News

Cum era văzut Ion Iliescu de agenții CIA înaintea căderii regimului comunist! Document declasificat

17.09.2020 | 15:11
Cum era vazut Ion Iliescu de agentii CIA inaintea caderii regimului comunist Document declasificat
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum era văzut Ion Iliescu de agenții CIA înaintea căderii regimului comunist! Într-un document desecretizat de agenție, americanii afirmau în primul rând că regimul tiranic al președintelui comunist Nicolae Ceaușescu este subminat de stagnarea economică și neliniștea care creștea văzând cu ochii.

Incapacitatea lui Ceaușescu de a reveni pe un tren pozitiv urma să-i erodeze, conform specialiștilor americani, puterea de-a lungul timpului. Cu toate acestea, CIA considera la începutul anilor 80 că dominația fostului președinte nu era deloc amenințată.

ADVERTISEMENT

Agenții și-au făcut însă lecțiile și au trimis la Casa Albă o listă cu numele celor care ar fi putut să-i ia locul lui Nicolae Ceaușescu. Printre evidențiați s-a aflat și cel care avea să-l înlocuiască pe președinte. Americanii i-au dedicat câteva rânduri lui Iliescu și au încercat să-l caracterizeze.

Ce spuneau agenții CIA despre Ion Iliescu cu mult înaintea Revoluției

De remarcat că declasificarea documentelor a adus o perspectivă suplimentară asupra situației politice și economice a României în timpul regimului comunist.

ADVERTISEMENT

Acestea arată analizele CIA. asupra situației României din timpul Războiului Rece, a capacităților sale militare și a facilităților militare de producție. În același timp, au fost întocmite diverse documente privind posibilele scenarii de succesiune ale lui Nicolae Ceaușescu, scenarii care acopereau cauzele înlocuirii sale și potențialii succesori.

Printre aceștia se numărau Emil Bobu, pe atunci secretar al Biroului permanent pentru agricultură și vicepremier, Elena Ceaușescu, soția dictatorului și prim-viceprim-ministru al biroului permanent, Iosif Blanc, secretar al biroului permanent pentru cadre și Ion Coman, secretar pentru probleme militare și securitate.

ADVERTISEMENT

Un al doilea grup, identificat de americani cuprindea indivizi puternici din punct de vedere politic care, deși erau loiali lui Ceaușescu, nu ar fi fost înlăturați în cazul unei lovituri de stat. În frunte se afla Ilie Verdeț, după care urmau Constantin Dăscălescu, Ștefan Andrei și Cornel Burtică.

Un al treilea grup includea figuri puternice, dar care se aflau într-un declin politic. În ciuda picajului, aceștia ar fi putut juca „roluri majore în inspirarea unei mișcări împotriva lui Ceaușescu”. Pasența americanilor avea să iasă perfect pentru că aici se aflau Virgil Trofin, Paul Niculescu și Ion Iliescu, pe atunci președinte al Consiliului Național pentru Resurse de Apă.

ADVERTISEMENT

Interesant este că americanii îl caracterizau pe Iliescu drept „luminos, dinamic și neobișnuit de candid”. Mai mult de atât, documentul menționa și alte calități pentru viitorul președinte al FSN.

„Ion Iliescu, acum șef al obscurului Consiliu Național pentru Resurse de Apă, dar un lider de tineret proeminent în anii ’60. Luminos, dinamic și neobișnuit de candid, Iliescu este considerat de mulți ca fiind cel mai impresionant individ din conducerea românească și criticile sale sincere față de conducerea autocratică a lui Ceaușescu ar fi dus la declinul său politic.

Dar tinerețea, abilitatea și popularitatea sa continuă cu mulți membri ai birocrației sugerează că ar fi o figură importantă într-o conducere post-Ceaușescu ”, notau agenții CIA despre cel care avea să se instaleze în fruntea țării la doar câțiva ani distanță.

Dacă vrei să vezi documentul în întregime și să studiezi mai multe despre părerea CIA legată de România acelor vremuri o poți face AICI.

ADVERTISEMENT