News

Cum au murit, de fapt, cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Doi dintre ei şi-au găsit sfârşitul precum Mântuitorul

18.04.2020 | 10:05
Cum au murit de fapt cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos Doi dintre ei siau gasit sfarsitul precum Mantuitorul
Cum au murit, de fapt, cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Doi dintre ei şi-au găsit sfârşitul precum Mântuitorul. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Toți creștinii cunosc modul în care și-a găsit sfârșitul Iisus Hristos, însă câți știu cum au murit cei 12 apostoli ai Mântuitorului? FANATIK îți spune ce s-a ales de cei 12 discipoli.

Cum au murit cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos

Știm cu toții că Mântuitorul a avut 12 discipoli, însă știți cum au murit cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos?

ADVERTISEMENT

Sfântul Bartolomeu

Sfântul Bartolomeu sau Natanael, așa cum este prezentat de Sfânta Scriptură, era considerat de Mântuitor ca fiind un israelian ”în care nu există vicleșug” (Ioan 1:47).

Scrierile sfinte spun că Bartolomeu a predicat Evanghelia in Licaonia, India și Armenia, iar în ultima locație acesta și-a găsit sfârșitul, unde a și primit martiriul, adică a fost omorât din cauza credinței pe care o propovăduia. Ziua de prăznuire a Sfântului Bartolomeu este 11 iunie.

ADVERTISEMENT

Sfântul Iacob cel Tânăr

Sfântul Iacob a fost fratele Sfântului Apostol Matei, un alt discipol de-al lui Iisus. Iacob a propovăduit credința în Dumnezeu în sudul Palestinei și în Egipt, potrivit site-ului crestinortodox.

În locurile prin care acesta a trecut au fost ridicate ulterior biserici și au fost hirotoniți preoți și episcopi. Finalul Sfântului Iacob pe acest pământ a fost unul tragic și, potrivit tradiției, acesta a fost răstignit pe cruce, la fel ca Mântuitorul. Creștinii îl prăznuiesc pe 9 octombrie.

ADVERTISEMENT

Sfântul Andrei

Sfântul Andrei, ocrotitorul României, a fost primul chemat dintre Apostoli, frate al Sfântului Apostol Petru (Simon). Apostolul a fost pescar și este originar din Betsaida Galileii.

După ce a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Andrei a ajuns să propovăduiască religia creștină în Bitinia și în toate părțile de lângă Marea Neagră și în Rusia.

ADVERTISEMENT

Doi apostoli au murit răstigniți pe cruce

După ce a trecut prin Sciția Mare, Sciția Mică (Dobrogea), prin Sinopi și prin Mioția, Apostolul Andrei a revenit în Tracia, dar și-a găsit sfârșitul în Pelopones, unde a primit moartea muceniceasă în Patras.

Acesta a murit la fel ca Mântuitorul, fiind rastignit pe o cruce, doar că de data aceasta a fost una în formă de X. Este prăznuit pe  30 noiembrie.

Sfântul Iuda Iscarioteanul

Sfântul Iuda a fost fiu al lui Simon, originar din orașul Kerioth de unde și numele de Iscariot sau Iscarioteanul. Sfânta Scriptură îl prezintă ca cel care l-a trădat pe Iisus Hristos pentru treizeci de arginți.

După răstignirea Mântuitorului, Iuda a aruncat arginții în fața celor care îl plătiseră inițial, după care s-a spânzurat. Cu banii respectivi a fost cumpărat un teren (”Țarina Sângelui”) unde urmau să fie înmormântați străinii. (Matei 27:3-10)

Sfântul Petru

Sfantul Petru a fost fratele Sfântului Andrei, și, la fel ca și acesta, era pescar pe Marea Galileii.

Inițial a fost numit Simon, dar a primit numele de Petru chiar de la Mântuitor (în aramaică ”Chefa” înseamnă ”piatră”).

Decizia acestui nume a venit după declarația lui Petru, care a spus: “Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui Viu” (Matei 16:16), iar Iisus i-a răspuns, “Tu ești Petru, și pe această piatră voi zidi Biserica Mea” (Mat. 16:18).

Apostolul a propovăduit Evanghelia în Iudeea, Antiohia, în Pont, Galatia, în Capadocia, Asia, Bitinia și în Iliric. Sfârșitul și l-a găsit la Roma, acolo unde a fost omorât din cauza religiei sale. Este praznuit alături de Sfântul Apostol Pavel, pe 29 iunie.

