News

Cum au reușit grecii să-și fidelizeze clienții din România care vin în concedii. Elenii vând ulei de măsline și alte produse tradiționale pe grupuri de whatsapp

Cum fac grecii bani chiar și în apropierea finalului de sezon estival. Elenii au pus la punct adevărate rețele de afaceri. Antreprenorii vând produse tradiționale pe grupuri de facebook sau whatsapp
04.09.2022 | 14:03
Cum au reusit grecii sasi fidelizeze clientii din Romania care vin in concedii Elenii vand ulei de masline si alte produse traditionale pe grupuri de whatsapp
Grecii vând produse tradiționale pe grupuri de whtsapp. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii au luat cu asalt Grecia în această vară și au petrecut pe ritmuri de bouzouki și sirtaki până la epuizare. Indiferent că discutăm despre partea continentală sau insule, peste două milioane de turiști români au mers în concediu într-o țară care i-a primit cu brațele deschise. Elenii n-au uitat și că românii au venit chiar și atunci când pandemia de coronavirus a testat întreaga planetă și au avut oferte speciale pentru mulți dintre vizitatori.

Cum își vând grecii produsele tradiționale în România

Potrivit statisticilor, un român a cheltuit în Grecia cel puţin 600 de euro fără să punem la socoteală cazarea. Prea puțini s-au întors cu amintiri neplăcute, deși plângeri au mai existat. În general, românii au transmis că au avut parte de o vacanță de neuitat și au promis că se vor întoarce și anul următor.

ADVERTISEMENT

Porțiile serioase de care au avut parte atunci când au mers la taverne, ouzo, vinul Retsina sau berea Mythos, fructele de mare și întreaga bucătărie mediteraneană, cu toate au fost pe placul românilor care s-au arătat vrăjiți și de peisajele de poveste pe care le-au întâlnit.

Grecii nu au ezitat o clipă și au plusat și cu grote ale piraților, insule unde obișnuiesc să meargă mari vedete, dar și o apă turcoaz în care își fac apariția delfini și broaște țestoase uriașe. Așa s-a țesut sezonul estival, unul care continuă până pe la jumătatea lunii octombrie.

ADVERTISEMENT

Elenii au înțeles repede că pot face bani chiar și în timpul iernii după ce românii au prins gustul produselor tradiționale. Așa că turiștii au fost invitați să intre în grupuri de facebook sau whatsapp, grupuri pe care se vând de la ulei de măsline până la săpun de casă.

Mulți dintre proprietarii de pensiuni s-au ocupat încă din vară de aceste grupuri și ofereau suport din momentul în care turiștii le băteau la ușă. Astfel, pe lângă un loc de cazare și sfaturi pentru o masă îmbelșugată, grecii veneau în întâmpinare și cu aceste grupuri pe care românii erau invitați să le acceseze.

ADVERTISEMENT

După ce au terminat produsele pe care le-au cumpărat atunci când au fost în concediu, românii n-au mai stat pe gânduri și au început să cumpere direct de la producătorii locali. Au apelat cu încredere la greci și au comandat toate cele necesare.

Ca să nu iasă în pierdere, elenii au pus două condiții ferme – comanda minimă trebuie să fie de cel puțin 5 kilograme și fiecare produs în parte este taxat cu un euro în plus. Pe un astfel de grup, grecii vând măsline verzi la 5 euro kilogramul, în timp ce măslinele kalamata ajung să coste 6 euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o sticlă de plastic în care a fost îmbuteliat ulei de măsline extravirgin scoate doritorilor din buzunare 7 euro, în timp ce la sticlă normală uleiul costă 8 euro litrul. O cutie de cinci litri se vinde pe grupurile de whatsapp cu 25 de euro, în timp ce un borcan mic de miere poate să ajungă la 8 euro.

Insula Thassos a atras în această vară cel mai mare număr de români. Câteva sute de mii de oameni și-au petrecut aici concediul de vară. Paralia Katerini, Nei Pori și Kavala au urmat în topul preferințelor, dacă ne raportăm la partea continentală. Corfu, Santorini, Amouliani, Skiathos și Zakinthos sunt insulele pe care românii s-au distrat în 2022.

ADVERTISEMENT