Life

Cum era descris Benone Sinulescu de marile personalități culturale ale României? ”O nouă dimensiune a artei populare”

Benone Sinulescu, de-a lungul celor șapte decenii de carieră, a avut ocazia să cunoască și să cânte pentru mai toate personalitățile culturale ale României, descrierile primite fiind mai mult decât onorante.
18.11.2021 | 18:19
Cum era descris Benone Sinulescu de marile personalitati culturale ale Romaniei O noua dimensiune a artei populare
Benone Sinulescu laudat de toate personalitatile culturale ale Romaniei Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Benone Sinulescu a reușit, de-a lungul timpului, să îi încânte pe oameni cu greutate în lumea culturală românească, cu unii devenind chiar prieten. Mai mult, în cariera de șapte decenii pe care a avut-o, Nea Beni a cântat pe toate marile scene ale lumii și a cântat alături de Maria Tănase, Gheogghe Zamfir, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin sau Maria Lătărețu.

De altfel, pe site-ul lui Benone Sinulescu a strâns o serie de mărturii ale personalităților culturale românești care au încercat să îl descrie, iar FANATIK vă prezintă câteva dintre acestea, Nea Beni fiind lăudat, pentru muzica sa, de nume precum Nichita Stănescu, Fănuș Neagu sau Gheorghe Zamfir.

ADVERTISEMENT

Nichita Stănescu îl descria pe Benone Sinulescu ca fiind o ”antologie a poeziei”, Fănuș Neagu se minuna că există un artist ca el

”Un colocviu fericit al artelor demonstrează că vocea atât de blândă și de caldă a lui Benone Sinulescu se împletește cu naiul atât de aprig și de duios, totodată, al lui Gheorghe Zamfir… Când doi mari artiști se întâlnesc, rodul muncii lor se transpune într-o nouă dimensiune a artei populare. După ce asculți un disc cu Benone Sinulescu și Gheorghe Zamfir, gustul pentru adevărata muzică populară se adâncește, iar sentimentul devine, firește, mai profund.

E o lecție de muzică românească în modul ei adevărat aleasă, cu gust atât de fin, încât, mai degrabă, ne da impresia că avem de-a face cu o antologie de poezie”, spunea regretatul poet Nichita Stănescu despre muzica lui Benone Sinulescu.

ADVERTISEMENT

Amic bun cu Fănuș Neagu, un alt mare poet al României, Benone Sinulescu era descris ca fiind unul dintre artiștii care și-au lăsat amprenta asupra folclorului românesc.

”Benone Sinulescu vine de la izvoarele celui mai cântat dintre râurile țării: Buzăul… Mărturisesc că niciodată, în lumea largă și frumoasă și plină de dor a Buzăului și Brăilei, nimeni n-a cântat mai frumos că el plopul, bradul, steaua, inima, locul umbrit al sărutului, sângele fierbând în viscol, paharul, caii și drumurile spre o iubire nicicând dobândită. Benone e marele artist al fântânilor care acoperă dragostea. Când sunt trist, mă minunez să știu că există”, spunea regretatul Fănuș Neagu despre Benone Sinulescu.

ADVERTISEMENT

Ion Băieșu, scriitorul care a făcut istorie în literatura și dramaturgia românescă, își amintea de Benone Sinulescu prin prisma momentelor afective ale tinereții.

”Pe vremea când fratele meu se afla în armată, mama ascultă un cântec care se numea `Militar, militaraș` și ofta de ți se rupea sufletul. Atunci am cunoscut pentru prima oară vocea lui Benone Sinulescu, atât de limpede și de sensibilă, copleșitor de sinceră și am iubit-o pentru totdeauna”, spunea Ion Băieșu.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Zamfir: ”Nimeni nu a reușit să-l depășească”

Dan Puric, unul dintre cei mai cunoscuți actori de la noi din țară, îl descria pe Benone Sinulescu în termeni care mai de care mai laudativi. ”Benone este o lacrimă de cântec românesc autentic. O voce senină și caldă, precum cerul din pânzele lui Grigorescu și un suflet pe măsură… Un spirit liber. Un model pentru mulți artiști”, spunea Dan Puric.

Marele naist Gheorghe Zamfir, unul dintre artiștii alături de care, în nenumărate rânduri, Benone Sinulescu impresiona pe marile scene ale României, a vorbit despre cântăreț  așa cum o poate face un mare artist despre un altul.

