Tot mai multe persoane cad pradă înșelăciunilor, numărul acestor infracțiuni fiind în creștere an de an. Escrocii folosesc diverse povești pentru a câștiga încrederea oamenilor care, poate într-un moment de neatenție le oferă datele personale și accesul la conturile bancare, se trezesc apoi fără economiile de-o viață.
Din ce în ce mai multe persoane reclamă că le-au dispărut economiile din conturile bancare după ce și-au instalat diverse aplicații mobile sau au deschis anumite pagini web care au instalat pe mobil diferite aplicații ascunse. Totul, după ce au fost contactate de escroci care s-au prezentat a fi reprezentanți ai unor bănci sau alte instituții financiare.
Două cazuri recente au fost semnalate joi, 7 noiembrie, când două femei, una din Suceava și alta din Fălticeni, au anunțat autoritățile după ce au fost păgubite cu aproape 65.000 lei. Totul s-a întâmplat după ce le-au oferit escrocilor datele personale și și-au instalat aplicațiile indicate de aceștia.
Concret, în primul caz, o femeie din localitatea Rădășeni a sesizat Poliția municipiului Fălticeni acuzând faptul că din cont i s-a sustras suma de 42.750 de lei. În fața polițiștilor, femeia le-a declarat că, cu o zi înainte, a fost contactată telefonic de către un bărbat.
Acesta s-ar fi prezentat a fi reprezentantul unei unități bancare și de tranzacționare acțiuni și valori și i-a propus să-și reînnoiască baza de date. Într-un moment de neatenție, acesta a fost dusă în eroare de faptul că în urmă cu mulți ani a avut acțiuni la o societate și a crezut că bărbatul se referă la acele acțiuni. Astfel, a fost de acord să facă o „actualizare a datelor” și i-a oferit acestuia toate datele personale.
Mai mult, individul i-a întins o capcană, spunându-i că trebuie să-și instaleze o aplicație în telefon respectiv ”BIZ DAEMON”. Făcând acest lucru, victima i-a permis practic bărbatului să îi controleze telefonul. Concret, victima a instalat și o aplicație de plată și retragere numerar prin care escrocii au reușit să transfere 42.750 de lei din conturile femeii.
La o escrocherie similară a căzut victimă recent și o femeie din Suceava. Potrivit presei locale, aceasta a rămas fără o bună parte din economiile curente, în sumă de peste 20.000 lei, însă hoții nu au reușit să-i ia banii și din depozitele la termen.
Concret, și aceasta a doua victimă a fost contactată de un bărbat care a spus că este reprezentant al unei burse de valori și că ea deține mai multe acțiuni și dividende. Individul i-a spus că are nevoie de datele personale și de contul bancar pentru a-i trimite dividendele din acțiuni.
Și în acest caz escrocul și-a îndrumat victima să instaleze în telefon diverse aplicații prin care a reușit să aibă acces la telefonul acesteia de la distanță, reușind astfel să sustragă din conturile femeii suma de 21.145 lei. Autoritățile din Suceava au precizat că escrocii au încercat să golească și un depozit de economii al victimei, însă simpla accesare a contului a dus la blocarea tranzacției. Victima nu a pierdut decât dobânda la termen, în sumă de 500 de lei.
„Nu dați click pe reclame înșelătoare, care promit câștiguri rapide, bonusuri extraordinare sau oferte incredibile, dar care te duc către site-uri false. Mesaje de genul ”descărcați aplicația noastră pentru suport rapid” sau ”actualizați aplicația de banking” trebuie tratate cu maximă reticență.
Nu dați curs mesajelor și e-mailurilor de ”phishing” care par venite din partea băncilor, a unor instituții financiare, prin care vi se cere să descărcați urgent aplicația către care vi se dă link, pentru a rezolva probleme de securitate (băncile nu comunică niciodată în acest mod)”, a transmis IPJ Suceava după aceste cazuri.