News

Cum funcționează scutul antiaerian israelian. Sistemul Iron Dome nu interceptează fiecare rachetă pe care o vede

Mii de rachete au fost lansate în conflictul dintre Israel și Palestina. Iron Dome este forțat să decidă pe care le interceptează.
19.05.2021 | 14:02
Cum functioneaza scutul antiaerian israelian Sistemul Iron Dome nu intercepteaza fiecare racheta pe care o vede
Cum funcționează scutul antiaerian israelian. Sistemul Iron Dome nu interceptează fiecare rachetă pe care o vede Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Militanții Hamas au lansat 50 de rachete din Gaza către teritoriul israelian doar noaptea trecută. De la începutul conflictului care a intrat în a zecea zi numărul acestora a ajuns de ordinul miilor. Pe toate trebuie să le gestioneze sistemul de apărare Iron Dome.

Cum funcționează scutul antiaerian israelian. Sistemul Iron Dome nu interceptează fiecare rachetă pe care o vede

“Sistemul de apărare aeriană Iron Dome are un singur scop – interceptarea rachetelor în aer înainte ca acestea să poată ucide civili israelieni. Nu ne vom cere scuze pentru salvarea de vieți”, au scris pe Twitter Forțele Israeliene de Apărare (IDF).

ADVERTISEMENT

Armata israeliană spune că aceste rachete interceptează peste 90% dintre rachetele vizate.

Asta nu înseamnă că sistemul Iron Dome interceptează fiecare rachetă. De fapt, conform datelor oficiale ale IDF, sistemul a distrus mai puțin de jumătate din rachetele și tirurile de mortier (aruncător de bombe) lansate de Hamas și Jihadul Islamic.

Potrivit forțelor aeriene israeliene, de la începutul ultimului conflict și până duminică seara aproximativ 3.100 de rachete au fost lansate din Gaza. Aproximativ 450 dintre acestea nu au reușit să ajungă pe teritoriul Israelului. Din restul de 2.650, aproximativ 1.210 au fost interceptate.

ADVERTISEMENT

Având în vedere volumul ridicat de rachete lansate din Gaza, frecvent în tiruri intense, Iron Dome „decide” care reprezintă cea mai mare amenințare pentru zonele urbane și infrastructură, ignorându-le pe cele a căror traiectorie indică faptul că este posibil să lovească zone nepopulate sau să cadă în mare.

IDF estimează că în Gaza existau 13.000 până la 14.000 de rachete înainte de cea mai recentă escaladare a conflictului, deci direcționarea selectivă pare critică.

ADVERTISEMENT

Unele rachete reușesc, desigur, să treacă de sistemul de apărare. La o sesiune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, duminică, Tor Wennesland, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a menționat că rachetele au ajuns „până la periferia Ierusalimului, Tel Aviv și suburbiile acestuia și aeroportul Ben Gurion”.

“Au fost raportate lovituri directe în mai multe locații, provocând daune proprietăților rezidențiale și comerciale, precum și școlilor și unei conducte de țiței”, a spus Wennesland, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

Până acum, tirurile militanților sunt responsabile pentru cel puțin 12 decese în Israel.

Iron Dome, dezvoltat de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems și compania americană Raytheon, a devenit operațional în urmă cu 10 ani.

Acesta cuprinde radar pentru detectarea rachetelor, un sistem de comandă și control care analizează datele furnizate de radar și rachetele de apărare aeriană care sunt apoi direcționate spre interceptare. Fiecare rachetă costă aproximativ 40.000 de dolari.

Conflictul Israel-Palestina, ziua 10. Cum alege Iron Dome, scutul antiaerian israelian, rachetele pe car ele interceptează
Conflictul Israel-Palestina, ziua 10. Cum alege Iron Dome, scutul antiaerian israelian, rachetele pe car ele interceptează Foto: hepta

 

În timp ce o mulțime de sisteme de apărare aeriană sunt proiectate pentru a contracara rachetele balistice, Iron Dome vizează rachete neghidate care rămân la altitudini mici. Sistemul este eficient până la o rază de acțiune de 70 de kilometri.

În același timp, armata israeliană încearcă să localizeze și să distrugă lansatoarele din Gaza, dintre care multe sunt mobile și fabricile de rachete.

Fiecare baterie are un radar de control al focului pentru a identifica țintele. De asemenea, are un lansator de rachete portabil. Sistemul este ușor de transportat, fiind necesare doar câteva ore pentru mutare și configurare.

Racheta este foarte manevrabilă. Are o lungime de 3 metri, are un diametru de aproximativ 15 centimetri și cântărește 90 de kilograme.

Potrivit specialiștilor, focosul transportă 11 kilograme de explozivi puternici. Raza sa de acțiune este de la 4 km la 70 km.

Sistemul Iron Dome a fost, de asemenea, actualizat în mod repetat pentru a putea contracara amenințarea tirurilor de mortiere, care rămân în aer pentru un timp mult mai scurt decât rachetele și, mai recent, dronele.

IDF a declarat pe 13 mai că sistemul a „interceptat un UAV (vehicul aerian neidentificat) aparținând organizației teroriste Hamas care a trecut de pe Fâșia Gaza în teritoriul israelian”, prima dată când o dronă a fost interceptată în timpul luptei.

Analiștii militari israelieni consideră sistemul ca un mare succes în protejarea civililor, dar consideră Iron Dome doar o componentă a unei strategii militare mai largi.

Luptele continuă pentru cea de a zecea zi

Israelul efectuează noi atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza, în cea de a zecea zi de la cea mai recentă escaladare a conflictului israeliano-palestinian. Cel puțin doi militanți Hamas au fost uciși în urma tirurilor asupra clădirilor de apartamente din Gaza.

Potrivit armatei israeliene în ziua precedentă cincizeci de rachete au fost lansate de militanții din Gaza. 40 dintre acestea au fost pătruns pe teritoriul Israelului, iar 10 au căzut în Fâșia Gaza.

Israelul a anunțat că peste noapte a lansat zeci de bombe asupra unei rețele de aproximativ 40 de tuneluri subterane operate de Hamas – grupul militant care controlează Gaza. Acestea au fost concentrate pe orașele Khan Younis și Rafah.

De asemenea, a mai precizat că a vizat un sit de fabricare a armelor utilizat de Jihadul Islamic Palestinian, un grup islamist local.

Pe măsură ce luptele continuă, Ministerul Sănătății din Gaza a actualizat numărul de morți. Acesta a ajuns la 219 persoane ucise, dintre care 63 de copii. Alți 1.530 de locuitori au fost răniți.

Israelul spune că cel puțin 150 de militanți se numără printre cei uciși în Gaza.

Cel puțin 12 persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși în Israel, spune serviciul său medical.

Între timp, eforturile internaționale de intermediere a încetării focului continuă, dar fără prea mari progrese.

Premierul israelian a declarat că operațiunile militare vor continua „atâta timp cât este necesar”, dar a mai spus și că se poate încheia în „câteva zile”.

Odată ce diplomația internațională și-a intensificat eforturile menite să restabilească calmul, au început să circule zvonuri că un armistițiu – intermediat de Egipt – ar putea intra în vigoare în câteva zile. Informațiile au fost negate rapid.

Un înalt oficial israelian a spus că nu există acorduri sau angajamente.

„Operațiunea IDF continuă la capacitate maximă. Încă nu există un acord de încetare a focului pe masă “, a declarat miercuri un oficial pentru BBC.

Un lider al Hamas a spus că eforturile mediatorilor sunt „serioase și continue”, dar că cerințele palestiniene trebuie încă îndeplinite.

ADVERTISEMENT