Fotbal international

Cum explică UEFA deciziile VAR din optimile Ligii Campionilor: „Arbitrii au procedat corect”

08.03.2019 | 14:52
Cum explica UEFA deciziile VAR din optimile Ligii Campionilor Arbitrii au procedat corect

UEFA a explicat printr-un comunicat de presă care au fost deciziile luate de VAR în meciurile care s-au desfășurat în această săptămână în faza optimilor Ligii Campionilor. Asistența video a avut un impact major, cel puțin asupra dublei dintre PSG și Manchester United, dar a influențat și faze extrem de importante în FC Porto – AS Roma și Real Madrid – Ajax Amsterdam.

Cum explică UEFA decizia VAR în cazul golului lui Dusan Tadic, în Real Madrid – Ajax

UEFA a avut de explicat decizia VAR luată în cazul golului 3 al partidei de pe Santiago Bernabeu, semnat de sârbul Dusan Tadic. La o fază premergătoare golului, mingea a părut ca a ieșit în out. Cu toate acestea, balonul a fost salvat de un jucător al lui Ajax iar din contraatacul care a venit a apărut golul lui Tadic. Real Madrid a cerut cu vehemență out la acea fază, dar după consultarea VAR, arbitrul partidei a validat reușita. UEFA a explicat că decizia lui Felix Brych a venit după ce germanul nu a avut certitudinea că balonul a părăsit suprafața de joc cu toată circumferința. În cele din urmă, meciul a fost câștigat cu 4-1 de Ajax Amsterdam, care a reușit o uriașă surpriză, eliminând Real Madrid după 1-2 pe teren propriu.

O altă situație care a fost rezolvată prin intermediul VAR a fost golul decisiv marcat de FC Porto în returul cu AS Roma. După ce arbitrul a fost convins că atacantul lui Porto nu se afla în ofsaid, el a fost întrebat de către oficialii VAR dacă a văzut ținerea din careu la Fernando. Arbitrul Cuneyt Cakir a spus că nu, astfel încât a solicitat reluările VAR care l-au convins că trebuia să acorde penalty. Lovitura de pedeapsă a fost transformată și executată de către Alex Telles, care a adus astfel calificarea portughezilor în sferturile Champions League.

A fost sau nu a fost aut la golul 3 al lui Ajax din duelul cu Real Madrid?
Cum explică UEFA decizia VAR prin care s-a acordat penalty-ul decisiv la FC Porto – AS Roma

Explicațiile UEFA privind penalty-ul acordat la hențul lui Kimpembe, în PSG – Manchester United

Faza controversată a săptămânii a fost fără îndoială penalty-ul acordat celor de la Manchester United pe Parc des Princes, în prelungirile partidei de la Paris și care a fost transformat de Rashford. Lovitura de pedeapsă acordată de Damir Skomina a stârnit valuri de reacții negative la adresa oficialului sloven. Cu toate acestea, UEFA a explicat de ce Skomina a dat penalty la Kimpembe.

Astfel, forul internațional a arătat că fundașul francez și-a mărit suprafața corpului când a lovit cu mâna mingea și, chiar dacă nu a fost o lovitură intenționată, distanța a fost destul de mare și regulamentul prevede ca în astfel de cazuri să se acorde penalty.

Hențul lui Kimpembe a schimbat soarta calificării în PSG - Manchester United
Hențul lui Kimpembe a schimbat soarta calificării în PSG – Manchester United

Reamintim că sistemul VAR a fost introdus în UEFA Champions League abia din acest an, o dată cu faza optimilor de finală ale competiției.