News

Cum era urmărit Regele Mihai de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu. Viața monarhului în exil, analizată la detaliu

05.10.2020 | 13:08
Majestatea Sa, Regele Mihai al Romaniei într-o vizită în țară. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum era urmărit Regele Mihai de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu chiar și în perioada în care monarhul se afla în exil cu familia. De altfel, fostul dictator nu a ezitat și a încercat zeci de ani de zile să compromită și să discrediteze Casa Regală a României.

Ca să aibă întotdeauna pe masă noutăți, Nicolae Ceaușescu și-a trimis agenții să-l spioneze pe Rege și să-i transmită absolut fiecare pas pe care acesta îl făcea. Interesant este că rapoartele întocmite de Securitate erau trimise în țară într-un limbaj codat, sub forma unor telegrame.

ADVERTISEMENT

Și vorbim despre, atenție, peste 120 de rapoarte întocmite într-un singur an, 1948 – 1949, rapoarte care descriau la virgulă viața Regelui Mihai, dar și a celorlalți din Casa Regală. Toate documentele adunate în acest timp au fost incluse în dosarul cu numărul 6069, dosar aflat la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Regele Mihai, urmărit pas cu pas de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu

Trebuie specificat că în dosar există o ruptură serioasă din 1953 până dincolo de mijlocul anilor 70. Conform experților, nu este exclus ca o parte dintre informații să fi fost distruse intenționat. Cu toate acestea, dosarul Regelui Mihai are peste 500 de file care au fost decriptate de trei analiști ai Centrului de Studiere a Arhivelor Securității timp de mai bine de un an.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

De remarcat că Regele Mihai a avut trei nume conspirative Leon, Rex și Străinul. De asemenea, în dosar se află și alte acte oficiale prin care Nicolae Ceaușescu solicita măsuri dure împotriva românilor fugiți din țară și care ar fi dorit să țină cumva legătura cu fostul monarh.

Conform dosarului, Securitatea reușea să-i blocheze cu ușurință Regelui Mihai accesul la mai multe acțiuni, în special cele care țineau de participarea la întâlnirile oficiale.

ADVERTISEMENT

Ce notau agenții de Securitate despre Regele Mihai

„Este considerat ca fiind cel mai sărac dintre foștii regi, aflați în exil. Nu scrie și nu-și face nici un fel de publicitate. Iar presa străină îl prezintă ca fiind un element muncitor și modest cu evidente preocupări pentru mecanică, automobilism, turism și familie.

Sursa foto – hepta.ro

Din ultimele date rezultă că nu se bucură de atenție din partea americanilor fapt pentru care organele specializate ale SUA îl supraveghează permanent, îi verifică toate relațiile și îi interceptează atât convorbirile telefonice cât și corespondența”, se arată într-un fragment dintr-o notă a Securităţii, datată 8 ianuarie 1973 și în care se arăta „situaţia actuală a lui Mihai de Hohenzollern”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în dosar există un document în care se arată că Regele Mihai ar fi încercat să spună lumii drama pe care o traversează atât el, cât și România. Elveția și Franța au fost țările care i-au închis accesul la undele radio. Prima țară care l-a primit a fost Marea Britanie. Cu toate acestea, declarația transmisă de BBC, nu a avut mari reacții din partea liderilor statelor occidentale.

Ce se spunea despre Regele Mihai în țară

Mai mult de atât, în tot acest timp, Regele Mihai era scos cu forța din istoria țării. Securitatea a răspândit informații false despre monarh și transmitea în țară că acesta a plecat cu averi impresionante în Elveția în timp ce poporul se zbătea în sărăcie.

Sursa foto – hepta.ro

Totuși, în același dosar se arată cum Regele Mihai ar fi locuit în Elveția într-o casă închiriată. Pentru că nu avea bani să se întrețină aici, monarhul s-a mutat împreună cu familia sa în Anglia unde a închiriat o clădire veche și nemobilată. În ciuda controalelor la care era supus, acesta reușea să trimită mesaje la postul de radio Europa Liberă, mesaje pe care monarhiștii din țară le ascultau cu mare drag.

Un alt detaliu interesant este acela că dosarul cu numărul 6096 se încheie cu o notă telegrafică scrisă de mână: „Având în vedere că Străinul, în prezent, nu mai constituie obiectivul muncii noastre propunem să se aprobe închiderea dosarului”. Regele Mihai a apucat să afle adevărul despre cei care l-au trădat atunci când şi-a citit dosarul de la CNSAS.

Cum a plecat Regele Mihai din țară

Vă readucem aminte că fostul monarh al României s-a născut la data de 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind unicul fiu al Regelui Carol al II-lea și al prințesei Elena a Greciei. Acesta a domnit ca Rege al României între 20 iunie 1972 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

Regele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Petru Groza și Gheorghiu-Dej i-au cerut acestuia, în seara zilei de 29 decembrie, să vină la București de la reședința sa din Sinaia sub pretextul discutării unei probleme “familiale” importante și urgente, dar i-au prezentat o declarație de abdicare.

Sursa foto – hepta.ro

I s-a oferit o jumătate de oră de gândire după ce acesta, inițial, a refuzat. Între timp, au fost aduse trupele diviziei “Tudor Vladimirescu” care au înconjurat palatul regal. Regele și-a menținut decizia, dar Groza l-a amenințat cu declanșarea unui război civil. Mai mult de atât, acesta i-a spus că vor fi executați cei aproximativ o mie de studenți care se aflau în acel moment închiși în diferitele închisori din Capitală, dacă refuză să semneze imediat și necondiționat actul de abdicare.

Confruntat cu riscul vărsării de sânge, regele Mihai a cedat și a semnat, la 30 decembrie, ora 14.00. Comuniștii au anunțat abolirea monarhiei și instaurarea unei republici populare, printr-o lege adoptată de Camera Deputaților, și au transmis la radio înregistrarea proclamației regelui despre propria sa abdicare.

ADVERTISEMENT