News

Cum au trăit românii eclipsa totală de Soare din 11 august 1999. Reportaje de la ”fața locului” și nebunia bancnotelor aducătoare de averi

Eclipsa totală de soare din 11 august 1999 este încă o memorie vie pentru mulți oameni. Asta pentru că a fost, cu siguranță, singurul eveniment de acest fel pe care l-au putut vedea în viața lor.
11.08.2022 | 06:05
Cum au trait romanii eclipsa totala de Soare din 11 august 1999 Reportaje de la fata locului si nebunia bancnotelor aducatoare de averi
Cum s-a văzut, prin ochii românilor, eclipsa totală de Soare din 1999. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Eclipsa de Soare din 11 august 1999 este un eveniment care a rămas în memoria colectivă a românilor, dar și a multor oameni din restul lumii. Datorită zonelor pe care le-a traversat acest fenomen astrologic, această eclipsă a avut cei mai mulți observatori din istorie. Prin ce s-a mai remarcat, însă, fenomenul de acum 23 de ani?

Ce a făcut specială eclipsa totală de Soare din 11 august 1999

Eclipsa din august 1999 a fost remarcabilă din mai multe puncte de vedere. După cum aminteam anterior, a fost eclipsa cu cea mai semnificativă observare din istorie: peste 350 de milioane de oameni au asistat la acest fenomen astrologic. Care s-a remarcat și altfel. A fost ultima eclipsă totală de Soare din secolul al XX-lea, dar și din mileniul al II-lea. Anul 2000 nu a oferit omenirii nicio eclipsă totală a Soarelui.

ADVERTISEMENT

În plus, românii au fost printre cei mai privilegiați pământeni care s-au bucurat de acest fenomen. Eclipsa a străbătut o bună parte din România în forma sa totală, iar Bucureștiul a fost, de altfel, singura capitală europeană care a fost privilegiată de acest aspect total. Tot în România a avut loc și apogeul eclipsei, în apropierea orașului Ocnele Mari, la ora 14:03 (ora locală). Durata fenomenului astronomic în formă totală a fost de 2 minute și 23 de secunde.

Ce s-a întâmplat în România cu ocazia eclipsei din august ’99

În România, fenomenul a fost unul de mare interes pentru publicul larg. În fond, de câte ori ai ocazia în viață să vezi o eclipsă totală de Soare? Într-un caz obișnuit, poate ai noroc de una, altfel e posibil să nu vezi nici măcar un singur astfel de fenomen de-a lungul a zeci de ani. Ca eclipsa să treacă ”pe deasupra casei tale” e și mai rar. Așadar, vorbeam despre un eveniment cu adevărat istoric pentru români și pentru România.

ADVERTISEMENT

Cei de la Pro TV, de exemplu, au avut nenumărate reportaje despre fenomenul ce avea să se întâmple. Mai mult, chiar au transmis în direct eclipsa de Soare din 11 august 1999. Astfel, unii români care n-au fost pe traiectoria totală sau pe care vremea nu i-a ajutat au putut vedea, într-o formă sau alta, evenimentul transmis live.

Banca Națională a României a celebrat și ea cu mare fast eclipsa din august 1999. A fost emisă o bancnotă specială, cu valoarea nominală de 2.000 de lei. Această bancnotă a fost una inedită nu doar prin specificul ei, dar și pentru că a fost prima bancnotă de polimer emisă în întreaga Europă.

ADVERTISEMENT

Totodată, BNR a emis și o monedă de 500 de lei, care a fost pusă în circulație liberă, în paralel cu moneda clasică având aceeași cupiură.

Nebunia bancnotelor de 2.000 de lei vândute pe bani grei

Ani mai târziu, românii mai că au luat-o razna scotocind prin case după vreuna sau mai multe bancnote pe care le-au avut și care au rămas rătăcite pe undeva. Asta pentru că au auzit, dintr-o parte sau din alta, că pot face averi cu aceste hârtii de plastic vechi de douăzeci și ceva de ani. Și unii chiar încearcă marea cu degetul și publică anunțuri de vânzare cu bancnote pe care cer mii de lei. De aici mai departe, astfel de anunțuri sunt preluate ocazional în presă, cu titluri care să îmbie și alți români să caute prin sertare.

ADVERTISEMENT

Poți vedea mai jos exemplul unui individ care vinde o bancnotă cu eclipsa. Deși aflată într-o stare precară, prețul cerut este de 4.000 de lei. Realitatea, însă, este că aceste bancnote nu s-au apreciat prea mult în ultimii 23 de ani. ”Valoarea reală a acestor bancnote este de 4 lei bucata. Cineva a avut interes să vândă multe deodată și a lansat aceste zvonuri care să ridice piața. Dar ele nu reprezintă o raritate și nu sunt valoroase, eventualii cumpărători se vor păcăli”, explicau în trecut pentru FANATIK reprezentanții Societății Numismatice Române, vorbind despre valoarea bancnotei de 2000 de lei.

bancnota eclipsa totala 11 august 1999
Unii români chiar speră să facă averi de pe urma bancnotelor de 2.000 de lei. Sursa foto: captură OLX.

Și Poșta Română a realizat o emisiune de mărci poștale cu valoarea nominală de 1.100 de lei, care să celebreze momentul eclipsei.

Ce s-a întâmplat pe parcursul eclipsei de Soare din august 1999 în alte țări

Eclipsa a fost tratată cu mare angajament și în alte țări din Europa, de bine sau de rău. Unii s-au putut bucura de ea, în timp ce alții n-au fost la fel de norocoși. Câteva mii de observatori adunați la Soissons, în Franța, au ratat eclipsa din cauza norilor. Cerul s-a curățat la câteva minute după ce eclipsa s-a terminat. În Amiens, unde fusese înnorat dimineața, cerul s-a curățat cu câteva minute de fenomenul astronomic.

Bulgarii s-au folosit de un MiG 21 cu două locuri pentru a studia mai bine eclipsa solară. Avionul a zburat în umbra eclipsei timp de 6 minute. A urcat la o altitudine de 13.000 de metri, având viteza de 1.600 – 1.700 km/h. Au fost făcute fotografii foarte utile pentru studiul coroanei solare. Un Concorde francez și două britanice chiar au urmărit eclipsa preț de minute bune, cu turiști la bord.

Lacul Balaton, din Ungaria, se afla pe traiectoria eclipsei totale. Astfel, destinația turistică a fost deosebit de populară în ziua de 11 august. Mii de oameni blocați în ambuteiaje pe șoselele din preajmă au admirat eclipsa din afara mașinilor.

Probabil cel mai tragicomic scenariu a avut loc în Serbia. Aici RTS, postul public de radio, i-a îndemnat pe oameni să stea în case, susținând că există pericole pentru sănătatea lor. Mai toate străzile orașelor și satelor sârbe au fost pustii în momentul eclipsei. Mulți au preferat să fie în siguranță și s-au uitat la eclipsă la televizor.

ADVERTISEMENT