News

Cum funcţionează sistemul RO-ALERT şi ce erori dă după trei ani

22.10.2020 | 05:00
Cum functioneaza sistemul ROALERT si ce erori da dupa trei ani
Oamenii au tot primit mesaje RO-ALERT prin care erau atenţionaţi că nivelul de răspândire a noului coronavirus (COVID-9) este ridicat Sursa foto: INQUAM Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Mesajele RO-ALERT au tot sunat în ultima perioadă. De 8 luni, oamenii sunt alertaţi că un virus nou pune în pericol vieţile noastre. Când pandemia de coronavirus a ajuns în România, autorităţile ne sfătuiau să stăm în casă pentru a împiedica răspândirea bolii. Au trecut 8 luni şi azi nivelul de răspândire este peste 3 la mia de locuitori în mai multe oraşe din ţară.

În oraşele aflate în scenariu roşu, locuitorii au primit mesaje RO-ALERT de la DSU prin care li s-a spus că masca a devenit obligatorie în spaţiile deschise şi în cele închise, iar şcolile îşi vor desfăşura cursurile online.

ADVERTISEMENT

Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT a fost implementat în România în urmă cu 3 ani, când Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă care permitea autorităţilor să trimită urgent un mesaj oamenilor aflaţi în pericol. Scopul acestui sistem este de a informa rapid populaţia în cazul în care există situații majore de risc, însă nu de fiecare dată oamenii au primit mesaje utile.

Ce trebuie să faci ca să primeşti mesaj RO-ALERT

Când se anunţă o catastrofă, când oamenii sunt expuşi unui pericol, un operator selectează o zonă de risc de pe o hartă digitală şi acolo trimite alerta. Mesajul se trimite pe telefoanele oamenilor care sunt conectaţi la o reţea de telefonie mobile. Tot ce trebuie este un semnal GSM 2G/3G/4G.

ADVERTISEMENT

Nu este necesară instalarea de aplicații pentru a primi mesaje de alertă. De asemenea, nu contează dacă ai abonament sau cartelă. Important de precizat este că nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT.

Dacă te afli într-o zonă fără semnal sau pur şi simplu telefonul este închis, mesajul nu ajunge la tine.

ADVERTISEMENT

3 ani pentru un sistem imperfect

Guvernul României a adoptat în 2017 prin ordonanță de urgență implementarea pe teritoriul României a Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT. În 2018, site-ul Ro-Alert a fost lansat, iar un an mai târziu a fost gata şi aplicaţia pentru telefoane.

Aşadar, în septembrie 2019, evaluarea aplicaţiei a durat vreo două săptămâni, săptămâni în care s-au făcut teste peste teste, iar oamenii au fost disperaţi cu mesajele de alertă. Mesajele dese primite pe telefoane au generat reacții diverse: de la glume pe rețelele de socializare, la situații de panică și iritare.

ADVERTISEMENT

În mai multe zone din ţară, oamenii au primit de mai multe ori un mesaj de alertă în aceeaşi zi. Ba mai mult, textele aveau greşeli de scriere. Nici după un an de la lansarea acestei aplicaţii, problemele nu au dispărut.

Sistemul RO-ALERT ar trebui folosit doar în situații majore în care viața și sănătatea oamenilor sunt puse în pericol, însă nu aşa se întâmplă de fiecare data. În ziua alegerilor locale, mai mulți oameni din Prahova au primit pe telefon mesaje prin care erau anunțate cazuri de COVID-19 în secții de votare.  În realitate, mesajul a fost trimis de pe un număr privat.

Şi locuitorii din Făgăraş au fost alertaţi într-o zi că pe străzile oraşului umblă nestingheriţi urşi periculoşi. Totul s-a dovedit o mare păcăleală pentru că în realitate nimeni nu i-a văzut. Mesajele RO-ALERT au fost transmise de către cei de ISU, în urma unor apeluri la 112. În urma cercetărilor, mai multe persoane au fost amendate pentru sesizări false.

Poate că alarma sună enervant şi în ultimul timp destul de des. Este adevărat că uneori sunt greşeli în text sau că mesajul este fals, dar cea mai mare problemă este că oamenii încep să se întrebe care este rostul acestui mesaj şi se gândesc să dezactiveze aplicaţia de pe telefon. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sfătuieşte populaţia să nu renunţe la aplicaţie pentru că poate salva vieţi.

ADVERTISEMENT