Hotnews

Cum a distrus Jupiter planete similare Terrei

Un grup american de astrofizicieni a emis o teorie potrivit căreia felul în care arată astăzi sistemul solar i s-ar datora lui Jupiter. Dacă gigantul gazos nu ar fi distrus mai multe...
24.03.2015 | 15:58
Cum a distrus Jupiter planete similare Terrei
ADVERTISEMENT

Un grup american de astrofizicieni a emis o teorie potrivit căreia felul în care arată astăzi sistemul solar i s-ar datora lui Jupiter. Dacă gigantul gazos nu ar fi distrus mai multe super-planete telurice aflate în curs de formare în apropierea Soarelui, Terra nu ar fi existat. Această nouă teorie ar putea explica de ce sistemul nostru solar este atât de diferit de toate celelalte. Savanţii Konstantin Batygin şi Gregory Laughlin de la Universitatea din California au explicat, pentru publicaţia Proceedings of the National Academy of Sciences, felul în care Jupiter ar fi distrus în drumul său o primă generaţie de planete terestre/telurice, similare Pământului ca şi compoziţie, înainte de se stabiliza pe orbita sa.

”Putem de acum înainte să privim sistemul nostru solar în contextul tuturor celorlalte sisteme solare şi să constatăm că una din cele mai interesante trăsături ale sale constă în absenţa unor super-planete în interiorul orbitei lui Mercur, cea mai apropiată de Soare”, a precizat Gregory Laughlin.

ADVERTISEMENT

În momentul în care Jupiter a avansat spre interiorul sistemului solar, perturbaţiile gravitaţionale produse de planetă ar fi provocat o serie de coliziuni între celelalte planete şi asteroizi, determinând fărâmiţarea acestora. Bucăţile astfel rezultate au fost proiectate pe discul dens din jurul Soarelui, distrugând toate ”super-Pământurile”.

Aceste „reziduuri” au servit ulterior la formarea unei noi generaţii de planete: Mercur, Venus, Terra şi Marte, mult mai tinere decât cele care se află pe orbitele cele mai îndepărtate de Soare (Uranus, Neptun şi Pluto). Tinerele planete sunt, bineînţeles, mult mai puţin masive decât „super-Terrele” şi au o atmosferă mai puţin densă.

ADVERTISEMENT

Astrofizicienii mai spun că formarea planetelor Mercur, Venus, Marte şi a Terrei, nu ar fi fost posibilă fără prezenţa lui Saturn, al cărei rol a fost menţinerea lui Jupiter pe actuala sa orbită.

“Faptul că toate aceste caracteristici ale sitemului solar par să fie generate prin acelaşi proces este cel puţin interesant – e ca şi cum piesele unui puzzle s-ar uni într-o imagine clară”, a declarat Batygin pentru EurekAlert.

Sursă: www.playtech.ro

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri