News

Cum explică meteorologii vremea imprevizibilă din această iarnă. Fenomenul neobişnuit care a pus stăpânire pe România: “A fost un blocaj la scară mare”

04.02.2020 | 19:22
Cum explica meteorologii vremea imprevizibila din aceasta iarna Fenomenul neobisnuit care a pus stapanire pe Romania A fost un blocaj la scara mare
ADVERTISEMENT

ANM a emis mai multe coduri de vreme rea pentru zilele următoare, astfel că ne așteaptă primul episod de iarnă adevărată de la începutul sezonului calendaristic. Până acum, temperaturile au fost neobişnuit de ridicate pentru această perioadă. Florinela Georgescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a explicat, în exclusivitate pentru FANATIK, ce a determinat  vremea imprevizibilă din această iarnă, dar și la ce să ne așteptăm în următoarele săptămâni.

Semnalele unei ierni atipice, încă din toamnă

Meteorologii spun că semnalele unei ierni atipice au început să apară încă din toamnă, însă probabilitatea nu era una prea mare, încât să fie considerată prognoză.

ADVERTISEMENT

“Genul acesta de modele au un grad de incertitudine foarte mare, în toamnă ni se asocia un grad de realizare de 50-60%, ceea ce este foarte puțin. După cum vedem, a fost să fie așa.

Se întâmplă acest lucru în contextul unor circulații de blocaj, cum le numim noi, adică mult timp câmpul de presiune și de temperatură își păstrează aceleași caracteristici, deci este perturbată circulația firească la scară mare.

ADVERTISEMENT

O circulație firească înseamnă o alternanță între aerul cald și rece o dată la 7-10 zile”, a explicat Florinela Georgescu pentru FANATIK.

Ce a făcut ca această iarnă să fie una atipică nu au fost neapărat temperaturile ridicate, ci mai degrabă durata îndelungată a acestora, fapt ce nu a mai permis iernii să se “desfășoare” corespunzător.

ADVERTISEMENT

“Noi am avut foarte mult timp presiunea atmosferică ridicată, în mare parte a continentului, asociată cu o masă de aer cald dinspre latitudini mult mai sudice.

Sigur, nu este nefiresc, nefirească este durata foarte îndelungată în care am rămas în acest gen de structură, iar acum, în sfârșit avem o pătrundere de aer rece dinspre poli , deci, de data aceasta circulația atmosferică se reorientează, se schimbă la scară europeană și lasă drum liber aerului mai rece să vină spre țara noastră”, completează specialistul ANM.

ADVERTISEMENT

Unde s-au dus iernile de altădată

Chiar dacă mulți români s-au bucurat că au scăpat, cel puțin până acum, de temperaturi negative, zăpadă sau drumuri închise, trebuie să recunoaștem că nu suntem obișnuiți cu o astfel de iarnă, în care soarele a stat pe cer aproape în fiecare zi, iar începutul de februarie a semănat mai degrabă cu cel din aprilie.

În plus, specialiștii ANM spun că nu temperaturile ridicate îi îngrijorează cel mai mult, ci lipsa precipitațiilor din ultimele luni, fenomen bazat pe modificările climatice la scară mare.

“Vorbim de vremea aceasta neobișnuit de caldă de mult timp, toată iarna am avut perioade lungi cu temperaturi mai ridicate decât normalul și cu precipitații deficitare, pentru că mai mult decât temperaturile ridicate ne îngrijorează lipsa de precipitații.

Sunt circulații la scară mare, sigur că le punem în contextul modificărilor climatice”, precizează directorul ANM, în exlusivitate pentru FANATIK.

Răcirea vremii este normală pentru această perioadă, dar vine cu fenomene periculoase

Potrivit Florinelei Georgescu, temperaturile ridicate din această perioadă au fost generate de pătrunderea unei mase de aer foarte cald, nu numai în zona țării noastre, ci aproape în toată jumătatea de sud a Europei. De altfel, temperaturi record s-au înregistrat în țări și din Vestul Europei , deci nu este ceva izolat, specific doar zonei noastre.

“Pe de altă parte, și răcirea pe care o avem acum este, de asemenea, ca urmare a unui proces la scară mare, este o pătrundere de aer mai rece, care, de altfel, ar fi normală pentru această perioadă.

Fenomenele de iarnă sunt normale, dar, în același timp, sunt și periculoase, aproape întotdeauna un eveniment de viscol va fi însoțit de o avertizare. Este normal ca iarna să fie viscol în România, pe de altă parte este un fenomen periculos”, mai explică directorul ANM.

Vom reveni la temperaturi pozitive

Meteorologii ne transmit că acest episod nu va dura prea mult, astfel că vremea se va încălzi din nou. “Este semnalul ca la începutul săptămânii viitoare să avem temperaturi comparabile cu ce avem astăzi, de exemplu”, a completat Florinela Georgescu.

“Dacă vorbim strict despre viitorul relativ apropiat, următoarele patru săptămâni, semnalul este că revenim la o ușoară anomalie pozitivă a temperaturilor, deci vom reveni la temperaturi ușor mai ridicate decât ar fi firesc și precipitații apropiate de normă sau deficitare.

Episodul acesta de azi-mâine, mâine-noapte, atât ține, după care iarăși presiunea atmosferică crește, iarăși nu mai avem precipitații și vor crește, treptat, și temperaturile.

Până spre sfârșitul lunii februarie ar fi acest semnal. Este însă un semnal în medie, care poate acoperi eventuale episoade de scurtă durată cu cu vreme mai severă, cum este cel de zilele acestea.

Eu aș spune că această primă pătrundere rece, pe care în sfârșit o avem acum, dă posibilitatea să se mai întâmple acest lucru”, a mai precizat directorul ANM.

Prognozele meteo, tot mai greu de realizat din cauza fenomenelor extreme

Din cauza acestei incertitudini, pe care centrele climatologice și-o asumă, meteorologii preferă să se limiteze la prognoze pe o durată mai mică de timp, la care speranța de reușită este mai mare.

De altfel, specialiștilor le este din ce în ce mai dificil să facă  prognoze pe durate mari de timp, asta din cauza evenimentelor extreme tot mai de întâlnite, cauzate, spun ei, de modificările climatice.

“Putem spune că avem din ce în ce mai multe evenimente extreme, astfel că trebuie să mergem tot mai frecvent pe ideea de probabilitate și trebuie să explicăm totul în mai multe moduri, nu poate fi totul categoric.

Trebuie să spunem că există o probabilitate mai mare sau mai mică să se întâmple într-un anumit fel”, adaugă directorul ANM în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT