Codul Rutier impune șoferilor care circulă pe drumurile publice respectarea tuturor regulilor de circulație, între care și acordarea priorității, fără de care pot avea loc accidente grave.
Siguranța pe drumuri este o miză majoră. Pentru a minimiza riscul de accidente, Codul Rutier reglementează strict comportamentul tuturor participanților la trafic. Toți participanții la trafic sunt susceptibili de a se confrunta cu situații periculoase sau de a fi responsabili pentru un comportament inadecvat pentru siguranța rutieră.
Șoferii trebuie să respecte Codul Rutier, dar trebuie, de asemenea, să își adapteze conduita la mediul înconjurător pentru a evita producerea de accidente. Din acest motiv, diverse organisme guvernamentale și asociații desfășoară campanii de sensibilizare la scară mică și mare.
Scopul este informarea, educarea și conștientizarea tuturor participanților la trafic cu privire la numeroasele riscuri legate de condus și, în special, la factorii care agravează aceste riscuri, cum ar fi alcoolul, viteza, drogurile și oboseala. Ideea este simplă: prevenirea este mai bună metodă de evitare a riscurilor.
Acordarea priorității este o regulă importantă de care toți conducătorii auto trebuie să țină seama și să o respecte. În intersecții ordinea de trecere a vehiculelor este stabilită de semnalele agentului în uniformă, de semnalele (luminoase și sonore) ale mașinilor de poliție, pompieri, salvare, etc., de semnalele semaforului, de indicatoare rutiere și marcaje rutiere. Mașinile care se află pe sensul giratoru au prioritate.
În privința manevrei corecte de a se trece de pe o bandă pe alta, Codul Rutier prevede ca șoferii să semnalizeze intenția de a face această manevră, asigurându-se că o pot face în siguranță. Spre exemplu, conducătorii auto care circulă pe banda a treia au prioritate să intre pe banda a doua față de conducătorii auto care circulă pe banda întâi.
„Pe un drum public prevăzut cu minimum trei benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite, şi intenţionează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă”, potrivit Articulului Art. 106 (1) din legea 195/2002, scrie romaniatv.net.
Pentru conducătorii auto care schimbă banda de circulație, Articolul 145 din Codul Rutier prevede mai multe obligații. „Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare. Intenţia conducătorilor de autovehicule de a schimba direcţia de mers, depăşirea şi oprirea se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte de efectuarea manevrelor”.
Potrivit legislației, conducătorii auto care schimbă o bandă cu alta, chiar dacă semnalizează, nu pot face manevra decât după ce au acordat prioritate șoferilor care circulă deja pe respectiva bandă.
Spre exemplu, un conducător auto aflat pe banda doi nu trebuie să-i acorde prioritate unui conducător auto aflat pe banda unu care vrea să-i intre în față, chiar dacă semnalizează, accesta fiind obligat să aștepte până când va fi depășit.
Însă în unele cazuri conducătorii auto acordă această prioritate, chiar dacă nu sunt obligați, mai ales în cazurile în care o bandă este blocată. Spre exemplu, în cazul în care este blocată banda întâi și se poate circula pe banda doi, doar șoferii de pe aceasta au prioritate, dar aceștia le permit și celor de pe banda întâi să intre, o regulă nescrisă și un gest de ajutor reciproc pentru continuarea deplasării.