News

Cum au reușit talibanii să obțină controlul în Afganistan. Războiul, câștigat fără focuri de armă

Cum au reușit talibanii să obțină controlul în Afganistan. Războiul a fost câștigat fără focuri de armă
17.08.2021 | 08:58
Cum au reusit talibanii sa obtina controlul in Afganistan Razboiul castigat fara focuri de arma
ADVERTISEMENT

Talibanii au reușit să cucerescă Afganistanul în doar zece zile. Au reușit să dețină controlul în țară, deși forțele lor păreau mult inferioare celor deținute de armata statului.

Imediat după retragerea trupelor internaționale, insurgenții au purtat un război mai mult psihologic, printr-o presiune susținută. Au negociat acorduri și capitulări, iar orașe întregi au fost câștigate fără un foc de armă, potrivit unei analize AFP.

ADVERTISEMENT

Cum au reușit talibanii să obțină controlul în Afganistan. Războiul, câștigat fără focuri de armă

Armata afgană numără peste 300.000 de membri şi este dotată cu echipamente performante. Este, însă, măcinată de corupție și condusă de un comandant mediocru.

Soldații nu sunt instruiți corespunzător și au un moral scăzut. Dezertările sunt lucru comun. Odată cu plecarea trupelor americane, forțele afgane au cedat.

ADVERTISEMENT

Talibanii sunt dezavantajați numeric. Potrivit estimărilor, aceștia numără aproximativ 60.000 de luptători, dar sunt motivați, hotărâți și uniți.

În fața lor, soldații au cedat, prin dezertări și capitulări, orașe întregi, fără luptă. Insurgenții au preluat controlul mult mai rapid decât se estima.

ADVERTISEMENT

Prăbușirea forțelor afgane are la bază acordul semnat de Donald Trump cu talibanii, în februarie 2020, pentru retragerea trupelor americane. Fostul președinte american cerea în schimb garanţii de securitate şi angajamentul talibanilor că vor discuta cu guvernul de la Kabul.

După 20 de ani de război, aceasta a fost prima victorie a talibanilor. Afganii au fost demoralizați și au considerat-o o trădare și un abandon.

ADVERTISEMENT

Atacurile împotriva forțelor guvernamentale au continuat. În același timp, talibanii au insuflat frica, prin asasinate îndreptate împotriva unor jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului, conturând victoria psihologică.

Cum a fost învinsă armata

Forțele de ordine au fost bombardate, dar cu mesaje care le presa să se predea sau să coopereze, fiind amenințate cu ce e mai rău în caz contrar sau promițându-le libera trecere dacă nu puneau rezistență.

Mai marii armatei afgane au amenințat, la rândul lor, cu repersusiuni în cazul în care aveau să fie atacați. Trupele lor, în schimb, au capitulat fără luptă orașele, iar liderii au fost nevoiți să se predea.

Rapiditatea cu care talibanii au reușit să câștige un război, unde nu au fost vărsări mari de sânge, se explică printr-o strategie eficace de negociere. Înainte de luna mai, când au început ofensiva, au negociat capitulări și au încheiat acorduri cu responsabili guvernamentali de la baza ierarhiei, precum şi cu guvernatori de provincii sau miniştri.

ADVERTISEMENT