News

Cum explică Violeta Alexandru candidatura pe listele de la Senat, dar și de la Camera Deputaților

23.10.2020 | 09:57
Cum explica Violeta Alexandru candidatura pe listele de la Senat dar si de la Camera Deputatilor
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii din Guvernul Orban, Violeta Alexandru, s-a aflat într-o situație unică și bizară în politica românească, cu mai puțin de două luni până la alegerile parlamentare.

Numele demnitarului figura drept candidat atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, pe listele Partidului Național Liberal.

ADVERTISEMENT

După ce în presă au apărut documente oficiale care edificau acest lucru, Violeta Alexandru a ieșit public și a explicat situația, spunând că era vorba despre niște simulări ale partidului, iar în momentul în care s-a votat în Biroul Politic Național, ea a rămas doar candidat la Camera Deputaților.

Violeta Alexandru explica prezența pe listele de la Senat, dar și de la Camera Deputaților

Violeta Alexandru spune că apariția numelui ei pe ambele liste de candidați, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, se datorează unei simulări interne din PNL.

ADVERTISEMENT

Ea mai adaugă că a fost conștientă tot timpul că nu se poate afla în același timp în două locuri diferite din postura de candidat, dat fiind faptul că legea nu permite asta.

”Lista de candidați a organizației PNL București pentru Camera Deputaților și pentru Senat în alegerile parlamentare 2020 este depusă, exact cum a fost validată anterior de Biroul Politic Național, sub semnătura președintelui partidului, domnul Ludovic Orban, la Biroul Electoral de Circumscripție București.

ADVERTISEMENT

Niciun candidat nu figurează pe mai multe poziții, la Cameră sau la Senat. Nici nu ar fi posibil. Subsemnata, președinte al PNL București, candidez pentru Camera Deputaților, circumscripția București, fiind a doua pe buletinul de vot.

Consultările interne din organizațiile PNL București, analizele interne pentru maximizarea potențialului liderilor partidului s-au încheiat în momentul validării, de către Biroul Politic Național al PNL, a listei finale, ordonate conform deciziei partidului și întocmite cu respectarea prevederilor legale. Lista finală a fost depusă la Biroul Electoral.

ADVERTISEMENT

Este evident că nu puteam fi legal în două locuri și nici nu s-a propus așa ceva forului legitim al partidului, Biroul Politic Național. Dezbateri interne sunt în orice partid”, a spus Alexandru pentru Libertatea.

Ce spune legea în cazul unei prezențe pe două liste

Prezența Violetei Alexandru pe ambele liste la alegerile din 6 decembrie nu ar fi fost oricum una acceptată de lege. Potrivit actului normativ 208/2015 pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, un candidat poate opta doar pentru o singură candidatură.

”Articolul 52, alin. 6: O persoană poate candida fie pentru un mandat de deputat, fie pentru un mandat de senator și numai într-o singură circumscripție electorală.”

În acest moment, la Camera Deputaţilor, ordinea candidaților este următoarea: Ludovic Orban, Violeta Alexandru, Cristina Trăilă, Antonel Tănase, Sebastian Burduja, Cristian Băcanu, Pavel Popescu, Mara Mareş, Daniela Nicolescu, Iuliana-Cristina Grigorescu, Bogdan Tiniche, Liviu Moraru, Violeta Vijulie.

ADVERTISEMENT