News

Cum este România protejată în faţa unui posibil atac al Rusiei. „Are o importanţă strategică deosebită”

Cum este România protejată în faţa unui posibil atac al Rusiei. Un specialist de la Oxford explică în detaliu planurile care vizează țara noastră în viitorul apropiat
19.04.2022 | 20:01
Cum este Romania protejata in fata unui posibil atac al Rusiei Are o importanta strategica deosebita
ADVERTISEMENT

România pare să nu aibă probleme și este protejată în faţa unui posibil atac al Rusiei. Anunțul a fost făcut chiar de un specialist de la celebra Oxford.

România, protejată în faţa unui posibil atac al Rusiei

Marnie Howlett, profesoară la prestigioasa universitate din Marea Britanie a vorbit despre importanţa României în regiune şi despre viitorul lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Interesant este că familia acesteia este originară din Cernăuți, ceea ce a făcut ca profesoara să aibă mai multe studii şi cercetări despre Ucraina şi Rusia.

“Sunt foarte interesată de România. Familia mea este originară din Cernăuţi, care pe vremuri a fost parte a României. Aş spune că România are o poziţie interesantă în regiune şi pentru că este o ţară membră a Uniunii Europene. Are un statut diferit faţă de alte ţări din regiune şi care sunt vecine cu Ucraina, precum Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

Însă nu cred că România poate fi următorul loc atacat de Rusia. E mai probabil ca un atac să se întâmple în fostele republici sovietice aflate lângă Ucraina decât în România. În schimb, pot spune că România are un rol strategic extrem de important pentru a ajuta Ucraina.

România are o importanţă strategică deosebită şi pentru că împarte graniţa cu Ucraina pe o mare lungime. Importanţa României pentru Ucraina este mare şi pentru ajutorul umanitar şi militar ce poate fi dat. Iar România a avut deja o reacţie impresionantă prin ajutorul dat pentru zeci de mii de refugiaţi din Ucraina. Cât de volatilă este la ora actuală Europa de Est? Depinde de ţară.

ADVERTISEMENT

De exemplu, sunt ţări precum România, ce fac parte din Uniunea Europeană şi au o stabilitate, inclusiv economică. Aşa că volatilitatea în Europa de Est variază. Şi, după cum se poate vedea, în Ucraina situaţia este una extrem de volatilă”, a explicat Marnie Howlett pentru adevărul.ro

Nu există dubiu în privința lui Vladimir Putin. Președintele Rusiei vrea să controleze fostele republici sovietice, dar nu neapărat Europa de Est

ADVERTISEMENT

“Legat de această „obsesie” (legată de Ucraina, n.r.), trebuie să luăm în calcul şi contextul istoric. Ştii foarte bine că Ucraina şi ţările vecine au făcut pe vremuri parte din Uniunea Sovietică. Când a căzut URSS în 1991, Ucraina a devenit independentă. Ucraina încă avea legături puternice cu Rusia, inclusiv economic. În ultimii ani, Ucraina s-a îndepărat de influenţa rusă, având dorinţe clare de a se alătura Uniunii Europene şi NATO.

Iar preşedintele Putin nu îşi doreşte ca Ucraina să meargă în acele direcţii pro-europene. Nu ştiu ce vrea Vladimir Putin. Dar dorinţa lui pentru moment este să controleze Ucraina şi probabil o parte dintre fostele republici sovietice. Are control în Belarus, un control este şi în Georgia. Cred că mai degrabă Putin vrea să controleze fostele republici sovietice decât Europa de Est”, a mai zis prof.Marnie Howlett

ADVERTISEMENT