Fotbal intern

Cum au sărit fotbaliştii în ajutorul sinistraţilor de la cutremurul din 1977! AS Roma a venit special în România

04.03.2021 | 11:00
Cum au sarit fotbalistii in ajutorul sinistratilor de la cutremurul din 1977 AS Roma a venit special in Romania
ADVERTISEMENT

4 martie 1977 este o dată pe care românii nu o vor uita niciodată, după ce ţara noastră a fost devastată de un cutremur puternic. Fotbaliştii s-au numărat printre cei care au sărit în ajutorul sinistraţilor cataclismului din urmă cu 44 de ani.

Era o vineri obişnuită de început al primăverii, microbiştii se pregăteau de primele meciuri ale returului din sezonul 1976-1977, care urmau să se dispute în acel weekend. Liniştea a fost tulburată la ora 21:22, când un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter a lovit România.

ADVERTISEMENT

Fotbaliştii se pregăteau de prima etapă a returului. Cutremurul din 1977 a oprit campionatul

Pe 5 martie, la Constanţa, Farul – Steaua trebuia să fie primul meci al etapei a 18-a din campionat. Partida urma să fie transmisă la TV, motiv pentru care fusese devansată cu o zi faţă de restul întâlnirilor, programate pe 6 martie. Totul a fost amânat după ce cutremurul a devastat România.

Sâmbătă dimineaţă, în ziua meciului, fotbaliştii din Divizia A au aflat că etapa a fost suspendată, iar jucătorii de la Steaua au plecat în grabă spre Bucureşti. Spre norocul acestora, în tabăra “roş-albaştrilor” nu a existat nicio victimă.

ADVERTISEMENT

Etapa a 18-a a fost mutată pe 16 martie, fără ca două dintre meciuri să se dispute la acea dată. Dinamo – Poli Timişoara şi Sportul Studenţesc – Corvinul Hunedoara nu s-au jucat pe 16 martie, stadioanele celor două echipe fiind folosite ca spaţii pentru instalarea corturilor în care au locuit oamenii rămaşi fără locuinţe.

Echipele i-au ajutat pe sinistraţii cutremurului din 1977

Multe dintre meciurile din primăvara din 1977 s-au jucat cu tribunele arhipline, iar banii proveniţi de pe urma biletelor au fost donaţi pentru sinistraţi. Stadionul “23 August” din Bucureşti, cea mai mare arenă a ţării, a devenit locul ideal pentru cuplaje.

ADVERTISEMENT

Steaua – Dinamo 2-2 şi Progresul – Sportul Studenţesc 1-0, ambele disputate pe “23 August” în etapa a 20-a, au atras peste 70.000 de spectatori în tribune. Banii, o sumă substanţială pentru acele vremuri, au ajuns la victimele cataclismului. Donaţiile au venit şi de la cluburi din ligile inferioare, care au strâns bani pentru reconstrucţia caselor afectate din provincie.

În plus, pe lângă sumele strânse, meciurile de fotbal i-au ajutat pe oameni să treacă mai uşor peste cel mai dificil moment. Pe 23 martie, când naţionala României a jucat primul meci al anului, cu Turcia, în Cupa Balcanică, tribunele de pe stadionul “Ghencea” au fost arhipline.

ADVERTISEMENT

AS Roma a sărit în ajutorul românilor

Nu doar echipele din România au strâns bani pentru victimele cutremurului din 1977. La o lună şi jumătate după cataclism, AS Roma a venit în ţara noastră pentru un meci amical cu Petrolul Ploieşti, echipă care pe atunci evolua în Divizia B.

Meciul s-a jucat pe 21 aprilie 1977, pe stadionul “1 Mai” din Ploieşti, unde peste 15.000 de spectatori au venit să-i vadă la treabă pe Bruno Conti, Walter Sabatini, Agostino Di Bartolomei sau Pierino Prati. Meciul s-a terminat la egalitate, scor 0-0, însă scopul caritabil fusese atins.

  • 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa la cutremurul din 1977
  • peste 35.000 de clădiri au fost distruse sau avariate
ADVERTISEMENT