Tu știi cum să deosebești ciupercile otrăvitoare de cele comestibile? În cazul în care găsești câteva în pădure, dar nu ești sigur de ele, atunci încearcă să fii atent la anumite detalii, care deși sunt banale, spun totul.
Ciupercile sunt delicioase. Găsim în comerț numeroase specii și le putem prepara în diferite moduri. Totodată le găsim și în păduri. Chiar și așa, sunt șanse mari ca acestea să fie periculoase.
Nu puține au fost cazurile în care unele persoane s-au confruntat cu mari probleme de sănătate din acuza ciupercilor otrăvitoare. Astfel, este bine să fim atenți la detalii dacă nu suntem siguri de ceea ce consumăm.
Cum deosebești ciupercile otrăvitoare de cele comestibile? Sunt câteva lucruri la care trebuie să fii atent. Menționăm faptul că la noi în țară există în jur de 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, iar numărul este într-o continuă creștere.
Tocmai din acest motiv, specialiștii ne recomandă să cumpărăm ciuperci doar din locurile autorizate. În acest mod evităm posibilele toxiinfecții, ori alte probleme de sănătate neplăcute.
Revenind, deci, cum deosebești ciupercile otrăvitoare de cele comestibile? Forma și culoarea pot spune mai multe decât crezi. Hribii, spre exemplu, au o pălărie castanie-brună și cresc pe sol, în luminișurile din pădurile de conifere sau foioase.
De cealaltă parte, gălbiorii au culoarea gălbenușului de ou la exterior. La interior în schimb aceștia au carnea albă și deseori cresc în grupuri. Oricum ar fi, de cele mai multe ori, ciupercile otrăvitoare sunt viu colorate.
Iar dacă te vei apropia de ele vei observa că mirosul lor este unul înțepător. Totodată, pe suprafața pălăriei pot fi observate niște forme ciudate. Astfel, cu cât ciuperca din pădure pare a fi mai apetisantă și colorată, cu atât pericolul poate fi mai mare.
Există însă și un truc care îți poate spune dacă ciuperca este sau nu comestibilă. Spre exemplu, dacă ai cules niște ciuperci din pădure, fierbe-le împreună cu o lingură de argint. Dacă lingura se înnegrește, atunci ciupercile sunt otrăvitoare.
Menționăm faptul că cea mai cunoscută ciupercă otrăvitoare pe care oamenii o pot găsi în păduri atât vara cât și toamna este Amanita Muscaria (buretele pestriț). Aceasta este viu colorată. Mai exact, are o pălărie roșie sau purpurie și numeroase pete albe.
Și piciorul ei este alb, cu lame albe sau albe gălbui. De la distanță este apreciată pentru frumusețea ei. În realitate însă, este un pericol pentru organism și trebuie evitată.