News

Cum au reacționat locuitorii Groenlandei după ce au aflat că Donald Trump vrea să le cumpere țara

17.08.2019 | 14:24
Cum au reactionat locuitorii Groenlandei dupa ce au aflat ca Donald Trump vrea sa le cumpere tara

Cum au reacționat locuitorii Groenlandei după ce au aflat că Donald Trump vrea să le cumpere țara nu a fost chiar pe placul președintelui american. Astfel, aceștia au respins din start ideea.  ”Suntem deschişi la afaceri, dar nu suntem de vânzare”, a declarat chiar ministrul de Externe al Groenlandei Ane Lone Bagger. De remarcat că cel mai puternic om de pe Planetă urmează să efectueze o vizită la Copenhaga în septembrie şi să discute despre Arctica cu premierii Danemarcei şi Groenlandei – un teritoriu autonom danez.

Cum au reacționat locuitorii Groenlandei după ce au aflat că Donald Trump vrea să le cumpere țara

”Trebuie să fie o glumă de Ziua Păcălelii. Complet în afara sezonului”, a comentat pe o rețea de socializare fostul premier danez, Lars Lokke Rasmussen. ”Dacă se gândeşte la asta, atunci asta e dovada finală a faptului că a înnebunit”, a apreciat, la postul DR, un purtător de cuvânt al partidului Popular Danez, Soren Espersen. ”Gândul că Danemarca ar vinde Statelor Unite 50.000 de cetăţeni este complet ridicol”, a adăugat el.

Groenlanda, o regiune daneză autonomă, situată între oceanele Atlantic de Nord şi Arctic, este dependentă economic de Danemarca. Ea se autoguvernează, iar Copenhaga îi asigură apărarea şi politica externă. ”Sunt sigură că o majoritate a groenlandezilor crede că este mai bine să avem o relaţie pe termen lung cu Danemarca decât cu Statele Unite”, declară pentru Reuters o parlamentară daneză din Partidul Inuit Ataqatigiit (IA), a doua formaţiune din Groenlanda. ”Primul lucru care-mi vine în minte este nu, mulţumesc”, adaugă ea.

Cum au reacționat locuitorii Groenlandei după ce au aflat că Donald Trump vrea să le cumpere țara. Groenlanda
Pe teritoriul Groenlandei se află cea mai nordică bază americană. Sursa foto – facebook

Reacții dure în Groenlanda

Trebuie specificat că premierul Mette Frederiksen şi ministrul de Externe Jeppe Kofod nu au comentat imediat, şi nici Ambasada Statelor Unite la Copenhaga. ”O, Doamne. Ca unul care iubeşte Groenlanda (…) şi poporul, asta e o catastrofă completă şi totală”, a exclamat pe rețelele de socializare, fostul ambasador american în Danemarca, Rufus Gifford. De altfel, Groenlanda se află în centrul atenţiei marilor puteri – China, Rusia şi Statele Unite – din cauza localizării  strategice şi resurselor sale minerale.

”Vorbim despre oameni în carne şi oase şi nu poţi să vinzi Groenlanda ca o fostă putere colonială. Dar ceea ce putem lua în serios este faptul că interesele şi mizele americane în Arctica cresc în mod semnificativ şi că ei vor o influenţă mai mare”, a adăugat Gifford