News

Cum este ales președintele Statelor Unite. Diferenţa dintre votul popular şi votul electorilor

04.11.2020 | 08:30
Cum este ales presedintele Statelor Unite Diferenta dintre votul popular si votul electorilor
ADVERTISEMENT

Sondajele de opinie din Statele Unite îl dau câștigător al alegerilor prezidențiale pe Joe Biden (Partidul Democrat), plasat mai bine în opțiunile alegătorilor decât președintele în exercițiu, Donald Trump (Partidul Republican). Însă procedura specială prin care este ales președintele SUA lasă deschisă posibilitatea oricărui rezultat.

În 2016, Hillary Clinton a câștigat votul popular, însă la Casa Albă a ajuns Trump. Acest lucru a fost posibil pentru că președintele nu este ales prin vot direct, ci de către un colegiu de electori. Modul în care sunt stabiliți aceștia variază de la stat la stat, lucru ce complică și mai mult predicțiile legate de rezultatul alegerilor din 3 noiembrie.

ADVERTISEMENT

O altă particularitate americană este reprezentată de alegerile primare, în urma cărora fiecare dintre cele două partide mari își desemnează candidații din cursa finală.

Cum decurg alegerile primare în SUA

Constituția SUA nu conține nicio referire la alegerile primare, acestea fiind o procedură care a apărut și a evoluat în timp. Practic, partidele organizează alegeri interne în fiecare stat, scrutin în care alegătorii înregistrați sunt chemați să voteze dintre candidații partidului din care face parte. În alte state, alegerile primare sunt organizate chiar de către autorități.

ADVERTISEMENT

Alegerile primare nu au loc concomitent în toate statele, procedura derulându-se de obicei de-a lungul primei jumătăți a anului în care au loc alegerile. În mod tradițional, Iowa și New Hampshire sunt primele state în care au loc alegeri primare. În funcție de primele rezultate, se stabilește o ierarhie a favoriților, iar cei care nu au obținut suficientă susținere renunță, de obicei negociind susținerea unui alt candidat cu șanse mai mari.

Astfel, dacă în Iowa pot fi și mai bine de zece aspiranți la nominalizare, spre final numărul acestora se reduce prin retragerea treptată din cursă a celor cu șanse mici. În aceste condiții, statele care organizează primele alegerile primare au un cuvânt mai greu de spus în  rezultatul final decât statele  care le organizează mai târziu.

ADVERTISEMENT

Decizia finală este luată la Convenție, eveniment în care partidul respectiv își desemnează candidatul final. Există diferențe între democrați și republicani în ce privește modul în care sunt desemnați delegații la Convenție. Unele state obligă delegații lor să voteze pentru un anume candidat, în timp ce altele dau libertate delegaților să voteze cum vor. În cazurile în care Convenția nu stabilește un câștigător al nominalizării din primul tur de scrutin, se aplică un sistem destul de complicat de voturi succesive până la desemnarea candidatului de președinte, împreună cu cel de vicepreședinte.

Cum se formează colegiul electoral

Data alegerilor prezidențiale este stabilită după un criteriu imuabil: este vorba de prima zi de marți de după prima zi de luni a lunii noiembrie, adică în intervalul 2-8 noiembrie, în funcție de cum cade prima zi de luni. Însă pe 3 noiembrie americanii nu sunt chemați să aleagă efectiv președintele, ci pe cei care, la rândul lor, îl vor alege, numiți electori.

ADVERTISEMENT

Pe buletinele de vot pe care le vor primi marți, americanii vor vota de fapt o listă de electori care se angajează să voteze pentru candidatul partidului din care face parte. Fiecare stat federal alege un număr diferit de electori, în funcție de populație. Astfel, California, cel mai populat stat, are 55 de electori, iar North Dakota, South Dakota, Montana, Wyoming, Alaska, Delaware și District of Columbia câte trei.

Lista partidului care va obține cele mai multe voturi într-un stat federal va trimite în colegiul electoral pe toți electorii la care statul respectiv este îndrituit, fără ca alte partide să aibă vreun reprezentant. Există și state în care electorii sunt desemnați de Congresul respectivului stat. Cum Constituția impuse condiția ca electorii să fie desemnați în aceeași zi, în paralel se organizează alegeri pentru Congresul statului respectiv care, la rândul său, desemnează electorii. O altă excepție este reprezentată de statele Maine și Nebraska, unde nu se aplică regula „câștigătorul ia totul”, electorii fiind stabiliți în funcție de rezultatele pe circumscripțiile electorale statale.

