News

Cum este organizat un El Clasico! Regulile stricte impuse înainte de Barcelona – Real Madrid: gazonul verificat la sânge + obligaţie pentru mascote

18.12.2019 | 14:35
Cum este organizat un El Clasico Regulile stricte impuse inainte de Barcelona  Real Madrid gazonul verificat la sange  obligatie pentru mascote
Cum este organizat un El Clasico! Regulile stricte impuse înainte de Barcelona - Real Madrid
ADVERTISEMENT

Barcelona – Real Madrid se va disputa miercuri, de la ora 21:00, iar clubul catalan are câteva obligaţii pentru organizarea unui El Clasico. FANATIK îţi prezintă regulile stricte impuse înainte de cel mai important derby din prima ligă a Spaniei şi care trebuie să fie îndeplinite până în startul meciului.

Care sunt regulile de organizare pentru un El Clasico. Totul începe cu şapte zile înainte

Organizarea pentru un El Clasico începe cu o săptămână înainte de startul meciului. Mai exact, pe 11 decembrie, oficialii celor două cluburi s-au pus de acord în privinţa tricourilor pe care fotbaliştii le vor purta în Barcelona – Real Madrid. Cum rivalele au culori diferite, alegerea nu este una dificilă, astfel că detaliile sunt completate în aplicaţia Kit Selector.

ADVERTISEMENT

Un arbitru şi un membru al televiziunii care transmite meciul verifică dacă echipamentul de joc poate fi aprobat. În ziua meciului, observatorul Ligii Profesioniste trece din nou în revistă dacă au fost respectate selecţiile făcute în Kit Selector. Cu ajutorul aplicaţiei, echipele nu trebuie să-şi mai aducă un alt echipament de rezervă, în alte culori, aşa cum se întâmpla în trecut.

Organizarea începe cu patru ore înainte de El Clasico

Cu patru pre înainte de El Clasico, la ora 17:00, are loc prima şedinţă în care sunt puse la punct toate detaliile legate de buna desfăşurare a meciului. Astfel, la stadion se întâlnesc oficialii celor două cluburi şi reprezentanţii televiziunii care deţine drepturile TV şi ai Ligii Profesioniste.

ADVERTISEMENT

Următorul pas este măsurarea firelor de iarbă de pe gazon, operaţiune care este efectuată cu trei ore şi 40 de minute înainte de startul meciului. Înălţimea corespunzătoare este între 20 şi 30 de milimetri, iar măsurătoarea se efectuează în trei puncte diferite ale gazonului.

Panourile publicitare de la marginea terenului sunt verificate cu trei ore şi 30 de minute înainte de startul partidei, iar înălţimea maximă acceptată este de 90 de centimetri. Obligativitate este ca acestea să fie pe LED sau virtuale.

ADVERTISEMENT

Televiziunile încep ultimele pregătit cu 200 de minute înainte de Barcelona – Real Madrid

Barcelona – Real Madrid va fi transmis în direct cu ajutorul a 40 de camere TV, cu mult peste standardul meciurilor din La Liga. Cu trei ore şi 20 de minute înainte de startul derby-ului, observatorul partidei şi unul dintre reprezentanţii televiziunii verifică poziţionarea camerelor TV.

Regulamentul pentru difuzarea meciurilor din La Liga propune trei variante diferite pentru transmisiunea în direct a partidelor: cu 15, 18 sau 22 de camere TV. Singurele excepţii vin în cazul derby-urilor, unde există posibilitatea ca 42 de camere să fie folosite.

ADVERTISEMENT

Instalaţia de nocturnă este aprinsă 100% cu 75 de minute înainte de meci

Obligativitatea cluburilor din La Liga este să aprindă instalaţia de nocturnă la capacitate de 100% cu o oră şi 15 minute înainte de startul meciului. Cu toate acestea, dacă meciul este transmis în format 4K, nocturna va fi aprinsă cu o oră şi 30 de minute, aşa cum va fi şi în cazul derby-ului Barcelona – Real Madrid.

Dacă meciul se dispută în timpul zilei, cluburile sunt din nou obligate să aprindă instalaţia de nocturnă la capacitate de 100% cu 45 de minute înainte de startul partidei. În cazul unei transmisiunii în format 4K, mai sunt adăugate 15 minute.

Cum trebuie să arate mascotele cluburilor din La Liga

Până la startul meciului, fiecare club poate folosi una sau mai multe mascote pentru a interacţiona cu publicul, dar şi în acest caz există o regulă bine stabilită. O mascotă trebuie să nu aibă o înălţime mai mare de 1,80 metri şi să nu fie mai mică de 1,50 metri.

În momentul în care jucătorii ies de la vestiare, mascotele trebuie să iasă de pe teren, acesta putând să mai revină în acţiune doar în timpul pauzei sau la finalul meciului. Cu opt minute înainte de startul partidei, arbitrul cronometrează totul.

Coronologia exactă înainte de un El Clasico

  • şapte zile înainte de meci: echipele îşi aleg echipamentul de joc
  • patru ore înainte de meci: şedinţa la care participă oficialii celor două cluburi şi reprezentanţii televiziunii care deţine drepturile TV şi ai Ligii Profesioniste
  • trei ore şi 40 de minute înainte de meci: este verificat gazonul
  • trei ore şi 30 de minute înainte de meci: sunt verificate panourile publicitare
  • trei ore şi 20 de minute înainte de meci: sunt verificate camerele TV
  • o oră şi 30 de minute înainte de meci: este data limită la care echipele pot ajunge la stadion
  • o oră şi 30 de minute înainte de meci: este aprinsă instalaţia de nocturnă la capacitate maximă
  • o oră şi 15 de minute înainte de meci: sunt anunţate echipele de start
  • şapte minute înainte de meci: jucătorii celor două echipe sunt chemaţi de la vestiare
  • cinci minute înainte de meci: arbitrul şi jucătorii se pregătesc să iasă pe gazon
  • trei minute înainte de meci: jucătorii sunt aliniaţi şi se salută
  • două minute înaite de meci: este efectuată tragerea la sorţi şi jucătorii se dispun pe teren

Ce amendă poate primi orice club gazdă din La Liga după 30 de minute de la startul meciului

După primele 30 de minute de la startul oricărui meci din La Liga, observatorul partidei verifică gradul de ocupare al tribunelor aflate paralel de principalele camere TV. În cazul în care procentul este de sub 75%, clubul gazdă riscă o penalizare din partea La Liga.  Singurele excepţii acceptate sunt în cazul condiţiilor vitrege meteo sau dacă meciul se dispută în timpul săptămânii.

ADVERTISEMENT