din acest punct de vedere, ba chiar a dobândit statutul de „intelectual” mai devreme decât partenerul de viață, fiind membru de seamă al Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie.

Diplomele lui Nicolae Ceaușescu au fost primite cadou. Sursa foto:a1.ro
Diplomele lui Nicolae Ceaușescu au fost primite cadou. Sursa foto:a1.ro

Liderul comunist avea doar patru clase

Totul a început în 1957, odată cu legea promulgată de liderii acelor vremuri, conform căreia învățământul de șapte clase devenise obligatoriu, ceea ce i-a pus în reală încurcătură pe mulți dintre politicienii vremii, printre care se număra și Nicolae Ceaușescu, care nici măcar nu terminase patru clase.

ADVERTISEMENT

Cum un astfel de conducător nu dădea bine în fața clasei muncitoare, mai-marii Partidului Comunist Român au luat imediat măsuri, punându-i la dispoziție fostului dictator profesori din licee și facultăți, cu care făcea diverse cursuri private, ce se desfășurau chiar în sediul formațiunii politice.

Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu, au dezvăluit că fostul secretar general al PCR era dornic de a învăța, însă capacitățile sale intelectuale nu îi prea permiteau acest lucru, fapt pentru care liderii Partidului Comunist au decis să-i dăruiască, pur și simplu, atât diploma de bacalaureat, cât și pe cea de licență, în semn de recunoștință pentru activismul de care dăduse dovadă.

ADVERTISEMENT