News

Cum funcţionează acordul istoric al Uniunii Europene! De unde vin cele 750 de miliarde de euro şi ce sumă trebuie rambursată

21.07.2020 | 15:49
Cum functioneaza acordul istoric al Uniunii Europene De unde vin cele 750 de miliarde de euro si ce suma trebuie rambursata
ADVERTISEMENT

Ţările din Uniunea Europeană au ajuns la un acord istoric privind planul de stimulare economică post pandemie de COVID-19. Din fondul de 750 de miliarde de euro, România s-a ales cu o sumă foarte mare, de 80 de miliarde de euro. 

Dar de unde sunt aceşti bani şi ce proporţie trebuie rambursaţi de către statele care au contractat sumele? Comisia Europeană va împrumuta aceşti bani şi îi va da statelor membre. Ţările vor încasa sumele fie ca împrumuturi, fie ca subvenţii.

ADVERTISEMENT

Având calificativ “AAA”, cel mai bun calificativ în ceea ce priveşte sectorul financiar-bancar, Comisia Europeană poate obţine împrumuturi mai ieftine decât ar fi în măsură să facă majoritatea statelor membre, în mod individual.

Cum funcţionează acordul istoric al Uniunii Europene. O parte subvenţii, o parte împrumuturi

O mare parte a discuţiilor care s-au întins pe o perioadă de patru zile s-au referit la modul în care suma totală va fi împărţită între subvenţii (nerambursabile) şi împrumuturi. Cele mai bogate state membre şi-au dorit o pondere mai mare de împrumuturi.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, ţările cele mai afectate de noul coronavirus: Italia şi Spania, au susţinut ca o parte mai importantă dintre cele 750 de miliarde de euro să fie acordată sub formă de subvenţii şi nu împrumuturi.

În final, liderii au convenit ca din suma totală de 750 de miliarde de euro pe care o va împrumuta Comisia Europeană, 390 de miliarde de euro vor fi daţi ca subvenţii, în timp ce 360 de miliarde sub formă de credite la dobânzi foarte mici.

ADVERTISEMENT

Italia şi Spania au obţinut cei mai mulţi bani! România, sumă importantă

De altfel, Italia şi Spania sunt ţările care au contractat cele mai mari sume din acest plan de salvare economică. Italia, primul focar de COVID-19 din Europa va primi 209 miliarde de euro, în timp ce Spania va încasa 140 de miliarde de euro.

România a contractat o sumă importantă de la Uniunea Europeană: 80 de miliarde de euro. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut anunţul: “După patru zile și patru nopți de negocieri complicate în Consiliul European, am ajuns în această dimineață la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România.

ADVERTISEMENT

Am obținut pentru țara noastră o sumă impresionantă – 80 miliarde de euro, pe care o vom folosi pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice.

De asemenea, o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansarea economică. Vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a fost mesajul preşedintelui României.

 

ADVERTISEMENT