News

Cum circuli corect în sensul giratoriu cu 3 benzi. Mulți șoferi fac această greșeală uriașă

Sensurile giratorii cu mai multe benzi în sens și o singură bandă la fiecare ieșire creează de foarte multe ori probleme șoferilor.
06.11.2022 | 10:12
Cum circuli corect in sensul giratoriu cu 3 benzi Multi soferi fac aceasta greseala uriasa
Cum se circulă corect în sensurile giratorii cu mai multe benzi în sens și o singură bandă la fiecare ieșire. Foto: captură YouTube – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În acest sens, pentru a ști cum poți să circuli corect în sensul giratoriu cu 3 benzi, pe canalul de YouTube ”Instructorul auto” a fost încărcat un filmuleț care conține mai multe întrebări. Șoferii au fost rugați să răspundă ce decizie ar lua când părăsesc sensul giratoriu la prima ieșire.

Încadrarea corectă în sensul giratoriu

Ei au fost întrebați pe care dintre cele 3 benzi din sens trebuie să se încadreze? În situația numărul 2, mașina dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, iar șoferii au fost întrebați pe care dintre cele 3 benzi trebuie să se încadreze?

ADVERTISEMENT

Situația numărul 3: mașina dorește să părăsească acest sens giratoriu pe a treia ieșire. Pe care dintre cele 3 benzi trebuie să se încadreze un șofer? 1, 2 sau 3? Situația numărul 4: mașina dorește să se întoarcă, implicit să părăsească sensul giratoriu la a 4-a ieșire. Pe care dintre cele 3 benzi – 1, 2 sau 3 – trebuie să se încadreze șoferii?

Așadar, cum se selectează corect benzile în sensul giratoriu cu 3 benzi în sens și o bandă la fiecare ieșire? În primul comentariu, răspunsul dat a fost: banda 1 pentru a vira  la dreapta, banda 2 pentru a merge înainte și banda 3 pentru a vira la stânga ori pentru a întoarce. La rândul ei, o doamnă a scris că pentru prima ieșire se va folosi banda 1, iar pentru a doua ieșire  banda 1 sau 2, în timp ce  pentru a întoarce banda 3.

ADVERTISEMENT

Răspunsurile date de șoferi

Un alt șofer a precizat că se poate folosi banda 1 pentru toate cele 4 iesiri, dar cele mai aplicate sunt: situația 1 – banda 1; situatia 2 – banda 1 sau 2 (cu acordarea priorității celor de pe banda 1, la părăsirea sensului); situatia 3 – banda 3, cu asigurare și acordarea priorității (la părăsirea sensului) pentru cei de pe banda 2, respectiv 1 sau banda 2 cu acordarea priorității pentru cei de pe banda 1, la părăsire sensului; situația 4 – banda 3 sau 2 ( asemenea situației 3).

În același context, o șoferiță a dar următorul răspuns: ”Pentru dreapta de pe prima bandă, pentru a doua adică înainte de pe prima ori a doua bandă, pentru a treia ieșire de pe a treia bandă, iar pentru întoarcere sau a patra ieșire tot de pe a treia bandă”.

ADVERTISEMENT

Pe site-urile școlilor de șoferi se arată că în apropierea unui sens giratoriu, conducătorul auto este obligat să reducă viteza, să se asigure și să acorde prioritate participanților la trafic aflați deja în sensul giratoriu. Reducerea vitezei este obligatorie, la fel cum este și asigurarea (din stânga). De asemenea, este fals că are prioritate șoferul care intră primul în sens.

Ce spun instructorii auto

Pentru abordarea corectă a sensului giratoriu este necesară identificarea direcției pe care trimite fiecare bandă. În același timp, pentru continuitatea corectă este eficientă numerotarea benzilor înainte de intrarea și la ieșirea din sens.

ADVERTISEMENT

Numerotarea corectă se face de la dreapta spre stânga. Astel, banda de lângă acostament este banda nr. 1, iar banda de lânga axul drumului este banda nr. 2. În orice sens giratoriu, banda din dreapta (de lângă acostament) va fi banda nr. 1 , iar banda din stânga (de lângă sens) va fi banda nr. 2.

În absolut orice situație, conform marcajelor rutiere, de pe banda nr . 1 se va putea circula pe direcția înainte sau la dreapta. De pe banda nr . 2 se putea circula pe direcția înainte sau la stânga.

Mai este de reținut că la intrarea în sensul giratoriu de pe banda nr . 2 (n.r. – banda de lângă axul drumului dacă sensul de mers este prevăzut cu mai multe benzi) se poate efectua și întoarcerea.

Atenție la semnalizarea din sensurile giratorii

Pentru abordarea corectă a unui sens giratoriu pot fi folosite următoarele formule: 1 → 1 → 1 și 2→ 2 → 2. Totodată, conform surselor citate, șoferul care se află înainte de intrarea în sens pe banda nr. 1 va trebui să o păstreze atât la pătrunderea, cât și la ieșirea din sens. La rândul său, șoferul care se va afla pe banda nr. 2 va trebui să o păstreze până la capăt. Problematică în sensurile giratorii este semnalizarea.

Legea arată că schimbările de direcție se semnalizează în localitate cu 50 m înainte de intersecție. În afara localităților, semnalizarea se face cu 100 m înainte de intersecție.

Astfel, șoferii care intră în sensul giratoriu o vor face mereu cu semnalizare stânga. Mai departe se menține semnalizarea în sens, iar înainte de ieșirea din sens se va semnaliza dreapta. Asta se va face pentru a indică ieșirea selectată.

Există și o excepție este momentul în care se dorește direct virajul spre dreapta. În această situație se va semnaliza direct dreapta. Când vine vorba despre felul în care vom schimba benzile înainte de abordarea sensurilor giratorii, trebuie subliniat că nu doar între sensul nostru de mers și sensul opus vom întâlni linia continua.

Cum se abordează virajul la stânga

Ea va fi întâlnită și între benzile aceluiași sens de mers pe anumite segmente (n.r. – de obicei înaintea trecerilor de pietoni sau înainte de abordarea intersecțiilor) pentru ca șoferii să se oprească în momente importante (n.r. – periculoase) când schimbă benzile.

Spre exemplu, dacă se pregătește virajul la stânga, iar mașina se află pe banda nr. 1, șoferul va trebui să facă o încadrare timpurie pe banda nr. 2. Atenție! Trecerea pe această bandă se va face doar pe linia discontinuă, dar numai după o asigurare corectă și o semnalizare corespunzătoare.

Instructorii auto mai au un sfat: în cazul încadrării greșite și pentru evitarea incidentelor se recomandă păstrarea direcției de mers selectate, deși ieșirea din sens nu va mai fi cea dorită inițial. Înainte de a ajunge în sensul giratoriu, un șofer responsabil se va asigura de cel puțin două ori înainte de orice manevră.

Totodată, el va semnaliza din timp orice dorință de a schimba banda de deplasare astfel încât ceilalți șoferi să îi poată înțelege intențiile. În sensul giratoriu nu trebuie să permiteți niciunui factor să va distragă atenția de la condus. În plus, nu trebuie să părăsiți bandă de deplasare.

ADVERTISEMENT