News

Cum au procedat cei șase români care au jefuit 740.000 de dolari de la sute de biserici din SUA

Ce mod de operare au avut cei șase români care au jefuit 740.000 de dolari de la sute de biserici din SUA.
08.06.2021 | 11:03
Cum au procedat cei sase romani care au jefuit 740000 de dolari de la sute de biserici din SUA
ADVERTISEMENT

Cei șase români sunt acuzați de autoritățile americane că au jefuit peste 600 de biserici, printr-o modalitate ingenioasă și au creat un prejudiciu imens, de 740.000 de dolari.

Cum au reușit șase români să jefuiască sute de biserici din SUA

Potrivit unor informații obținute de Adevărul, patru dintre aceștia au fost arestați pe data de 26 mai și se află la închisoarea din districtul Orange, Florida. Operațiune a fost numită, în mod ironic, Thou shalt not steal, adică „Să nu furi”, aceasta fiind una dintre cele zece porunci.

ADVERTISEMENT

Aceștia sunt acuzați de jaf, escrocherie, spălare de bani, dar și folosire nelegală de informații personale. Celelalte două persoane care făceau parte din această grupare criminală au încercat să fugă, dar au fost prinși pe data de 29 mai și urmează să fie extrădate în America.

Suspecții arestați sunt Ionut Raducan (33 de ani), Marius Dumitru (27), Marius (Viorel) Dumitru (34), Panait Dumitru (32), dar și Simona Trandafir (39 de ani) și Catalin Trandafir (45 de ani).

ADVERTISEMENT

Românii au reușit să fure, potrivit anchetatorilor, cecuri de la 85 de biserici într-o singură zi. De altfel, cele mai mare sume pe care au reușit să le fure au fost de 28.000 de dolari, iar suspecții le-au sustras în perioada 7 ianuarie 2020 și 18 februarie 2020.

Cum procedau românii care au furat din bisericile americane

Informațiile polițiștilor arată și care a fost modelul de operare al românilor care au jefuit biserici în Statele Unite. Astfel, se pare că aceștia obișnuiau să meargă la lăcașele de cult doar în zilele în care nu se efectuau slujbe.

ADVERTISEMENT

Apoi, ei parcau mașinile parcau în dreptul cutiilor poștale, unde se aflau și donațiile, iar persoana din dreapta scotocea printre scrisori și lua cecurile cu donații.

Întreaga operațiune dura doar 30 de secunde, iar apoi cei șase români se făceau nevăzuți.

„Suspecţii mergeau la biserici în zilele în care nu erau slujbe religioase şi, drept urmare, erau şanse mai mici să fie văzuţi.

ADVERTISEMENT

Suspecţii parcau maşinile lângă cutiile poştale ale bisericilor, pasagerul din dreapta scotea corespondenţa din cutia poştală, iar în mai puţin de 30 de secunde maşinile plecau”, arată documentele.

Ulterior, aceștia depuneau cecurile la bancomate, iar unul dintre ei retrăgea banii, odată ce aceștia intrau în cont.

„Toate cecurile au fost depuse folosind ATM-uri deoarece acestea nu au un mecanism care să verifice dacă fondurile sunt depuse în contul destinatarului de pe cec.

Aceasta i-a permis lui Trandafir să aibă acces la sume din cecurile furate, să le depună şi apoi să retragă banii după ce sumele intrau în cont. Retragerile cash îi permiteau lui Trandafir să ascundă natura, locaţia şi sursa banilor”, mai arată informațiile date de anchetatori.

ADVERTISEMENT
Tags: