ADVERTISEMENT
News

Cum comentează OMS decizia AstraZeneca de a amâna testele finale pentru vaccinul Covid: ”O trezire la realitate”

Autor: Adrian Baciu | 11.09.2020 | 08:03
Cum comentează OMS decizia AstraZeneca de a amâna testele finale pentru vaccinul Covid: ”O trezire la realitate”
Poziția OMS după decizia AstraZeneca de a amâna testele pentru vaccinul anti Covid. Sursa foto: hepta.ro

OMS a avut o reacție oficială după ce studiul vaccinului anti Covid 19 al celor de la AstraZeneca a intrat în impas.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, una dintre marile companii farmaceutice participante la găsirea unui tratament pentru Covid-19 a anunțat că și-a suspendat testele pentru vaccinul anti-coronavirus.

Decizia companiilor angrenate în studiul vaccinului a fost luată după apariţia unei boli neexplicate la un participant în acest demers medical. OMS vede această măsură ca pe o ”trezire la realitate”.

ADVERTISEMENT

Poziția OMS după decizia AstraZeneca de a amâna testele pentru vaccinul anti Covid

În cursul zilei de joi, 10 septembrie, cei de la ​Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au susținut o conferință de presă în care au apreciat că decizia AstraZeneca de a amâna studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului pentru Covid-19, din motive de siguranţă, este o hotărâre oportună, conform CNBC.

Marți, Gigantul de medicamente AstraZeneca a spus, prin intermediul unui comunicat, că a întrerupt studiile globale ale vaccinului său împotriva coronavirusului din cauza unei boli inexplicabile la unul dintre voluntari.

ADVERTISEMENT

În opinia celor de la OMS, astfel de incidente sunt inerente, iar organizația consideră că cei angrenați în descoperirea vaccinului nu trebui să fie descumpăniți și trebuie să continue procesul medical.

”Există un protocol pentru ceea ce trebuie făcut atunci când se întâmplă ceva. Dacă este un efect secundar uşor, sunt lucruri de făcut. Dacă este o reacţie gravă, aşa cum a fost în acest caz, a fost un efect secundar sever, prin urmare procesul a fost oprit.

ADVERTISEMENT

Şi din nou, aceasta este o procedură normală. Aceasta este o practică clinică bună, deoarece siguranţa este de cea mai mare prioritate în orice studiu clinic.

Cred că acest eveniment este o trezire la realitate sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde.

ADVERTISEMENT

Depinde de multe şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt “, a spus Directorul ştiinţific al OMS, Dr. Soumya Swaminathan, în timpul unui briefing de presă susţinut la sediul organizaţiei de la Geneva.

Care era poziția AstraZeneca în acest caz

La scurt timp după această piedică apărută în calea studiilor, reprezentanții gigantului medical AstraZeneca considerau că, în cercetări mari, cum este aceasta, pot apărea cazuri în care alte boli să rezulte din administrarea vaccinurilor.

ADVERTISEMENT

”În studiile mari, bolile pot apărea în diferite faze, dar trebuie verificate independent pentru a verifica cu atenție acest lucru.

Lucrăm pentru a accelera revizuirea acestei probleme și pentru a minimiza orice impact potențial asupra voluntarilor. Suntem dedicați siguranței participanților noștri și avem cele mai înalte standarde de conduită în încercările noastre”, afirmau reprezentanții AstraZeneca în urmă cu trei zile.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!