Datele arată că un sfert din populația României suferă de un tip de alergii, însă cum descoperi că ai, de fapt, alergie la praf. Ce simptome apar, conform specialiștilor atunci când intri în contact cu praful din casă sau din exteriorul locuinței.
Experții transmit că alergiile sunt răspunsul sistemului imunitar la anumite substanțe pe care le avem în mediul înconjurător. Pentru mulți oameni acestea sunt inofensive, doar că sunt și persoane care se confruntă cu situații neplăcute din cauza lor.
Cei care au alergie la praf suferă o reacție exagerată atunci când intră în contact cu particulele din aer, cum ar fi acarienii. Aceștia sunt microorganisme care trăiesc în praf, în special în mediile umede și calde. Aceste substanțe sunt cunoscute sub numele de alergeni.
Organismul uman reacționează atunci când intră în contact cu acești alergeni. În felul acesta corpul eliberează histamine, care la rândul lor declanșează inflamația și produc simptome alergice. Printre primele semne se numără strănutul frecvent și persistent.
De asemenea, oamenii care au alergie la praf au și aceste simptome: nas înfundat sau care curge, lăcrimare excesivă, mâncărimi ale nasului, ochilor și gâtului și tuse persistentă. În plus, se mai pot confrunta cu respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.
Mai mult decât atât, doctorii susțin că simptomele de astm se pot intensifica, putând apărea crize de respirație. Pentru a putea ține sub control această afecțiune este nevoie de un tratament, care constă în administrarea de antihistaminice.
Alergiile se numără printre afecțiunile care sunt în creștere la nivel mondial. Se estimează că incidența bolilor alergice este din ce în ce mai mare, în Uniunea Europeană fiind diagnosticați milioane de pacienți, atât adulți, cât și copii.
„Este important de menționat că cele mai multe afecțiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calității vieții pacientului, atât din perspectiva vieții sociale cât și profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică și al societății.
Sistemele de îngrijire a sănătății se confruntă cu costuri ridicate pentru managementul pacienților alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătății, farmacoterapie, absente de la locul de muncă și pierderea productivității”, a declarat Prof. Dr. Carmen Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, pentru Adevărul.
Din păcate, alergiile au un caracter ereditar foarte puternic. Mai multe studii efectuate de-a lungul anilor de alergologi și pneumologi din întreaga lume au dezvăluit că cei mici moștenesc această boală de la unul dintre părinți.
Cercetările au demonstrat că dacă un părinte prezintă alergii, atunci un copil va veni pe lume cu o probabilitate de 30% să fie alergic. În cazul în care ambii părinți sunt alergici, atunci probabilitatea crește la 50%.
Mai mult decât atât, atunci când ambii părinți prezintă aceeași alergie, cum ar fi la acarienii de praf de casă, copilul lor va avea o probabilitate de 80% să sufere de această alergie. Evitarea alergiilor este un lucru ușor de zis, însă extrem de greu de făcut.