News

Cum este justificată taxa pe solidaritate de către inițiatorii propunerii: ”O recomandare excepțională pentru o situație excepțională”

02.05.2020 | 17:22
Cum este justificata taxa pe solidaritate de catre initiatorii propunerii O recomandare exceptionala pentru o situatie exceptionala
ADVERTISEMENT

Autorul propunerii ca statul să introducă o taxă de solidaritate pentru veniturile de peste 3.200 de lei net susține că măsura ar trebui aplicată doar în cazul unei recesiuni severe. Iulian Stănescu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții din cadrul Academiei, a afirmat, într-o declarație pentru Mediafax, că în cazul unei recesiuni majore este nevoie ca statul să dispună de resurse pentru stimularea economiei.

Taxa de solidaritate, menită să aducă bani statului pentru stimularea economiei

Iulian Stănescu susține că măsura viza doar veniturile mari și pensiile speciale pentru o durată de timp limitată. ”Nu este un raport despre hai să vedem ce impozite noi să adăugăm. Am intrat cu acea recomandare excepțională pentru o situație excepțională în care economia intră într-o recesiune masivă, să zicem, spre finele anului sau începutul anului viitor va fi ce nevoie de ceva venituri în plus. Doar în cazul acestei situații excepționale ar putea să apară soluția excepțională a unui impozit special pe durată determinată  care să vizeze veniturile mari și în special pe cele din pensii speciale”, a declarat cercetătorul de la Academia Română.

ADVERTISEMENT

O asemenea măsură ar fi de luat în calcul în cazul există pericolul unei crize economice prelungite. ”Orizontul nostru de timp este foarte limitat. Dacă nu se iau cele mai  bună măsuri posibile pentru relansarea economiei riscăm o criză prelungită. Or, ca să relansezi economia vei avea nevoie de susținerea statului”, a mai spus Stănescu.

Recent, un studiu al Institutului de Cercetare a Calității Vieții din cadrul Academiei Române a venit cu propunerea ca toți cetățenii români care au venituri mai mari de 3200 de lei net, inclusiv pensionarii, să plătească o taxă de solidaritate, deci nu este vorba doar de cei cu venituri mari și de beneficiarii de pensii speciale.

ADVERTISEMENT

Aceasta ar veni sub forma unei contribuții sociale, și se vrea a reprezenta o variantă mai bună decât tăierea salariilor bugetarilor, eveniment petrecut în timpul crizei din 2009.

Impozitul de solidaritate pe care îl propunem reprezintă un impozit direct pe o perioadă determinată, universal, fără nicio excepţie, de la un anumit prag al veniturilor în sus, indiferent de sursa acestora. Impozitul de solidaritate ar include: veniturile din muncă, veniturile din pensii, veniturile din capital şi proprietate. Pragul pe care îl propunem pentru impozitul de solidaritate este de 3.200 lei / lunar, respectiv valoarea salariului mediu net în februarie 2020”, se arată în document.

ADVERTISEMENT