News

Cum funcționează Covid-19 la copii. Descoperirea făcută de cercetătorii italieni

07.09.2020 | 21:21
Cum functioneaza Covid19 la copii Descoperirea facuta de cercetatorii italieni
ADVERTISEMENT

Cercetătorii italieni au descoperit care este mecanismul care provoacă răspunsul inflamator la copiii bolnavi de Covid-19.

Specialiștii de la Spitalul Pediatric Bambino Gesu din Vatican vor putea, astfel, să se gândească la un diagnostic precoce cu teste specifice și un tratament util.

ADVERTISEMENT

Inițial, medicii au confundat reacția organismului cu boala Kawasaki, însă și-au dat seama că se confruntă cu o altă realitate.

Specialiștii italieni vor putea afla din timp dacă un copil are Covid-19

Studiul realizat în colaborare cu Karolinska Institutet din Stockholm, Suedia, a detectat mai multe diferențe imunologice între maladii, iar rezultatele vor fi publicate în revista științifică CELL.

ADVERTISEMENT

Deși copiii au fost considerați imuni la boală o bună parte de timp, s-a descoperit că o parte dintre aceștia dezvoltă o inflamație sistemică, confundată inițial cu boala Kawasaki, denumit ulterior MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children).

MIS-C provoacă inflamarea vaselor sanguine și probleme cardiace intestinatale, chiar dacă afectează un număr redus de copii din totalul celor infectați.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au fost înșelați, inițial, de asemănarea dintre simptomele similare bolii Kawasaki și cele provocate de MIS-C.

Cu toate acestea, în timp, medicii au remarcat câteva diferențe notabile între boli, deși ambele boli alterează nivelurile de citokine implicate în sistemul imun, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Un prim exemplu este cel al interleukinei-17A inhibitor, găsit într-o cantitate foarte mare la copiii cu Kawasaki, însă înlocuită de anticorpi la pacienții cu Covid-19.

Mai mult, copiii cu Covid-19 dezvoltă un tip anume de limfocite T cu o funcție imunologică „alterată”, spre deosebire de copiii care au boala Kawasaki.

Rezultatul acestui studiu va ajuta la detectarea precoce a bolii la copii, prin monitorizarea limfocitelor T și a nivelului de anticorpi din organism.

Aceste rezultate reprezintă o descoperire importantă pentru alegerea unui tratament pentru inflamarea sistemică asociată infecţiei cu SARS-CoV2 şi bolii Kawasaki într-un mod mai precis şi bazat pe evidenţe“, a declarat Paolo Palma, unul dintre cercetători.

Făcând referire strict la tratament, medicii și-au dat seama că un tratament cu imunoglobuline, precum Anakinra şi Cortizon, în doze ridicate este extrem de eficient, însă e contraindicat tratamentul cu tocilizumab şi cu medicamente anti-TNF.

ADVERTISEMENT
Tags: