Sport

Cum este văzut Luka Modric, unul dintre cei opt supraviețuitori ai Realului de la câștigarea La Decima. Jorge Valdano: “Este simbolul atitudinii pentru orice jucător al Madridului”

Luka Modric, Karim Benzema, Dani Carvajal, Isco, Marcelo, Casemiro, Gareth Bale și Nacho sunt cei opt jucători ai lui Real Madrid care pot câștiga al cincilea trofeu Champions League în ultimii opt ani.
27.05.2022 | 18:24
Cum este vazut Luka Modric unul dintre cei opt supravietuitori ai Realului de la castigarea La Decima Jorge Valdano Este simbolul atitudinii pentru orice jucator al Madridului
Real Madrid a câștigat al zecelea său trofeu Champions League în 2014, după o finală cu Atletico. Din lotul de atunci, opt jucători mai sunt și astăzi la Real.
ADVERTISEMENT

La opt ani și trei zile distanță de la câștigarea La Decima, Real Madrid se poate încorona campioană a Europei pentru a 14-a oară în istorie. “Galacticii” au așteptat 12 ani pentru a cuceri cea de-a zecea lor Cupă cu Urechi Mari în 2014, sub comanda lui Carlo Ancelotti, nimeni altul decât și antrenorul actual.

Mijatovic despre Modric: “E un învingător până în vârful unghiilor”

De la finala câștigată în prelungiri în fața rivalei Atletico, Realul a mai triumfat de alte trei ori la rând în Champions League, între 2016 și 2018, condusă tocmai de fostul secund al italianului la Lisabona, Zinedine Zidane. Sâmbătă, când madrilenii vor păși pe gazonul de pe Stade de France pentru duelul cu Liverpool, se vor regăsi fie pe teren, în tribune sau pe banca de rezerve opt dintre jucătorii ce au făcut posibil visul numit La Decima.

ADVERTISEMENT

Trei dintre ei au fost titulari și împotriva lui Atletico și vor începe din primul minut și în fața lui Liverpool: Karim Benzema, Luka Modric și Dani Carvajal. Francezul și-a creat deja statutul de erou-cult în actualul sezon prin prestațiile sale stelare, dar în același timp și Modric, singurul jucător care a spart hegemonia lui Lionel Messi și Cristiano Ronaldo în lupta pentru Balonul de Aur, în 2018, a devenit un simbol al Madridului.

Deloc întâmplător, jurnaliștii spanioli au scris că mijlocașul croat de 36 de ani va avea un rol special în istoria clubului și că se poate retrage de la Real oricând va dori el. Predrag Mijatovic, omul care a readus Cupa Campionilor în vitrina Madridului după o așteptare de 32 de ani, în 1998, a elogiat longevitatea și foamea continuă de glorie a lui Modric.

ADVERTISEMENT

“Motivația lui de a obține trofee nu a scăzut cu un milimetru și este un învingător până în vârful unghiilor. Nu contează importanța meciului, chiar și la antrenamente, el vrea să câștige. Dacă pierde la cărți, este capabil să se înfurie la maximum. Chiar și când se joacă cu copiii lui în curte, vrea să îi învingă! Toată lumea îl adoră la Real: suporteri, coechipieri, conducători. Pentru că el trăiește doar pentru meseria lui și pentru club. În weekend-uri, urmărește toate meciurile din toate campionatele. Dacă vorbești cu el despre Serie A, Premier League, cunoaște toți jucătorii. Este nebun după fotbal”.

Casemiro, din om de lot, a devenit piesă indispensabilă la mijloc

Fanii îl adoră pe Luka Modric și pentru implicarea totală în fiecare joc, ceea ce reprezintă un exemplu pentru toată lumea, după cum a subliniat și fostul jucător, antrenor și conducător al Realului, Jorge Valdano.

ADVERTISEMENT

“Are acest dar de a-i contamina și pe ceilalți. Are un asemenea nivel de implicare și sacrificiu încât și tu, ca spectator, ai dorința de a veni și de a alerga alături de el. A devenit un simbol al atitudinii pe care trebuie să o aibă un jucător al Realului. Este imposibil să rămâi indiferent în fața unui asemenea jucător imens. Dacă tot stadionul se ridică în picioare când el iese de pe teren, este pentru că provoacă o emoție extraordinară”.

Un jucător important în 2014, Gareth Bale, a ajuns în prezent un spectator de lux în lotul Realului, la fel cum se întâmplă și în cazul lui Isco. În schimb, Casemiro, doar jucător de lot în urmă cu opt ani, a devenit o piesă fundamentală în linia de mijloc a Madridului, alături de Modric și Toni Kroos.

ADVERTISEMENT

Fundașul stânga brazilian Marcelo a intrat pe teren în timpul finalei cu Atletico în care a și marcat un gol în prelungiri, iar în urmă cu doar o lună a devenit cel mai galonat jucător din istoria clubului de pe Santiago Bernabeu, cu 24 de trofee. Cu toate acestea, el va fi doar rezervă sâmbătă seara la Paris, la fel ca și Nacho Fernandez, absent de pe foaia de joc a confruntării cu Atletico de la Lisabona.

Ancelotti, la a cincea finală a carierei și doar a doua ca antrenor al Realului

Cei opt supraviețuitori ai sezonului care a adus La Decima în vitrina Realului au șansa de a obține al cincilea trofeu Champions League din carieră, alături de Toni Kroos, care s-a impus o dată cu Bayern Munchen în 2013 și de trei ori cu Madridul, între 2016 și 2018. Ei ar egala performanțele lui Paolo Maldini, Cristiano Ronaldo și Alfredo Di Stefano, care au cinci Cupe ale Campionilor în palmares. Recordul absolut îi aparține lui Paco Gento, câștigător a șase Cupe cu Urechi Mari.

“Foarte mulți jucători vor disputa a cincea lor finală în opt ani. Pentru mine, va fi doar a doua. Și eu voi merge în vestiar pentru a le cere cum să pregătească această finală”a glumit Carlo Ancelotti înaintea duelului cu Liverpool. Totuși, italianul este înaintea celei de-a cincea finale din cariera de antrenor în UEFA Champions League, după ce a câștigat trei din precedentele patru: două cu AC Milan, în 2003 și 2007, și una cu Real Madrid, în 2014.

ADVERTISEMENT