News

Cum explică Virgil Popescu retragerea Exxon din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră. De ce au plecat americanii

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat, sâmbătă, retragerea Exxon din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Oficialul anunță motivul real care a stat în spatele plecării americanilor.
11.06.2022 | 18:28
Cum explica Virgil Popescu retragerea Exxon din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagra De ce au plecat americanii
Virgil Popescu explică de ce Romgaz a luat locul Exxon în proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 2 mai 2022, a fost semnat contractul prin care Romgaz a preluat participația americanilor de la Exxon în proiectul Neptun Deep.

Virgil Popescu explică de ce Romgaz a luat locul Exxon în proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Despre această retragere din proiect a americanilor a oferit mai multe explicații ministrul energiei, Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

Vorbind despre achiziția celor de la Romgaz a participației ExxonMobil din perimetrul Mării Negre, de unde vor fi extrase gaze naturale, oficialul a spus că ”americanii nu au fost goniți”, ci ”au dorit să plece deoarece au găsit alte exploatări în alte jurisdicții fiscale mai prietenoase”.

”În paralel, din 2020 s-a negociat de către Romgaz preluarea participației Exxon, pentru că Exxon a anunțat că pleacă din Marea Neagră. S-au finalizat discuțiile, în urmă cu o lună și jumătate s-a făcut prima plata parțială, acum e pe circuitul de avizare o hotărâre de Guvern care aprobă mutarea licenței de la Exxon către Romgaz.

ADVERTISEMENT

Să nu credeți că americanii au fost goniți de aici. Nu. Am avut multe discuții, decizia unei corporații de talia Exxon de a pleca dintr-o țară a fost definitivă. Au găsit alte exploatări în alte jurisdicții fiscale mult mai prietenoase și, evident, e competiție la nivel mondial, s-au dus în altă parte.

Mereu am spus că îmi doresc că Exxon să rămână, dar că dacă vor să plece, îmi doresc ca statul român, prin Romgaz, să preia participația.

ADVERTISEMENT

Asta s-a întâmplat, a fost cea mai bună soluție. Exxon, ca partener strategic nu mai e, dar mai avem investitori americani Black Sea Oil & Gas, care sunt în Marea Neagră”, a spus Virgil Popescu, sâmbătă, la Digi24.

Ce spunea Virgil Popescu în momentul semnării contractului Romgaz – Exxon

În debutul lunii trecute, conducerea Romgaz a semnat, la Palatul Victoria, achiziția acțiunilor Exxon în proiectul Neptun Deep.

ADVERTISEMENT

Tranzacția fusese aprobată în decembrie 2021 de către acționarii producătorului de gaze naturale Romgaz pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.

După această mutare, Virgil Popescu spunea că ”România a făcut un pas uriaş pentru asigurarea securităţii şi independenţei energetice”.

”Prin semnarea contractului dintre ROMGAZ S.A. şi ExxonMobil, România a făcut un pas uriaş pentru asigurarea securității şi independenței energetice.

În actualul context geopolitic nu mai avem timp de pierdut. Vom face eforturile necesare pentru a grăbi începerea exploatării, pentru a consuma gazul românesc. Da, aşa cum am spus, românii vor avea gaz românesc în case. Şi nu numai!

România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Şi un alt aspect foarte important: ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională”, a afirmat ministrul energiei.

ADVERTISEMENT