Faptul că un stat poate desemna electori din partea unui singur partid a dus la apariția așa-numitelor „swing states”, state în care ponderea alegătorilor republicani și a celor democrați este foarte apropiată astfel că rezultatul este greu de anticipat. Candidatul care se impune în aceste state are practic mandatul de președinte asigurat, motiv pentru care campania electorală în aceste state este foarte agresivă din ambele tabere. În această categorie intră Florida, Georgia, Iowa, North Carolina sau Ohio.

Președintele SUA, ales oficial abia în decembrie

Colegiul electoral își exprimă votul abia pe 14 decembrie, însă rezultatele neoficiale vor fi deja cunoscute demult. Electorii votează separat pentru postul de președinte și vicepreședinte, ei angajându-se să voteze candidatul oficial al partidului. Viitorul președinte trebuie să obțină 270 de voturi din cele 538 exprimate.

Teoretic, există posibilitatea ca un elector să nu respecte mandatul imperativ ce i-a fost încredințat și să voteze celălalt candidat sau chiar candidați care au participat la alegerile primare, dar nu au obținut nominalizarea din partea partidului. În 2016 au existat 10 „electori infideli”, însă aceștia au votat pentru persoane tot din partidul lor. Majoritatea statelor au impus amenzi pentru cei care-și încalcă mandatul, iar Minnesota a aprobat o lege prin care „electorul infidel” poate fi înlocuit. Pentru electorii din unele state, votul este secret, pentru alții deschis.

Existența electorilor este motivul pentru care Hillary Clinton a pierdut în 2016 în fața lui Trump, deși mai mulți americani votaseră pentru electori ai Partidului Democrat. La fel, democratul Al Gore a pierdut în 2000 în fața lui George Bush jr.

Potrivit calendarul electoral din Statele Unite, rezultatul votului electorilor va fi confirmat de către Congres pe 6 ianuarie urmând ca noul președinte să depună jurământul și să preia efectiv funcția pe 20 ianuarie.

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale

Președintele în exercițiu Donald Trump candidează în tandem cu actualul vicepreședinte Mike Pence. Trump (74 de ani) a preluat afacerile imobiliare ale tatălui său în 1971 pe care le-a extins prin intermediul „Trump Organization”, un conglomerat estimat la 500 de companii cu diverse domenii de activitate. În timpul primului mandat a impus restricții de intrare în Statele Unite pentru cetățenii din mai multe state musulmane invocând motive de securitate și a redus nivelul fiscalității. Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pentru că ar fi cerut autorităților din Ucraina să investigheze afacerile lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, dar Senatul l-a achitat în luna februarie.

Pe plan extern, Trump a retras SUA din Acoordul de la Paris privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și din acordul cu Iranul. A început un război comercial dur cu China și a retras trupele americane din Siria, iar în Afganistan a ajuns la un acord cu talibanii privind pacificarea țării și retragerea treptată a militarilor SUA din această țară. Este primul președinte american de la Jimmy Carter încoace care nu a început niciun război. Odată cu pandemia de coronavirus, Trump a fost dur criticat pentru minimizarea pericolului reprezentat de COVID-19.

Dacă va fi ales, Joe Biden va fi cel mai bătrân președinte american la data preluării mandatului, el urmând să împlinească 78 de ani în luna noiembrie. A fost senator timp de șase mandate și vicepreședintele SUA în perioada administrației Obama (2008-2016). Ca vicepreședinte a negociat politicile fiscale ale lui Barack Obama cu republicanii din Congres și s-a ocupat îndeaproape de relația Statelor Unite cu aliații săi din Europa de Est.

În campanie a promis că va reveni asupra deciziei de retragere a SUA din Acordul de la Paris și a contestat eficiența războiului vamal cu China. În ultimii doi ani, a fost acuzat de mai multe femei că le-ar fi atins într-un mod nepotrivit, una dintre ele depunând chiar plângere pentru hărțuire sexuală. Biden a respins acuzațiile și până acum nu există probe evidente că s-ar face vinovat de așa ceva. Joe Biden a câștigat nominalizarea din partea Partidului Democrat învingându-l pe senatorul Bernie Sanders, considerat mult mai de stânga decât fostul vicepreședinte.

În afară de cei doi favoriți, mai sunt alți nouă candidați pentru prima funcție în stat. Doar doi dintre aceștia vor avea liste de electori propuși în toate cele 51 de state americane: Jo Jorgensen (Partidul Libertarian) și Howie Hawkins (Partidul Verde).

ADVERTISEMENT
Tags: