News

Cum funcționează principalele vaccinuri folosite în lupta contra COVID-19. Vaccinul folosit în cele mai multe țări

29.04.2021 | 17:14
Cum functioneaza principalele vaccinuri folosite in lupta contra COVID19 Vaccinul folosit in cele mai multe tari
Cum funcționează principalele vaccinuri folosite în lupta contra COVID-19. Vaccinul folosit în cele mai multe țări Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 sunt în plină desfășurare în întreaga lume. Până acum, la nivel mondial, au fost administrate peste un miliard de doze de vaccinuri împotriva infecției cu noul coronavirus, în 178 de țări din întreaga lume.

O serie de vaccinuri diferite sunt utilizate pentru a reduce posibilitatea de infectare cu virusul SARS-CoV-2 sau riscul de a dezvolta o formă a bolii care să necesite spitalizare ori chiar de deces.

ADVERTISEMENT

FANATIK face o recapitulare a principalelor seruri contra COVID-19 aprobate pentru utilizare în diferite țări de pe glob.

Cum funcționează principalele vaccinuri folosite în lupta contra COVID-19. Vaccinul folosit în cele mai multe țări

Pfizer/BioNtech, Moderna și AstraZeneca/Oxford

Lideri în cursa imunizării populației lumii sunt vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford. Pfizer și Moderna au dezvoltat ambele vaccinuri pe bază de ARN mesager, o nouă abordare care este incredibil de rapidă de dezvoltat.

ADVERTISEMENT

Prin inocularea cu aceste seruri se în corp injectează un mic fragment din codul genetic al virusului, care începe să producă o parte a coronavirusului și forțează corpul să construiască o apărare.

Cele două seruri au fost aprobate pentru utilizare în Europa și SUA.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford este diferit, deoarece folosește un virus inactivat pentru a transporta același material genetic în organism. Acest vaccin a fost aprobat în Europa.

ADVERTISEMENT

Este cel mai ușor de utilizat, deoarece poate fi depozitat la frigider, mai degrabă decât să aibă nevoie de temperaturi foarte scăzute de depozitare.

Toate cele trei vaccinuri sunt administrate în două doze. Recomandările sunt ca distanța dintre acestea să fie de 21 de zile pentru serul Pfizer/BioNTech, 28 de zile pentru cel produs de Moderna, respectiv 8 săptămâni pentru AstraZeneca/Oxford.

ADVERTISEMENT

Unele țări, precum Marea Britanie acordă prioritate acordării primei doze cât mai multor oameni și întârzierea celei de-a doua.

Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech a fost primul aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Vaccinul AstraZeneca/Oxford este acum cel mai utilizat pe tot globul.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford este acum cel mai utilizat pe tot globul
Vaccinul AstraZeneca/Oxford este acum cel mai utilizat pe tot globul Foto: BBC

Janssen și Novavax

Recent au fost date publicității rezultatele studiilor la scară largă pe două noi vaccinuri care acum așteaptă aprobarea pentru utilizare în mai multe state ale lumii.

Vaccinul produs de compania Janssen, deținută de Johnson & Johnson, folosește aceeași tehnologie ca și cel produs de AstraZeneca/Oxford, dar este administrat într-o singură doză. Acest lucru, combinat posibilitatea de a fi depozitat într-un frigider normal și cu o producție planificată de un miliard de doze anul acesta, înseamnă că ar putea avea un impact semnificativ în întreaga lume.

Novavax utilizează o abordare diferită, tradițională, a vaccinurilor – proteine din virus și o substanță chimică pentru antrenarea sistemului imunitar sunt injectate în organism.

Ce seruri sunt folosite în restul lumii?

Există și alte vaccinuri demne de menționat, chiar dacă nu sunt utilizate în Europa și SUA.

Vaccinurile dezvoltate de China

Vaccinurile Sinovac, CanSino și Sinopharm au fost dezvoltate de oamenii de știință din China și au fost semnate acorduri cu alte țări din Asia și America de Sud. Aproximativ un milion de persoane din China ar fi inoculate cu serul Sinopharm.

