O singură clipă de neatenție poate duce la un adevărat dezastru în bucătărie atunci când te apuci de fiert lapte, asta pentru că lichidul se umflă fix atunci când nu ești pe fază.
Din fericire, există câteva trucuri simple care te ajută să duci la bun sfârșit ”misiunea”, unul dintre acestea fiind considerat cel mia eficient din lume. Sigur te va scoate din încurcătură.
Una dintre cele mai simple și mai eficiente metode de prevenire a unui eșec atunci când vine vorba de fierberea laptelui are foarte mare legătură cu folosirea untului.
Mai exact, vasul în care fierbe laptele se unge cu unt atât pe margini, cât și puțin în interior. Folosește numai un cub de unt și vei avea un succes real.
Acest truc este foarte simplu de realizat, dar și eficient, fără să fie nevoie să folosești prea mult unt. E nevoie de o bucățică mică.
O altă metodă este să pui o lingură de lemn deasupra oalei în care fierbi laptele. În felul acesta spuma se va opri pur și simplu în lingură și nu se va mai vărsa.
În cazul în care ești adeptul noilor tehnologii trebuie să știi că poți folosi cu foarte mare încredere discuri de cauciuc pe bază de silicon cu care se acoperă vasul în care fierbe laptele.
Dopul doar se întinde și se montează corespunzător pe părțile laterale ale vasului. Acesta va ține laptele fiert în oală și nu îl va lăsa să se reverse.
Bunicile noastre folosesc un truc cât se poate de simplu, pe care sigur, nu l-ai știut până acum. Gospodinele previn laptele să dea în fiert prin stropirea spumei cu picături de apă.
În felul acesta laptele nu se va mai ridica deasupra și va coborî înapoi în vas, trucul fiind eficient atunci când lichidul este fiert la foc destul de mic.
De asemenea, se poate folosi cu foarte mare încredere metoda bain marin. Tot ce trebuie să faci este să umpli un sfert dintr-un vas cu apă, care se pune la fiert. Odată ce începe să fiarbă se pune în oală cratița cu lapte.