News

Cum detectezi mincinosii? Cele trei metode simple folosite de FBI

Trăim într-o lume plină de mincinoşi. Îi vezi pretutindeni, inclusiv la televizor. Asocierea dintre politicieni şi falsele promisiuni, ca să nu-i spunem minciună, este una clasică. Cum îţi...
24.03.2015 | 11:00
Cum detectezi mincinosii Cele trei metode simple folosite de FBI

Trăim într-o lume plină de mincinoşi. Îi vezi pretutindeni, inclusiv la televizor. Asocierea dintre politicieni şi falsele promisiuni, ca să nu-i spunem minciună, este una clasică. Cum îţi dai seama unde discursul celui din faţa ta depăşeşte realitatea? Cum detectezi mincinosii? O intrebare la care un fost agent FBI, dr. Jack Schafer, ne ofera cateva metode simple si foarte usor de aplicat. Chiar el insusi marturiseste, in cartea “The Like Switch”, pe care o puteti cumpara de pe Amazon, ca le-a folosit cu succes atunci cand a trebuit sa interogheze tot felul de suspecti, inclusiv teroristi.

Metoda 1
Cea mai simplă cale de a afla dacă o persoană spune adevărul sau minte este să îi pui intrebări la care trebuie să dea răspunsuri simple, de tip “da” sau “nu”. Dacă va evita să îţi dea un astfel de răspuns, acesta lucru poate fi considerat un semnal de alarmă.
Atunci reformulează întrebarea şi dacă şi în acest caz evită un răspuns fermn, concret, atunci este foarte posibil că persoana din faţa ta să incerce să te mintă.

Metoda 2
Dacă pui o întrebare la care se poate răspunde simplu cu “da” sau “nu” şi persoana din faţa ta îşi începe răspunsul cu “păi…”, mai mult ca sigur că încearcă să te dezinformeze.
Dacă continuă apoi cu explicaţiile, încercând să îşi susţină teoria, este foarte clar că încearcă să-şi susţină minciuna. Poţi să i-o tai simplu, punându-i o întrebare la care să-ţi răspundă categoric – da sau nu.

Metoda 3
Întreabă persoana respectivă de ce ar trebui să ai încredere în ea, de ce să crezi ce spune. La cei sinceri, răspunsul lor tipic este “pentru că spun adevărul”. Celor care mint le va fi foarte greu să susţină acest lucru şi vor încerca să îţi ofere tot felul de răspunsuri pe ocolite, insistând pe expresii precum “sunt o persoană sinceră”, “nu trebuie să mă crezi dacă nu vrei” sau “nu am niciun motiv să mint”.

Dacă se justifică astfel pentru afirmatiile sale, este foarte probabil să ascundă ceva. Nu înseamnă neapărat că minte ci, probabil, că nu spune tot adevărul. Trebui ca tu să îţi dai seama de realitate, folosindu-te de întrebări încrucişate şi de observaţia mişcărilor sale.

De exemplu, dacă îşi ţine mâinile încrucişate sau la spate când pretinde că spune un adevăr, este un semn de întrebare. La fel dacă îi tremură mâinile, dacă are vocea schimbată, se înroşeşte la faţă sau transpiră.

Potrivit unui alt expert, Noah Yandam, de la Qantified Communications, zilnic, auzim intre 10 si 200 de minciuni, cele mai multe dintre ele banale, nevinovate. El a explicat intr-o conferinta Ted cum putem analiza corect frazele unei persoane, pentru a identifica minciunile.

Urmariti explicatiile acestuia in clipul video de mai jos. Este subtitrat in limba romana.

Sursă: www.gadgetreport.ro