Compania biofarmaceutică Sinovac din Beijing se află în spatele CoronaVac, un vaccin cu virus inactivat.

Funcționează prin utilizarea particulelor virale pentru a expune sistemul imunitar al organismului la virus fără a risca o formă gravă de boală.

Unul dintre principalele avantaje ale vaccinului produs de Sinovac este că poate fi depozitat într-un frigider standard la 2-8 grade Celsius

Este greu de spus în acest moment cât de eficient este acest vaccin. Un studiu chinez publicat în revista științifică The Lancet conține doar informații din prima și a doua fază a studiilor clinice cu CoronaVac în China.

CoronaVac a fost supus unor studii de fază a treia în diferite țări. Datele intermediare din studiile de fază târzie din Turcia și Indonezia au arătat că vaccinul a avut o eficiență de 91,25% și respectiv 65,3%.

Cercetătorii din Brazilia au spus inițial că a dovedit o eficiență de 78% în studiile lor clinice, dar în ianuarie 2021 au revizuit această cifră la 50,4% după ce au inclus mai multe date în calculele lor.

Serul produs de Sinovac a fost aprobat pentru utilizare de urgență pentru grupurile cu risc ridicat din China încă din iulie 2020.

Sinopharm, o companie deținută de stat, dezvoltă două vaccinuri contra COVID-19, care, la fel ca cel produs de Sinovac, sunt vaccinuri cu virus inactivat care funcționează în mod similar.

Compania a anunțat la 30 decembrie că studiile de fază trei ale vaccinului au arătat că are o eficiență de 79%. Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite, care au aprobat un vaccin Sinopharm la începutul acestei luni, au declarat că vaccinul are eficiență de 86%, conform rezultatelor intermediare ale studiului său de faza a treia.

Dar, chiar înainte de rezultatele studiului de fază a treia, vaccinul fusese distribuit deja către aproape un milion de oameni din China în cadrul unui program de urgență.

Cel puțin alte două vaccinuri contra COVID-19 sunt în curs de dezvoltare în China. Unul dintre acestea, produs de CanSino Biologics, se pare că este în faza a treia a studiilor clinice în mai multe țări, inclusiv Arabia Saudită.

Celălalt este dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom. Vaccinul său folosește o bucată purificată de virus pentru a declanșa un răspuns imun și a intrat recent în faza a treia a studiilor clinice, relatează BBC.

Mai multe țări asiatice, printre care Singapore, Malaezia și Filipine au semnat oferte cu Sinovac, iar în ianuarie 2021 Indonezia a demarat campania de vaccinare în masă cu vaccinul lor.

Turcia a aprobat, de asemenea, vaccinul Sinovac pentru uz de urgență. Compania a primit oferte de la Brazilia și Chile.

Emiratele Arabe Unite și Bahrain au aprobat vaccinul produs de Sinopharm.

Vaccinul rusesc Sputink V

Vaccinul Sputnik V, dezvoltat de Centrul de Cercetare Gamaleya din Rusia, este, de asemenea, eficient în conformitate cu rezultatele studiilor din stadiul târziu publicate în The Lancet și a început deja să fie administrat.

Serul, care funcționează într-un mod similar cu vaccinurile AstraZeneca/Oxford (produs în India sub numele de Covishield) și Janssen, este, de asemenea, considerat sigur și oferă o protecție completă împotriva spitalizării și decesului.

Sputnik V oferă o protecție de aproximativ 92% împotriva COVID-19 arată rezultatele studiilor de stadiu.

Vaccinul, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, a generat inițial unele controverse după ce a fost lansat pentru utilizare înainte ca datele finale ale studiului să fie publicate. Dar oamenii de știință spun că beneficiile sale au fost acum demonstrate.

Folosește un virus al răcelii, făcut inofensiv prin inginerie genetică, ca purtător pentru a livra un mic fragment al coronavirusului în corp.

