News

Cum era să rămână Emil Hurezeanu fără pensie. Motivul pentru care noului ministru de externe nu i-a fost recunoscută vechimea în muncă

Emil Hurezeanu a lucrat ca jurist consult la finalul anilor 70, după care a plecat în Germania, unde s-a angajat la Radio Europa Liberă.
09.01.2025 | 18:48
Cum era sa ramana Emil Hurezeanu fara pensie Motivul pentru care noului ministru de externe nu ia fost recunoscuta vechimea in munca
Emil Hurezeanu, noul ministru de Externe, este un apropiat al lui Klaus Iohannis. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Emil Hurezeanu, fost ambasador al României în Germania și Austria, a fost numit, la finalul lui 2024, în funcția de ministru de externe în Guvernul Ciolacu 2. Absolvent al Facultății de Drept din Cluj-Napoca, Hurezeanu a devenit cunoscut datorită faptului că între 1983 și 1994 a ocupat, la Munchen, postul de redactor la Radio Europa Liberă.

Emil Hurezeanu a fost angajat la CAP Sebeș

După ce a terminat facultatea, Hurezeanu și-a început, în 1979, cariera de jurisconsult în 10 sate din județele Sebeș și Alba. Printre altele, Hurezeanu a lucrat pentru CAP Sebeș, înainte de plecarea în Germania. Numele lui Hurezeanu apare ca reclamant într-un dosar înregistrat pe 10 iunie 2022 la Tribunalul Alba, în timp ce pârâți figurează Primăria Sebeș și Casa Județeană de Pensii Alba.

ADVERTISEMENT

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, Hurezeanu, în contradictoriu cu pârâta UAT Sebeș prin primar, în calitate de deţinător de arhivă al CAP Sebeș, a solicitat instanței ca, în urma administrării de probe prin hotărârea ce o va pronunța, să constate că a fost angajat cu contract individual de muncă în funcţia de jurist consult la CAP Sebeș şi să dispună reconstituirea vechimii în muncă pentru perioada 01.09.1979 – 01.09.1980 corespunzător unui salariu 1.650 lei/lună.

În motivarea acțiunii, Hurezeanu a arătat că, după absolvirea Facultăţii de Drept, a fost repartizat prin decizie guvernamentală în funcţia de jurist consult în cadrul CAP Sebeș, iar pentru activitatea exercitată a fost remunerat corespunzător unui salariu 1650 lei/lună, remuneraţie stabilită pentru toţi stagiarii care exercitau funcţia de jurist consult, în primii 2 ani după absolvirea facultăţii. Corespunzător funcţiei de jurist consult, Hurezeanu asigura asistenţa juridică atât CAP-ului Sebeș, unde avea contractul de muncă încheiat, deservind şi alte unităţi cooperatiste din zonă, respectiv CAP Cunta, Săsciori, Lancrăm.

ADVERTISEMENT

Hurezeanu a susținut că, întrucât activitatea sa nu a fost operată în carnetul de muncă la acel moment, această perioadă de timp, raportat la dispoziţiile Codului Muncii – Legea 1/1970, coroborat cu dispoziţiile Legii 53/2003, constituie vechime în muncă, atât timp cât a desfăşurat activitatea având la bază un contract de muncă.

Emil Hurezeanu a dorit să aducă martori care să ateste că a fost angajat cu carte de muncă

În ceea ce priveşte justificarea calităţii procesuale pasive a pârâtei Casa Județeană de Pensii Alba, Emil Hurezeanu a invocat decizia ICCJ în interesul legii, prin care s-a statuat că în situaţia în care nu mai există documente primare, iar societatea angajatoare a fost radiată, calitatea procesuală pasivă este conferită caselor teritoriale de pensii. De asemenea, mergând la dispoziţiile art.279 alin. 2 din Codul Muncii actual, în situaţia în care dovada vechimii în muncă nu poate fi probată prin carnetul de muncă, aceasta poate fi reconstituită de către instanţa de judecată, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă.

ADVERTISEMENT

Prin răspunsul comunicat de către Primăria Sebeș, aceasta a menționat faptul că în arhiva instituţiei nu există documente privind persoana şi activitatea reclamantului Emil Hurezeanu, motiv pentru care reclamantul a înţeles să solicite instanţei încuviinţarea probei cu martori în dovedirea raportului său de muncă, sens în care indicat numele persoanelor care au cunoştinţe despre activitatea sa.

Emil Hurezeanu a susţinut că, începând cu data de 01.09.1979, a fost angajat ca şi stagiar la CAP Sebeș, însă nu a putut furniza niciun document doveditor al raporturilor de muncă în perioada 01.09.1979- 01.09.1980. În dosar se arată că activitatea de jurist consult stagiar, prestată de Hurezeanu în perioada 01.09.1979- 01.09.1980 la CAP Sebeș, nu poate fi dovedită cu carnetul de muncă care, conform art.1 din Decretul 92/1976 este actul oficial prin care se dovedeşte vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, în funcţia, meseria sau profesia timpul lucrat în locurile de muncă cu condiţii deosebite, retribuţia tarifară şi alte drepturi ce se includ în aceasta.

ADVERTISEMENT

Lui Emil Hurezeanu i-a fost eliberată adeverința privind vechimea în muncă

Emil Hurezeanu a făcut în anul 2021 o solicitare către Primăria Sebeș privind eliberarea unui document care să ateste vechimea în muncă realizată la CAP Sebeș în perioada 01.09.1979- 01.09.1980. în ceea ce priveşte răspunsul comunicat de către Primărie, Hurezeanu a arătat că nu au fost identificate nici un fel de date referitoare la persoana sa. Reconstituirea vechimii este atributul exclusiv al angajatorilor sau al instanţelor de judecată în urma analizării documentelor justificative. Având în vedere toate aceste aspecte, primăria a solicitat admiterea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a instituţiei.

La termenul de judecată din 19.03.2022, avocatul lui Emil Hurezeanu a învederat instanţei că reclamantului i-a fost eliberată adeverinţa privind vechimea în muncă, aceasta fiind valorificată, astfel că cererea formulată a rămas fără obiect. Hurezeanu a a adus la cunoştinţa instanţei faptul că în favoarea sa a fost eliberat, de către Arhivele Naţionale, certificatul din data de 07.08.2023, prin intermediul căruia i-a fost recunoscută şi valorificată ca vechime în muncă perioada 01.09.1979-30.09.1980 în care acesta a desfăşurat activitate în calitate de jurist în cadrul Cooperativei Agricole de Producţie Sebeș.

În aceste condiţii, instanţa a apreciat că cererea reclamantului prin care acesta solicită reconstituirea vechimii în muncă a rămas fără obiect, urmând a fi respins ca atare, se arată în dosarul consultat de FANATIK. Această hotărâre a fost luată de Tribunalul Alba pe 4 aprilie 2024. Conform ultimei declarații de avere, completată în calitate de ambasador, Emil Hurezeanu a încasat în ultimul an un singur tip de pensie, una comunitară, în valoare de 13.000 euro, din partea Ministerului Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT