Cum explică oamenii de știință suspendarea studiului clinic al unui vaccin anti-COVID-19. Este posibil ca decizia să nu aibă legătură cu vaccinul în sine

Bogdan Solomon   
în HotNews
17/09/2020, 11:04
Cum explică oamenii de știință suspendarea studiului clinic al unui vaccin anti-COVID-19. Este posibil ca decizia să nu aibă legătură cu vaccinul în sine
Oxford susține că testarea vaccinului dezvoltat împreună cu AstraZeneca nu a fost suspdendată din cauza vaccinului în sine. Sursa foto: Getty

Evenimentele care i-au determinat pe oamenii de știință din cadrul Universității Oxford să suspende studiul clinic al vaccinului anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă alături de AstraZeneca ar putea să nu aibă legătură cu vaccinul în sine. Cel puțin așa reiese din documentul destinat informării participanților publicat recent în mediul online.

Decizia a fost luată pe 6 septembrie, când la una dintre persoanele implicate în acest studiu s-a constatat o reacție adversă gravă. Din primele informații, pare să fi fost vorba despre mielită transversă, o afecțiune inflamatorie spinală extrem de rară.

În urma evaluărilor pentru siguranță, cercetătorii au ajuns la concluzia că simptomele neurologice dezvoltate de voluntarul din Marea Britanie, printre care se numără și schimbarea senzației sau slăbiciune la nivelul membrelor, nu puteau fi provocate de vaccinul respectiv.

Universitatea Oxford susține că efectele adeverse care au dus la suspendarea vaccinului anti-COVID nu au legătură cu vaccinul în sine

După o evaluare independentă, s-a considerat că este improbabil ca aceste afecţiuni să fie asociate cu vaccinul sau au existat dovezi insuficiente pentru a afirma cu certitudine că aceste boli au legătură sau nu cu vaccinul”, se arată în document.

Între timp, studiul clinic a fost reluat în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Pe de altă parte, în Statele Unite ale Americii, agenția guvernamentală pentru siguranța alimentelor și medicamentelor pare destul de reticentă în a continua testarea vaccinului anti-coronavirus.

Conducerea NIH este foarte îngrijorată. Toată lumea speră la un vaccin, iar dacă avem complicații majore, întregul demers ar putea să fie deraiat”, a declarat dr. Avindra Nath, director clinic și coordonator al cercetărilor în ce privește agenții patogeni.

După ce a studiat cazul, agenția britanică echivalentă a decis să permită testarea vaccinului în Regatul Unit. Specialiștii speră ca acesta să fie lansat pe piață cât mai repede posibil.

AstraZeneca trebuie să fie ceva mai transparentă cu privire la complicațiile potențiale ale unui vaccin care va fi distribuit spre milioane de oameni. Am vrea să putem ajuta, dar lipsa informațiilor face dificilă această misiune”, a mai spus Nath.

Decizia cu privire la continuarea sau oprirea testării este extrem de complexă, întrucât evalaurea unei leziuni rare care se petrece în timpul procesului de testare unui vaccin are nevoie de o perioadă îndelungată de timp. De asemenea, cercetătorii și autoritățile trebuie să calculeze riscurile unui efect advers rar, în raport cu beneficiile care ar putea rezulta din combaterea pandemiei.

Închide ×