Life

Cum deosebești mușcătura de țânțar de cea de căpușă. Semnele la care să fii atent

Care este diferența dintre mușcătura de țânțar și cea de căpușă. Medicii ne avertizează cu privire la semnalmentele acestora.
16.05.2023 | 11:58
Cum deosebesti muscatura de tantar de cea de capusa Semnele la care sa fii atent
Care este diferența dintre mușcătura de țânțar și cea de căpușă. Medicii ne avertizează cu privire la semnalmentele acestora. Sursa foto: Pinterest.com. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum deosebești mușcătura de țânțar de cea de căpușă. Semnele la care să fii atent dacă ești mușcat de ele. Ce spun cercetătorii și cadrele medicale despre cele două insecte care afectează oamenii în sezonul cald.

Care este diferența dintre mușcătura de țânțar și cea de căpușă. Medicii ne avertizează cu privire la semnalmentele acestora

Medicii ne spun care este diferența dintre mușcătura de țânțar și cea de căpușă. Prima insectă lasă o umflătură moale la început, dar care ulterior se întărește și se înroșește. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot resimți reacții adverse mai severe.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se află urticaria, reprezentată printr-o zonă extinsă roșie și umflată. În cazuri foarte rare, reacția alergică poate provoca dureri în corp, cefalee și febră. Mâncărimea este un alt simptom, care dispare după câteva zile.

Mușcăturile de țânțar se tratează foarte ușor, cu apă caldă și săpun. De asemenea, unele persoane recurg la analgezice, antihistaminice sau medicație topică pentru a controla durerea și pruruitul. Se aplică frecvent gheață pe regiunea afectată.

ADVERTISEMENT

„Unii oameni produc mai multe anumite substanțe chimice în pielea lor. Și câteva dintre acestea, cum ar fi acidul lactic, atrag țânțarii. Toate vertebratele produc dioxid de carbon”, a declarat medicul Jonathan Day de la Universitatea din Florida, pentru time.com.

Cum recunoaștem mușcătura de căpușă

Mușcătura de căpușă este foarte diferită față de cea de țânțar. Prima situație este cea în care insecta a rămas înfiptă, motiv pentru care trebuie scoasă cât mai rapid pentru a nu transmite boli grave, cum fi babesioza și boala Lyme.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a doua situație este când aceasta a ieșit din corpul gazdă, după ce s-a hrănit suficient cu sânge. În locul în care a stat poate apărea prurit, senzație de arsură, roșeață și rareori durere la nivelul încheieturilor.

Cu toate că simptomele nu apar imediat, oamenii trebuie să fie atenți la nodulii mici și tari care pot apărea sub piele, semn că acolo se află căpușa. În unele cazuri, la oamenii mai sensibili apar dificultăți de respirație, rigiditatea gâtului sau amorțirea membrelor.

ADVERTISEMENT

Iritația de la nivelul pielii are formă rotundă și are aspectul unui inel în jurul mușcăturii, un fel de semn de țintă. În cazul țânțarilor această roșeață apare doar dacă ne scărpinăm foarte tare. De obicei este un mic punct roșu.

Mâncărimea în cazul unei mușcături de țânțar apare imediat pentru că organismul declanșează rapid o reacție imunitară care duce la hipersecreția de histamină. La căpușă mâncărimea vine doar când se formează iritația și pielea se usucă.

ADVERTISEMENT