În ultimul timp, prețurile din restaurantele românești au crescut atât de mult încât au ajuns să-i șocheze și pe turiștii din țările vestice. Un cuplu de italieni a avut parte recent de o surpriză neplăcută când a descoperit că în București se mănâncă mai scump decât în Italia.
Primul contact cu Bucureștiul i-a impresionat pe cei doi turiști italieni, care nu se așteptau să găsească un oraș atât de dezvoltat. Însă când au deschis meniurile în restaurante, au avut parte de un șoc. Le-a fost greu să creadă că în România prețurile sunt chiar mai mari decât în Italia.
Un cuplu de italieni au venit în vacanță în România pentru prima dată. Aceștia au rămas profund impresionați de obiectivele turistice pe care au reușit să le viziteze în București.
Însă când au intrat în restaurante să guste din bucătăria românească, au avut parte de o surpriză mai puțin plăcută. S-au uitat de trei ori pe toate prețurile din meniu pentru că nu le venea să creadă. Au descoperit că în România mâncarea este la fel de scumpă ca în Italia, ba chiar uneori mai scumpă.
Au vrut totuși să încerce preparatele românești autentice și au comandat micii, sarmalele și papanașii. Însă nota de plată le-au lăsat un gust amar. După cum au mărturisit chiar ei, în Italia ar fi plătit mai puțin pentru o masă la restaurant.
„Bucureștiul este impresionant, nu ne așteptam să arate atât de bine și să fie atât de dezvoltat. Ce ne-a uimit este însă faptul că preturile sunt la fel de mari că în Italia, uneori chiar mai mari. La restaurantele la care am mers să mâncam, preturile chiar ni s-au părut uneori exagerate.
Am analizat cu atenție meniurile. Ne-am uitat chiar de trei ori pe toate preturile pentru că nu ne venea să credem. În Italia plătim mai puțin. Cu toate acestea mâncarea a fost una foarte gustoasă, am mâncat mici, sarmale și papanași”, au comentat italienii, potrivit romaniatv.net.
Cam ce prețuri practică restaurantele din București? De exemplu, la celebra Terasă Obor, o porție de mici cu pâine și muștar costă în jur de 45 de lei, iar un mic la bucată ajunge la 15 lei, potrivit sursei menționate.
O porție de papanași poate costa între 20 și 40 de lei în localurile obișnuite, iar în cele mai exclusiviste, papanașii cu foiță de aur pot ajunge și la 100 de lei.
Situația nu este cu mult mai diferită în Italia. Un român a arătat pe Tiktok cât a ajuns să coste apa la restaurantele italiene. El spune că aceștia vând apa de la robinet cu 2 euro, servită elegant într-o sticlă de sticlă.
În plus, în Italia, clienții plătesc și așa-numitul “coperto”, o taxă de aproximativ 2,50 euro care acoperă fața de masă, tacâmurile, paharele și pâinea.
„O apă potabilă de la robinet la 0,75 costă în Italia 2 euro. Ți-o aduce într-o sticlă de sticlă, uitați deschid capul să vedeți că nu este sigilat, pentru că este pusă de la robinet. Cea mai bună afacere în Italia este să comanzi apă de la robinet pe care dai 2 euro”, spune românul, potrivit stiridiaspora.ro.
Totuși, o femeie a menționat în comentarii că multe restaurante folosesc acum sisteme de filtrare pentru apa servită clienților. Această practică devine din ce în ce mai comună în toată Europa, cu scopul de a reduce folosirea sticlelor de plastic.