News

Cum comentează Nicolae Ciucă reducerea cu 50 de bani a prețului la benzină și motorină. Premierul, prins între ciocan și nicovală

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că și-ar fi dorit o compensare mai mare a prețului la benzină și motorină, dar Guvernul României nu poate susține administrativ o astfel de măsură.
24.06.2022 | 07:17
Cum comenteaza Nicolae Ciuca reducerea cu 50 de bani a pretului la benzina si motorina Premierul prins intre ciocan si nicovala
Nicolae Ciucă a explicat că în prezent, prețul carburanților nu poate fi compensat mai mult. Foto: facebook.com/guv.ro
ADVERTISEMENT

Având în vedere această situație, guvernanții au anunțat joi o reducere cu doar 50 de bani pe litru a prețului la benzină și motorină. Totuși, Nicolae Ciucă a declarat că reducerea ”se va vedea pe bonul fiscal”.

Nicolae Ciucă a transmis că atât s-a putut pentru moment

În cadrul intervenției de la Radio România Actualități, premierul a mai explicat că la această compensare s-a ajuns și ținând cont de exemplele din Franța și Spania.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Ciucă a punctat că în aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă când vine vorba despre măsurile eficiente pe care guvernul le poate lua pentru români.

Totodată, cel care ocupă și funcția de președinte al PNL a completat că reducerea preţului la pompă pentru carburanţi cu 50 de bani reprezintă o măsură echilibrată. ”Am considerat că este necesar să avem o abordare cât se poate de echitabilă faţă de toţi jucătorii în domeniu.

ADVERTISEMENT

Am ajuns la o concluzia că este nevoie de o măsură cât se poate de echitabilă şi de o măsură prin care să protejăm cetăţenii, să protejăm economia şi, de asemenea, să putem să luăm o măsura pe care ne-o permitem.”

În interviul difuzat de postul public de radio, Nicolae Ciucă a subliniat că la prima vedere, reducerea cu 50 de bani la pompă nu pare mare, dar ea se va vedea în timp: ”(…) Deducerea se va vedea pe bonul fiscal, fără să fie nevoie de alte artificii birocratice.

ADVERTISEMENT

Ministerul Finanţelor și Ministerul Energiei, au identificat mecanismele necesare. Ele urmează să fie puse în pagină procedural, astfel încât printr-un act normativ emis la nivelul guvernului să putem să şi reglementăm decizia pe care am luat-o astăzi.”

Mai departe, premierul s-a referit la strategiile abordate de ţări precum Spania şi Franţa, dar și în țările vecine: ”Am ţinut cont că într-o situaţie de criză este nevoie de măsuri echilibrate şi putem să vedem în ţările vecine ce se întâmplă când intervii brusc cu măsuri care produc efecte nedorite în economia acestei activităţi specifice de asigurare a produselor petroliere.

ADVERTISEMENT

Şi fiind vorba de o piaţă liberă, ştim cu toţii că există şi o reacţie a pieţei. Ca atare, am convenit şi aş fi vrut cu toată dorinţa personală şi dorinţa guvernului să fi putut mai mult decât atât.

ADVERTISEMENT

Nu pot să vin în faţa oamenilor şi să anunţ o măsură pe care nu o putem susţine administrativ. În aceste momente este nevoie de onestitate şi de transparenţă şi să spunem oamenilor adevărul.”

Spre finalul intervenției sale, Ciucă a subliniat că mai important decât orice este asigurarea stabilității din toate punctele de vedere. El a punctat că o abordare politicianistă în astfel de situaţii este total neproductivă, iar românii nu merită să fie păcăliţi cu promisiuni care nu pot fi respectate.