News

Cum explică liderul AUR din Republica Moldova scorul mic de la parlamentare. Avertisment pentru Maia Sandu: “Vor încerca să cumpere deputaţi!”

Vlad Bilețchi, liderul AUR Moldova, a avertizat că există riscul ca oligarhii corupți din Basarabia să se infiltreze în interiorul noii guvernări a PAS, rezultată din alegerile parlamentare de duminică.
14.07.2021 | 16:52
Cum explica liderul AUR din Republica Moldova scorul mic de la parlamentare Avertisment pentru Maia Sandu Vor incerca sa cumpere deputati
ADVERTISEMENT

Într-o declarație pentru FANATIK, Vlad Bilețchi a explicat motivele scorului foarte redus obținut de partidele unioniste din Republica Moldova, precum și care sunt șansele pe care le mai are mișcarea unionistă.

Potrivit președintelui AUR Moldova, victoria Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintelui Maia Sandu, nu rezolvă automat problemele țării, Bilețchi avertizând că oligarhii de peste Prut au încă suficientă putere pentru a încerca să se mențină și în cercurile noii puteri.

ADVERTISEMENT

Deși partidul său a obținut abia 0,4% din voturi, liderul AUR susține că opțiunea unirii cu România devine din ce în ce mai populară printre moldoveni, Bilețchi argumentând că electoratul unionist a preferat varianta votului „util”, pentru PAS.

„Am obținut ce ne-am dorit, mai puțin mandatele de parlamentar”

După alegerile prezidențiale s-a produs un declic în mentalul colectiv când oamenii au văzut că Igor Dodon a pierdut, astfel că ei și-au spus că toată puterea trebuie să ajungă la Maia Sandu (…) Inclusiv cei mai de stânga au votat cu PAS. De exemplu, partidul lui Renato Usatîi nu a ajuns la 5% (pragul electoral în Moldova – n.red.), deși a cheltuit 2 milioane de euro în campanie”, a explicat, pentru FANATIK, Vlad Bilețchi motivele scorului foarte slab al AUR.

ADVERTISEMENT

Tânărul de 26 de ani care conduce organizația AUR din Moldova pare chiar de un optimism exacerbat în evaluarea campaniei partidului  său, afirmând că s-a reușit îndepărtarea corupților de la putere. „Ne-am bătut ca niște lei. Am obținut 99,99% din ce ne-am dorit. Unicul lucru care nu ne-a reușit au fost mandatele de parlamentar (…) Ne-am bătut pentru demnitatea poporului român, împotriva lui Voronin, Dodon și a moldovenismului civic exacerbat al celor care spun că vor în Europa, dar urăsc România. PAS a avut o campanie moderată, aproape invizibilă, mizând pe inerția electoratului  de după alegerile prezidențiale”, crede Vlad Bilețchi.

Rusia vrea să lege Moldova de Nistru

Întrebat dacă votul util dat de unioniști pentru partidul președintelui Maia Sandu ar putea determina o atitudine mai clară în favoarea unirii din partea PAS, Bilețchi a răspuns: „Rămâne de văzut pe viitor. Federația Rusă a devenit mai agitată după alegeri, iar Leonid Kalașnikov (președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică – n.red.) a spus că Rusia va riposta cu escaladarea conflictului de pe Nistru. Vor să ne lege de Nistru ca să nu ne legăm noi de Prut”.

ADVERTISEMENT

Vlad Bilețchi crede să soluția unionistă a rămas singura  opțiune a Republicii Moldova. „Noi am încercat totul în afară de unire. În 2001 am dat toată puterea pro-rușilor lui Vladimir Voronin, cu o majoritate cu care putea fi schimbată Constituția. Nu ne-a plăcut și l-am dat jos prin revoluția din 2009. Apoi au venit alianțele oligarhice și nu ne-a plăcut. Așa a ajuns Igor Dodon președinte și iar nu ne-a plăcut. A mai rămas unirea”, a comentat Bilețchi, pentru FANATIK.

Oligarhii, un pericol major

În ce privește raportarea la noua  guvernare, liderul AUR a spus că partidul său va susține reformele pe care le va iniția, lupta împotriva corupției și tragerea la răspundere a celor care au furat.

ADVERTISEMENT

Trebuie să  fim vigilenți. Concentrația de securiști și oligarhi din Moldova este cea mai mare din Europa. Vor încerca să cumpere deputați, să vicieze procesul de justiție. Lucrurile nu trebuie să fie grăbite și trebuie făcute cu respectarea procedurii pentru că altfel se va întâmpa ca în cazul lui Vlad Filat care a contestat la CEDO nu faptul că a furat, ci că procedura după care a fost judecat nu a fost corectă. Iar acum dă lecții de moralitate și de politică la televizor”, a mai spus Vlad Bilețchi.

ADVERTISEMENT