Sfântul Ioan

Sfantul Ioan, zis și  Evanghelistul sau Teologul, a fost fratele Sfântului Apostol Iacov cel Bătrân. Sfânta Scriptură îl prezintă ca fiind apostolul cel iubit Domnului, ce a stat alături de Mântuitorul aflat pe cruce, fiind însoțit de Fecioara Maria.

A răspândit Evanghelia lui Hristos în Efes și în toată Asia, după care a trecut la cele veșnice în 98, e.n., după ce a fost exilat în insula Patmos. Sfântului Apostol Ioan îi sunt atribuite Evanghelia, dar și Apocalipsa. Creștinii îl prăznuiesc pe 8 mai.

Sfântul Toma

Sfântul Apostol Toma, numit ”necredinciosul”, provine din Paneida, cetatea Galileei. Este prezentat de Scriptură ca fiind cel care a pus mâna pe rănile Domnului dupa Învierea Sa.

Apostolul a predicat cuvântul Domnului în Persia, Edesa și India, unde este cunoscut ca întemeietor al Bisericii de aici.

Sfântul Apostol Toma are două zile în care este prăznuit: 6 octombrie și prima duminică de după Inviere, denumită și Duminica Tomii.

Sfântul Iacob cel Bătrân

Sfantul Apostol Iacob, numit de Hristos “fiul tunetului”, a fost fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. Este numit “cel bătrân” pentru a-l deosebi de celălalt Apostol cu același nume, Iacov cel tânăr.

Iacob a mers pentru a răspândi religia creștină în toată Iudeea și, mai apoi, în Spania.

Din ”Faptele Apostolilor” aflăm că Sfântul Apostol Iacob și-a găsit sfârșitul pe pământ după ce a fost ucis de către regele Agripa în Ierusalim. Biserica îl celebrează pe 30 aprilie.

Sfântul Filip

Sfantul Apostol Filip era originar din Betsaida Galileii, la fel ca Petru si Andrei. Apostolul a adus la Hristos pe Natanael, zicând: ”Am aflat pe Hristos, despre care au scris în Lege, Moise și proorocii. Vino și vezi!”

Tradiția spune că Sfântul Apostol Filip a mers în misiune în Frigia, acolo unde a primit moartea martirică în cetatea Ierapole, fiind omorât din cauza religiei sale. Este prăznuit de Biserică pe 14 noiembrie.

Sfântul Matei

Sfântul Apostol Matei a fost fratele Sfântului Apostol Iacov cel tânăr, iar de meserie era vameș. El a scris prima Evanghelie, care, potrivit cercetătorilor, a fost redactată inițial în limba aramaică.

După ce a răspândit Evanghelia mai întâi în randul iudeilor, apoi în Etiopia, Macedonia, Siria și Persia, și-a găsit sfârșitul în cetatea Mirmeniei, unde a fost ars pe rug de către păgâni. Apostolul este prăznuit pe data de 16 noiembrie.

Sfântul Iuda Tadeul

Sfântul Apostol Iuda este fiul Sfântului Iosif din Nazaret, iar Apostolii Matei și Marcu îl numesc pe acesta Levi, respectiv Tadeu.

Drumul său a pornit spre Iudeea, apoi Galileea, după care a ajuns în Samaria, Idumeea, Arabia, Siria și Mesopotamia.

Iuda Tadeul a murit în Persia, din cauza religiei pe care o propovăduia. Este prăznuit pe 19 iunie.

Sfântul Simon Zelotul

Sfântul Apostol Simon Zelotul, numit și “Cananeul” ori “Canaanitul”,provine din Cana Galileii și tradiția spune că el ar fi fost chiar mirele de la nunta din Cana, acolo unde Hristos a prefăcut apa în vin.

După Învierea lui Iisus, Sfântul Simon a călătorit spre Egipt și Africa, apoi în Mauritania și Libia, pentru a propovădui Evanghelia lui Hristos. Nu știe locul exact în care a avut loc martirului său, iar data la care este prăznuit este 10 mai.

Iată, așadar, cum au murit cei 12 aprostoli ai Mântuitorului, potrivit Sfintei Scripturi ori tradițiilor Bisericii.

ADVERTISEMENT