Benone impune un stil plin de prospețime și frumusețe melodică. Este tocmai ceea ce a încântat pe auditori timp de ani și ani. Acest artist care poate fi numit astăzi un fenomen, încununează ani de muncă asiduă, de căutări și de succese, care i-au adus binemeritată popularitate… Îl cunosc din 1955. Am fost colegi la Școală Specială de Muzică din Bucureșți. Am împărțit, ani de zile, bucuriile, tristețile și emoțiile debutului. I-am urmărit cariera cu atenția celui care studiază propria compoziție…

”Și-a creat un stil nou”

Benone Sinulescu nu este o personalitate pentru că a rezistat, ani și ani, în meseria de cântăreț de muzică populară, ci pentru faptul că, într-o epoca în care triumfau mari soliști ca Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican, Lucreția Ciobanu și alții, el și-a creat un stil nou, din a cărui seva s-au inspirat, la rândul lor, alte generații… Mulți au încercat să-l imite chiar de la primele sale melodii.

Nimeni, însă, n-a reușit să-l depășească în ceea ce a avut el mai emoțional, mai reprezentativ… Benone Sinulescu demonstrează că în artă nu există vârstă. Că, atunci când ești dăruit cu totul cântecului, frumosului, autenticului, nu faci concesii. Dimpotrivă, rămâi legat de rădăcina care ti-a dat seva creației și forță ducerii mai departe a unui mesaj de unică frumusețe. Benone, marele interpret al cântecului popular românesc, a fost și va rămâne un unicat în toată simplitatea și modestia sa…”, explica Gheorghe Zamfir.

Paul Surugiu – Fuego: ”Un mit pentru muzica populară românească”

Fără discuție, artistul Benone Sinulescu reprezintă “generația de aur” pentru folclorul românesc. Un mit pentru muzică populară românească. S-a aflat, tot timpul, în pas cu moda muzicală. S-a modelat după tot ce a fost nou. O fire veselă. Temperamentală. Un caracter foarte puternic. Pentru cei care nu știu, a fost primul mare artist care mi-a pus o vorba bună la o casă de discuri! Mi-a dat o mâna de ajutor.

Altfel spus, a pus o piatră la temelia carierei mele. Un gest aparte, de-o generozitate tulburătoare. Un gest pe care nu-l pot uita niciodată. Maestrul Benone Sinulescu rămâne, firește, încrustat peren în galeria marilor artiști ai folclorului nostru”, spunea și Paul Surugiu – Fuego, despre Benone Sinulescu.

Mărioara Murărescu, probabil cea mai mare realizatoare de emisiuni folclorice din România, avea și ea doar cuvinte frumoase despre Benone Sinulescu.

”Inepuizabil, Benone cucerește publicul c-un repertoriu de mare frumusețe. De la doină, cântec de leagăn și colinde la cântecul de petrecere. Mereu atent la textul poetic și la acea muzicalitate a cuvântului românesc, Benone are, iată, acea putere de a șterge granițele ce despart de obicei preferințele artistice ale generațiilor.

Are puterea să privească în jur, pentru a pune în lumina voci care să ducă mai departe cântecele noastre, dar, mai ales, după atâtea căutări, după atâtea aplauze și flori, are puterea să demonstreze că băiatul acela de pe Valea Siriului rămâne de partea cântecului adevărat”, spunea Mărioara Murărescu.

Benone Sinulescu s-a stins din viață la 84 de ani

Benone Sinulescu, artistul care, timp de mai bine de șapte decenii a încântat România cu cântecele sale, s-a stins din viață, astăzi, la 84 de ani, din cauza unei pneumonii, la spital.

Născut în localitatea Șiriu in Buzău, la 24 mai 1937, încă din primii ani de școală Benone Sinulescu cucerea lumea cu vocea sa, pe care, dezvăluia artistul, o moștenise de la tatăl său, Luca. De altfel, în Pleșcoi, satul natal al tatălui său, Benone Sinulescu avea să fie, în clasa a cincea, pentru prima oară solist, iar de-a lungul perdioadei în care a fost elev a cucerit nenumărate premii ca și cântăreț.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini...
Fiica cea mare a milionarului Cristi Borcea a împlinit 21 de ani. Imagini rare cu Melissa. Transformare spectaculoasă!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
EXPLODEAZA PREȚUL la RCA. Veste proastă pentru ȘOFERI de la 1 IULIE
EXPLODEAZA PREȚUL la RCA. Veste proastă pentru ȘOFERI de la 1 IULIE
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României