Expunerea în siguranță la o parte din codul genetic al virusului permite corpului să recunoască amenințarea și să învețe să o combată, fără riscul de a se îmbolnăvi. După vaccinare, organismul începe să producă anticorpi special adaptați la coronavirus.

Poate fi depozitat la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade C, facilitând transportul și depozitarea acestuia.

Spre deosebire de alte vaccinuri similare, serul Sputnik utilizează două versiuni ușor diferite ale vaccinului pentru prima și a doua doză – administrate la distanță de 21 de zile.

Dozele utilizează vectori diferiți – virusul neutralizat care transportă proteina în corp. Ideea este că utilizarea a două formule diferite stimulează sistemul imunitar chiar mai mult decât utilizarea aceleiași versiuni de două ori – și poate oferi o protecție mai durabilă.

Sputnik V a fost aprobat până acum în 60 de țări, inclusiv Argentina, teritoriile palestiniene, Venezuela, Ungaria, Emiratele Arabe Unite și Iran.

Covaxin, vaccinul dezvoltat de India

Covaxin este un vaccin cu virus inactivat, ceea ce înseamnă că este alcătuit din coronavirusuri ucise, ceea ce îl face sigur pentru a fi injectat în organism.

Bharat Biotech, companie care produce vaccinuri de 24 de ani și are în portofoliu 16 vaccinuri pe care le exportă în 123 de țări, a folosit un eșantion de coronavirus, izolat de Institutul Național de Virologie din India.

Cele două doze sunt administrate la patru săptămâni. Vaccinul poate fi păstrat la 2C până la 8C. Serul are o rată de eficacitate de 81%, arată datele preliminare din studiul său de fază trei.

Autoritățile de reglementare din India au acordat vaccinului o aprobare de urgență în ianuarie, în timp ce a treia fază a studiilor clinice era încă în desfășurare, provocând scepticism și întrebări din partea experților.

Bharat Biotech spune că are un stoc de 20 de milioane de doze de Covaxin și își propune să facă 700 de milioane de doze din cele patru instalații din două orașe până la sfârșitul anului.

India mai are alte vaccinuri candidate, care se află în diferite etape ale studiilor în India pentru a le testa siguranța și eficacitatea:

  • ZyCov-Di, dezvoltat de Zydus-Cadila din Ahmedabad
  • Un vaccin dezvoltat de Hyderabad Biological E, prima companie indiană privată de fabricare a vaccinurilor, în colaborare cu Dynavax din SUA și Baylor College of Medicine. Biologic E din Hyderabad urmează a produce și vaccinul dezvoltat de firma americană Johnson & Johnson
  • HGCO19, primul vaccin ARNm din India produs de Genova cu sediul în Pune, în colaborare cu HDT Biotech Corporation din Seattle, care folosește bucăți de cod genetic pentru a provoca un răspuns imun
  • Un vaccin nazal dezvoltat de Bharat BioTech
  • Un al doilea vaccin este dezvoltat de Institutul Serum din India și de compania americană de dezvoltare a vaccinurilor Novavax

India a livrat 64 de milioane de doze de vaccinuri către 86 de țări din America Latină, Caraibe, Asia și Africa. Țările beneficiare includ Marea Britanie, Canada, Brazilia și Mexic.

Atât Covishield, cât și Covaxin au fost exportate – unele sub formă de „cadouri”, altele în conformitate cu acordurile comerciale semnate între producătorii de vaccinuri și țările beneficiare, iar restul în cadrul sistemului Covax, care este condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și speră să livreze mai mult de două miliarde de doze oamenilor din 190 de țări în mai puțin de un an.

Dar în martie, India a instituit o suspendare temporară a tuturor exporturilor de vaccin Covishield (AstraZeneca/Oxford). Guvernul a declarat că creșterea numărului de cazuri înseamnă că va crește cererea internă și, astfel, dozele sunt necesare pentru campania de vaccinare a Indiei.

ADVERTISEMENT