News

Cum funcționa incineratorul lui Gheorghe Dincă? De ce nu a simțit nimeni vreun miros

05.08.2019 | 15:50
Cum functiona incineratorul lui Gheorghe Dinca De ce nu a simtit nimeni vreun miros
Cum funcționa incineratorul din curtea lui Gheorghe Dincă *foto: capital.ro

Crimele de la Caracal comise de Gheorghe Dincă rămân învăluite în mister. Felul în care a operat acesta a dat apă la moară numeroaselor conspirații pe internet, mai ales după ce mai mulți specialiști au susținut că nu era posibil ca fetele să fi fost incinerate. Acum, Sorin Lesnic, doctor în cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Olt, spune că arderea completă a unui cadavru de adolescent este posibilă în condiţiile indicate de rezultatele preliminare ale anchetei.

Un specialist explică cum a funcționat incineratorul criminalului din Caracal

Lesnic a explicat că un studiu efectuat în străinătate a arătat că incineratorul lui Gheorghe Dincă ar fi putut să funcționeze: „Suspectul a folosit acceleratori pentru ardere şi astfel s-a putut produce distrugerea. Eu am prezentat în aceste zile un studiu realizat în Germania în 1997, pe 15 cadavre, opt bărbaţi şi şapte femei. Au fost arse la temperaturi diferite, situate între 670 şi 840 de grade Celsius. S-a constatat că o creştere a temperaturii nu înseamnă că incinerarea se va face mai repede. Peste o anumită limită de temperatură, ţesuturile umane se distrug în acelaşi timp, în 70 de minute. Vorbim aici despre cadavre de 60, 70, 80 de kilograme.“

Specialistul a explicat că Gheorghe Dincă ar fi folosit un catalizator care să accelereze arderea: „În momentul în care este folosit accelerator de ardere – motorină, benzină, plastic – mirosul este total diferit. Vaselină, motorină, plastic, carton bituminat – toate sunt organice şi toate determină flacără foarte puternică. Este o sobă de tip rachetă, îi spun eu, cu arzătorul făcut special. Are 1,60 înălţime, descoperită sus şi jos, fapt care determină un tiraj foarte puternic. E ca şi cum ai avea foale, se face tirajul de jos în sus“, a mai spus Lesnic.

Cum funcționa incineratorul din curtea lui Gheorghe Dincă *foto: Digi24

Cât ar fi durat incinerarea Alexandrei Măceșanu

Lesnic a explicat că timpul necesar pentru arderea unui cadavru de adolescent ar fi de aproximativ șapte ore la o temperature generate de un foc obișnuit:. „Dacă se foloseşte petrol, combustia completă se reduce la un sfert din timpul normal. E posibil să fi folosit şi arzător, şi vaselină. El (n.r. – suspectul) ştia ce-nseamnă să facă o forjă, adică să topească un metal să ajungă la o anumită temperatură“, mai spune medicul, pentru Adevărul.ro.

Opinia lui Lesnic este în contradicție cu cea a fostului şef al crematoriului „Vitan-Bârzeşti“, Gheorghe Ionel. Acesta explica în seara zilei de 30 iulie că „100% nu s-a putut face o incinerare în acel butoi. O incinerare se efectuează în momentul când se ajunge la temperatura de 1.400 de grade. (…) În butoi, dacă putea obţine 200 – 300 de grade“.

„Într-un crematoriu, aşa cum a precizat zilele trecute fostul director de la Vitan, se ating 1.400 de grade. În butoi au fost cel mult 200-300 de grade. Perioada mare de combustie, de 6-7-8 ore, a făcut ca arderea să ducă la acest rezultat”, a fost de părere și fostul director al INML, Vladimir Beliș.